Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jižní kříž

22. 9. 2007

Jižní kříž (Crux, Cru.)

 

ObrazekJedno z nejmenších, ale nejznámějších souhvězdí na jižní Mléčné dráze. Je vidět během podzimu na jižní polokouli. Nejsnáze jej naleznete, spojíte – li hvězdy alfa a beta Centauri osou. Ta potom ukazuje k Jižnímu kříži. Nebo jednodušeji, hledejte mezi předníma a zadníma nohama Kentaura. Delší rameno kříže míří k jižnímu pólu. Poblíž se nachází jasná hvězdokupa zvaná Klenotnice či Šperkovnice, tvořená většinou modrými veleobry.

Tmavá část mléčné dráhy dotýkající se Jižního kříže se nazývá Uhelný pytel. Je to velká mlhovina ve vzdálenosti pět set světelných let, tvořená plynem a prachem. Jeví se jako prázdné místo v Mléčné dráze.

 

Mytologie: 

 

Souhvězdí Jižní kříž se nachází například na Australské a Novozélandské vlajce. Je tomu tak proto, že tato skupina hvězd měla zásadní význam při orientaci námořníků na jižní polokouli, kde není viditelná Polárka. Delší rameno Jižního kříže určovalo polohu jižního pólu. Portugalští mořeplavci nazývali země objevené na jižní polokouli zeměmi Jižního kříže. Při špatné znalosti jižní hvězdné oblohy však mohlo dojít k záměně se souhvězdím Nepravého kříže, což se stalo mnoha lodím osudným.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Super výdělek

(Zuza, 28. 3. 2013 12:18)

Hezký den. Mezi čtenáři se právě šíří novinka z oblasti online výdělků, jak pro ženy, tak pro pány!! Vydělávám si takto už od půlky ledna a je to naprosto super :) Milionářku to ze mě sice neudělá, ale když to jde, tak toho využívám na maximum.. Přečtěte si to taky na www.Cervena-Cerna.cz