Jdi na obsah Jdi na menu
 


snění  |  lucidní snění  |  vědomí ve snu  |  sny v dějináchpsychologie snů  |  práce se sny

Sny

 

Zkoumání našich vlastních snů nám umožňuje hlubší poznání sebe sama, nabízí zajímavý pohled na život a podněcuje naši představivost i tvůrčí potenciál. Je to neprobádané území, dosud čekající na svého objevitele...

 

Jak pracovat se sny

 

Abyste se svým snem mohli pracovat - měnit jej a vykládat - musíte si jej znovu vybavit, až budete uvolnění a bdělí. Stav uvolnění dává volnější průchod intuici a umožňuje nám lépe používat svou tvořivost. Právě tato souhra intuice a tvořivosti vám dovoluje nahlédnout do významu snů, změnit je k lepšímu a tím i zkvalitnit svůj život.

Sny jsou pomíjivé a nestálé, a proto i těžko zapamatovatelné. Pokud si je přesto vybavujeme, pak obvykle jako pouhou změť obrazů a pocitů. Jsou však i sny překvapivě živé, které v naší mysli přetrvávají celé hodiny, ba i dny.

 

 viz. Freudova technika


Neuznávat důležitost a funkci snů znamená přehlížet plnohodnotnou lidskou zkušenost, jež pro nás může být stejně úchvatná jako podnětná. Existuje řada způsobů, jak si své sny lépe pamatovat a jak jim rozumět. Výsledkem pak může být hlubší porozumění událostem, které mají vliv na náš každodenní život.

 

Výklad snů není přímočarý. Snovou řeč symbolů a obrazů je třeba přeložit do nám srozumitelného jazyka. Někdy bývá smysl snu očividný, například zdá-li se nám, že se náš nadřízený mění v obludu, jindy se musíme ponořit hlouběji. Občas dokonce zjistíme, že se určitá témata a symboly opakují. Negativních snů bývá bohužel více než pozitivních (proto si pamatujeme spíše noční můry než příjemné sny), avšak to není důvod, abychom se jim nesnažili porozumět, neboť nám mohou pomoci vypořádat se s našimi nevyřešenými problémy. Sny mají tolik podob, kolik je na světě lidí.

více >>

Jaké sny máte? Nebo tu hledáte spíš snář? Nebo informace o lucidním snění?

Napište nám sem, co vám tu chybí. Napište nám Váš sen.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

stále stejný sen o mrtvém manželovi

(Andrea, 26. 4. 2017 10:26)

12 let jsem vdova. S manželem , těsně před smrtí jsme se pohádali , pak padl a byl mrtev. Už 12 let se mně zdá jeden a ten stejný sen. Stále ho hledám a on mě nevidí , nekomunikuje . Ten sen znám do detailu. A vrací se vždy když nejsem úplně v pohodě. Můžu s tím něco udělat ??

Rozchod

(Iveta, 26. 3. 2017 17:05)

Rozchod s přitelem vydim ho v jinem pokoji a ja jsem vdruhem spousta lidi kolem a všichni mě přesvědcuji o ném ze je zli spatny pro mě.pred 4 dny jsme se opravdu rozešli.

Re: Rozchod

(Nugog, 6. 4. 2017 1:34)

To je jakoby různé části tebe sama křičely, že to není chlap pro tebe. Hlavně se k němu nevracej.

sen o mrtvém manželovi

(hanka, 5. 4. 2017 16:26)

dobrý den měla jsem sen o mrtvém manželovi jak se vrátil domů,já jsem přišla s práce a byla jsem překvapena že je zase doma.byl to krásný sen o znovu s ním prožití,pak jsem se vzbudila a mrzelo mě že to není doopravdy.

Re: sen o mrtvém manželovi

(Nugog, 6. 4. 2017 1:32)

Takový hezký sen Vám dává možnost prožít si a uzavřít nějaké věci, které jste už neměla možnost uskutečnit za manželova života. Obvykle se jedná o věci, které se odehrávají v podvědomí. Je to dobré znamení.

havran

(hanka, 17. 12. 2016 21:36)

dnes vecer jsem šla domů z vesnice a ze stromu přelétl na de mnou krakající havran.měla jsem špatný pocit.není to nějaké špatné znamení.

Černá madona

(Petra, 20. 9. 2016 18:58)

Dobrý den,
měla jsem sen, ve kterém jsme s přítelem koupili domek, donutila jsem syny, aby spali v podkroví, v noci jsem viděla černou madonu, jak se vznáší nad syny, běžela jsem dolů pro přítele, ale ten se mnou jít nahoru nechtěl, nevěřil mi. Když jsme nakonec přišli do podkroví, už tam nebyla, ale viděla jsem jen mladšího syna. Po tě jsem byla probuzena, tím pádem nevím konec snu, prosím o výklad snu. Sen mě docela vyděsil!

sen

(karolina, 22. 3. 2015 16:18)

Dobrý den . Chtěla bych se zeptat , co znamena vidět se osobne v nemocnici . Byla jsem jako ležící a byla jsem nemocna ale nevím co přes ne mi bylo.

