Jdi na obsah Jdi na menu
 


Meditace

 

Meditace a harmonizace duše

Obrazek

 

Meditace je stále populárnějším prostředkem pro harmonizaci naší duše a rovněž pro zlepšování mentální výkonnosti. Stala se oblíbeným nástrojem pro zvládání stresu a patří dnes již k základním kamenům seberozvoje i mezi špičkovými manažery, sportovci a lidmi zastávajícími náročné pracovní pozice vůbec.

 

Meditace a komu pomůže

 

Vědecké výzkumy meditace jednoznačně ukazují velmi výrazný pozitivní vliv v oblasti zdraví a imunity, ve zvýšení duševní výkonnosti a snížení míry stresu a úzkosti. Velkou skupinu mezi těmi, kterým přináší meditace prospěch, tvoří lidé s vysokým krevním tlakem. Zvýšené reakce na každodenní stresové situace se u nich zmírní a pokud v meditacích pokračují, zůstane jejich tlak nižší.

 

Meditace a svalové napětí

 

Během meditace klesá svalové napětí téměř k nule. V důsledku toho se zmírní chronické bolesti a potíže spojené s poraněním svalstva.

 

Obrazek

Meditace a bolest hlavy

 

Meditování může rovněž utišit bolesti hlavy, jsou-li způsobeny nedostatečným přívodem krve na jejím temeni. Pomalejší a hlubší dýchání a snížení vdechovaného kyslíku při meditaci prospívá lidem s prsními potížemi. Pokud se meditace kombinuje s relaxováním svalstva, prospívá to zejména astmatikům.

 

Meditace a činnost mozku

 

Pravidelná meditace má významný vliv také na zlepšení kognitivních (procesy učení, paměť, pozornost) a emocionálních funkcí; lepší koncentraci; rozvoj empatie a schopnost plně prožívat přítomný okamžik (omezení lpění na minulosti nebo fixace na budoucnost); větší vitalitu a celkové posílení energie spolu se schopností hluboké relaxace sebereflexe; lepší zvládání stresových situací; hlubší uvědomění vlastních potřeb a vlastního potenciálu, pocitů a impulsů, prohloubení prožívání, spontánnosti a životní radosti; celkový pozitivní vliv na hodnotový rámec a pocit zvládání života.

 

Meditace a nespavost

 

Meditace dokáže zdolat i ten nejtěžší typ nespavosti, neboť odstraňuje její hlavní příčiny (bolest, dýchací potíže, napětí a nekontrolovatelně rychlý tok myšlenek). Protože meditace sama poskytuje částečný odpočinek, meditující lidé nemají potřebu spát déle, avšak i během kratšího spánku si dostatečné odpočinou. 

 

Druhy meditací

 

Tradiční meditační techniky zaměřené na vyprázdnění mysli za účelem rozšíření vědomí a dosáhnutí vyššího stupně reality již však vyžadují formální vyučování.

 

Transcendentní meditace

 

Transcendentní meditace se provádí ve speciální poloze těla a využívá se při ní mantra (formulka nebo zvuk neustále opakovaný). Meditaci vede a kontroluje speciální učitel.

 

Tchai-ťi-čchian

 

Podstatou tchai-t'i je meditace v pohybu, meditace, při níž se mysl soustředí na pohyby těla (sladěné s dechem) a na energetický střed těla - tzv. tan-tchien umístěný asi sedm centimetrů pod pupkem. Tchai-ti vychází z taoistického učení, podle kterého je život pohyb. Pokud máme dosáhnout skutečného ztišení, musíme být schopni dosáhnout ho nejen v nehybnosti, ale i při pohybu.

