Jdi na obsah Jdi na menu
 


* hvězdná obloha

Příspěvky

Havran

22. 9. 2007

Havran je malé jarní souhvězdí, viditelné večer od dubna do června. Nachází se v blízkosti většího souhvězdí Panny a nedaleko souhvězdí Hydry. Spojnice dvou hvězd havraních křídel směřuje k jasné hvězdě Spica v Panně, podle které je také nejlépe najdete. Pozoruhodným objektem v souhvězdí Havrana, pozorovatelným však jen velkým dalekohledem, je dvojice galaxií zvaná Antény nebo Tykadla. Je ukázkou mohutného vzájemného působení dvou galaxií, které se přiblížily natolik, že se gravitačními silami navzájem zcela změnily.
 
Celý příspěvek | Rubrika: * hvězdná obloha | Komentářů: 0

Herkules

22. 9. 2007

Páté největší souhvězdí leží západně od Vegy mezi souhvězdími Lyry a Severní koruny. Tvarem připomíná křivé H nebo K. Objekt na Herkulově pravém boku vypadá jako chlupatá hvězda. M13 je nejjasnější hvězdokupou severní oblohy. Obsahuje kolem 1 milionu hvězd. Roku 1974 byl k této hvězdokupě vyslán silnou vysílačkou radiový signál určený jakékoli mimozemské civilizaci. Vysílání obsahovalo informace o naší sluneční soustavě, planetě a lidstvu. Radiový signál se k některé ze soustav dostane nejdříve za 25000 let, odpověď tedy může lidstvo očekávat za dvojnásobek této doby.
 
Celý příspěvek | Rubrika: * hvězdná obloha | Komentářů: 0

Holubice

22. 9. 2007

Souhvězdí Holubice je poměrně mladé, bylo pojmenováno až v 16. století. Jeho slabé hvězdy jsou sotva viditelné vedle jasné hvězdy Sirius, která je součástí souhvězdí Velkého psa - Canis Maior. Zimní souhvězdí Holubice kulminuje o půlnoci v polovině prosince. Jeho mytologické výklady se vztahují k sousedství se souhvězdím lodní záď (viz Loď Argo). Hvězdy alfa a beta columbae byly pokládány za posly dobrých zpráv.
 
Celý příspěvek | Rubrika: * hvězdná obloha | Komentářů: 0

Hydra

22. 9. 2007

Největší souhvězdí na obloze se táhne se téměř přes její čtvrtinu ze severní oblohy na jižní. Sahá od hlavy u souhvězdí Raka až k souhvězdí Vah a Panny. Trvá šest hodin, než se objeví na obloze v celé délce. Na severní obloze se objevuje hlava v lednu, celá Hydra jen v květnu a červnu. Na jižní polokouli je viditelná během podzimu. V souhvězdí Hydry probíhá gigantická katastrofa – srážka dvou galaxií.
 
Celý příspěvek | Rubrika: * hvězdná obloha | Komentářů: 1

Jednorožec

22. 9. 2007

Souhvězdí zimní oblohy nalézající se mezi Orionem a Malým psem není příliš staré.Bylo pojmenováno až roku 1613. Jeho šest slabých hvězd leží v Mléčné dráze mezi jasnými hvězdami Sirius, Prokyon a Btelgeuze. V Jednorožci se nachází snad nejkrásnější mlhovina nazývaná pro svůj pravidelný růžicový tvar Rosetta. Je však bohužel pozorovatelná jen velkými dalekohledy a můžeme ji tedy obdivovat jen na fotografiích.
 
Celý příspěvek | Rubrika: * hvězdná obloha | Komentářů: 0

Jižní kříž

22. 9. 2007

Jedno z nejmenších, ale nejznámějších souhvězdí na jižní Mléčné dráze. Je vidět během podzimu na jižní polokouli. Nejsnáze jej naleznete, spojíte – li hvězdy alfa a beta Centauri osou. Ta potom ukazuje k Jižnímu kříži. Nebo jednodušeji, hledejte mezi předníma a zadníma nohama Kentaura. Delší rameno kříže míří k jižnímu pólu. Poblíž se nachází jasná hvězdokupa zvaná Klenotnice či Šperkovnice, tvořená většinou modrými veleobry.
 
Celý příspěvek | Rubrika: * hvězdná obloha | Komentářů: 1

Kasiopeja

22. 9. 2007

Nápadné podzimní souhvězdí připomíná svým tvarem široké W. V roce 1572 se v něm objevila supernova známá jako Tychonova hvězda. Slavný hvězdáře Tycho de Brahe npsal, že při jejím spatření na místě, kde nikdy žádná hvězda nebyla, nemohl věřit svým očím.Byla natolik jasná, že ji bylo možno pozorovat i v pravé poledne. Pouhým okem byla viditelná ještě 16 měsíců. Jejím pozůstatkem je dnes slabá rozpínající se mlhovina.
 
Celý příspěvek | Rubrika: * hvězdná obloha | Komentářů: 0

Kefeus

22. 9. 2007

Souhvězdí připomíná svým tvarem dům nakreslený jedním tahem. Leží nedaleko Polárky, a je tedy na obloze vidět po celý rok. Nejjasnější hvězda tohoto souhvězdí, Delta Cepheii, je také jednou z nejzajímavějších hvězd oblohy. Je to totiž první pozorovaná a popsaná proměnná hvězda, jejíž jas pravidelně kolísá (v intervalu 5,37 dne). Podle ní se jmenuje celá skupina pulsujících hvězd cefeidy. Z trvání pulsu lze odvodit zářivost hvězdy a z poměru k jasnosti hvězdy pak její vzdálenost od Země. Astronomové tak získali nový způsob měření vzdáleností ve vesmíru. Tato hvězda je zároveň jednou z nejhezčích dvojhvězd.
 
Celý příspěvek | Rubrika: * hvězdná obloha | Komentářů: 1

Kentaur

22. 9. 2007

Kentaur je deváté největší souhvězdí. Nalézá se na podzimní obloze jižní polokoule poblíž mléčné dráhy. Obsahuje jednu z nejznámějších a nejzářivějších hvězd na obloze – Alfa Centauri, která je třetí nejjasnější hvězdou oblohy. Ve skutečnosti je to skupina tří hvězd, z nichž jedna je nejbližším hvězdným sousedem našeho Slunce. Jmenuje se Proxima Centauri, je od Země vzdálena pouze 4,2 světelného roku a je to červený trpaslík.
 
Celý příspěvek | Rubrika: * hvězdná obloha | Komentářů: 0

Kozoroh

22. 9. 2007

Kozoroh je nejmenší souhvězdí zvěrokruhu. Nachází se na pozdně letní obloze mezi Střelcem (na východ od něj) a Vodnářem. Přestože je to malá a nepříliš nápadná skupina hvězd, patří k nejstarším souhvězdím na obloze. Znali jej už staří Babyloňané. Před dvěma tisíciletími totiž býval Kozoroh nejjižnějším souhvězdím zvěrokruhu a nacházelo se v něm slunce v době zimního slunovratu. Dnes se bod zimního slunovratu posunul vlivem precese (krouživého pohybu zemské osy) do souhvězdí Střelce. Jižnímu obratníku však zůstal starý název obratník Kozoroha.
 
Celý příspěvek | Rubrika: * hvězdná obloha | Komentářů: 1