Sen

(Martina, 5. 10. 2014 17:10)

Videla jsem spoustu krokodylu na zahrade u domu a jednoho jsme premohli, jeden krokodyl sezral druheho

výklad snu

(p, 12. 8. 2014 1:04)

prosím, pomozte mi interpretovat moje sny, nevidím v nich smysl - zdálo se mi že jsem mentálně postižená paraplegička v supermarketu, viděla jsem sama sebe, což se mi ve snu nikdy nestalo, pak se mi zdálo, že vidím skupinu lidí, jak schází po schodech dolů, ale schody jsou přerušené a okolo prýští voda,... takových snů se mi zdá v poslední době hodně a nechápu je, díky

Re: výklad snu

(poustevník, 16. 8. 2014 6:47)

Výklady by měly být vždy "na míru", jsou z velké části individuální a nedá se opírat o výklad řečený bez znalosti kontextu osobnosti a její současné situace.

Ale obecně - schody i paraplegie souvisí s chůzí a tedy i dostávání se odněkud někam.
Mentální postižení je široký pojem, ale obvykle, podobně jako voda a schody směřující dolů, signifikují podvědomí a nevědomost.

Dá se říct, že pryštící voda ve snu symbolizuje, že v životě se dějí věci, které mají hlubší význam, především na rovině emocí a citů, může se to týkat vztahu/ů, ale člověku se nedaří pochopit, proč se tyto věci dějí, co se vlastně děje. Nemůže na to přijít, jako by v tom byl ochrnutý, nebo se o to nesnaží, jako by byl prostoduchý.

Tyto opakující se sny potom poukazují na nutnost, ba dokonce naléhavost tuto oblast řešit - a vyřešení povede k výraznému zlepšení kvality života. Současně je ve snu naznačeno, že snící má prostředky a možnosti k tomu potřebné.

V celku se dá říct, že jde o sen poukazující na nevyužitý potenciál, který bude mít člověk k dispozici, překoná-li svou konsternaci a pasivitu v situacích související s nějakými city a emocemi.

Nestavět se do role oběti - to může být také správný výklad.

Bez znalosti konkrétních okolností a v rámci veřejné diskuse je to asi vše.

tehotenstvi

(maja, 1. 8. 2012 6:03)

zdalo se mi ze jsem byla doma s pritelem a malou dcerkou,delala jsem si v jejich pritomnosti tehotensky test,ktery byl pozitivni

Můj poslední sen

(Dáša Hrouzková, 3. 1. 2012 18:34)

Zdálo se mě,že jsem z okna viděla UFO.Napřed byli čtyři se čtyřmi světly,ale brzy jich byla plná obloha.Venku bylo světlo jako ve dne.Nakonec začali pálit po všem,co se venku pohybovalo.Všichni jsme se krčili v domech.

vyklad snu

(anuninek@seznam.cz, 26. 2. 2010 1:21)

dobry den, uz nekolik dni se mi zda o me babicce ktera je po smrti, ze vedle me stoji a ja na ni koukam.Zjevuje se mi v kazdym snu a ja ji porad posilam pryc..prosim napis te mi

Re: vyklad snu

(pohlodkovladimir, 27. 2. 2011 9:52)

hele tak ji v tom snu rekni ze se ji nebojis me se taky furt zjevovala a rekl sem ji ze ne ji nebojim a tak uz se mi to nestava

vaše sny

(www.mujsen.cz, 28. 10. 2007 8:53)

http://www.mujsen.cz/snar/

Re: vaše sny

(pohlodkovladimir, 27. 2. 2011 9:48)

me se zdalo ze sem sel do okna za doktorem

nemoc

(zita, 4. 1. 2011 12:15)

Dobrý den,chtěla bych požádat o vyložení snu,zdálo se mi,že ke mě přistoupila nějaká vědma a řekla mi,že bych si měla zajít k doktorovi,že mám rakovinu..a přesně ukázala na místa kde...jsem z toho docela nervozní...předem děkuji za výklad..

Ježíš

(Zuzka, 12. 7. 2010 12:12)

Dvakrát se mi zdálo že jsem mluvila s Ježíšem Kristem a řekl mi něco důležitého co pomohlo mým blízkým... co by to mohlo znamenat?je to nějaké znamení?nevím...

zuby a retezy

(Lenka Markova, 21. 6. 2010 3:29)

zdalo se mi ,videla jsem se bez zubu, take videla jsem ve snu hodne retezu vysicich z nebe a ja po nich splhala a houpala se na druhou stranu statu,jako bych pred nekym utikala protoze me chtel ublizit ale ja ho nevidela,cely tyden mam sny ze me nekdo chce zabit a ja porad utikam ale ten nekdo se mi ve snu neukazuje