 

ObrazekZa-zen Meditace

 

 Meditace známá jako za-zen je meditací vsedě. Meditující sedí se zkříženýma nohama na polštářích se vzpřímenou páteří. Nejdříve medituje tichým počítáním svých dechů od jednoho k deseti. Jakmile se vynoří jiné myšlenky, musí je meditující odehnat, nezabývat se jimi a musí začít počítat znovu. Nácvikem se meditující naučí nechat myšlenky přicházet a odcházet, aniž je hodnotí. Meditace anattá je buddhistickou meditací, jejímž cílem je nirvána, tedy osvícení. Spočívá v postupném ztotožnění se s dechem a v uklidnění mysli a emocí.

 

Nirvána

 

Nirvána je stupeň nejvyššího probuzení, stav vědomí, ve kterém neexistují žádné negace. Lidem spjatým se západní kulturou vyhovují spíše jednodušší metody. Oblíbené jsou také meditace skupinové. Z meditace se vyvinula i jóga.

 

Jak jednoduše meditovat

 

Ať se rozhodnete pro meditaci samostatnou nebo skupinovou, přístup je podobný. Vyberte si klidnou místnost, kde vás nebude nic vyrušovat. Můžete si lehnout a zavřít oči nebo vzpřímeně sedět s rukama v klíně. Pokud však ležíte se zavřenýma očima, myšlenky se vám nejspíš rozběhnou nebo usnete. Myslete na neutrální nebo nevzrušivě příjemnou věc. Nadechujte se nosem až do úplného naplnění plic a pak pomalu vydechujte. Soustřeďte se, aby se při nadechování bránice pohybovala dolů a břicho se vyklenulo. Snažte se vždy vydechnout všechen vzduch. Výdech a nádech by měl trvat přibližně stejně dlouho. Jakmile se takové dýchání zautomatizuje, může se stát, že se vám začnou vtírat nežádoucí myšlenky. V tom případě můžete přesunout svou soustředěnost na uvolňování jednotlivých částí těla. Pokud myšlenky dotírají i nadále, nezabývejte se jimi. Vezměte je pouze na vědomí a soustřeďte se na oblast, kterou jste si zvolili. Dostat se do meditativního stavu vám může pomoci i vhodná hudba. Meditujte deset minut i déle. Po nabytí určité praxe dokážete meditovat úplně všude - ve vlaku cestou do práce, mezi každodenními povinnostmi, u psacího stolu během polední přestávky. Pomalu se propracujete k ovládání myšlenkových pochodů, ke zklidnění a nepřepínání těla. Budete se cítit vyrovnaněji a klidněji a většina vašich zdravotní potíží zmizí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

uk dissertation writing services h91wow

(GregoryMum, 5. 4. 2023 13:47)


Regards. I enjoy this.
college essay guidelines https://homeworkcourseworkhelps.com help with writing a personal statement https://argumentativethesis.com

Čtvrteční meditace

(Vyachesalv, 16. 2. 2008 23:10)

Diskusní forum serveru SELFFREEING
Zkušenosti a zážitky
Zkušenosti a zážitky ze společných meditací
http://www.agni.cz/cs/index.php?option=com_joomlaboard&Itemid=61
--------------------------------------------------------------------------------------
Čtvrteční meditace.

Čtvrteční společné meditace provádíme každý týden ve čtvrtek ve 20 hod. Meditace trvá vždy 30 minut. K tomu si můžete pustit libovolnou hudbu, která se Vám bude hodit.

Aktuální meditace http://www.agni.cz/cs/index.php?option=com_content&task=view&id=107&Itemid=63

Uvolněte se vleže či vsedě. Zavřete oči. Uvolněte své myšlenky.

Ponořte se do sebe, do svého nitra, do oblasti srdce, kde se nachází vaše skutečné Já.

Spojte se se svojí skutečnou podstatou a přijměte vše tak, jak ve skutečnosti je. Podívejte se pomyslně na svoji cestu. Vede prostorem někam daleko. Něčí cesta bude široka, něčí bude úzká. Jděte po ní s pocitem nadšení. Za chvíli někde v dálce zahlednete svítící bod. Je to světlo, kterého každý z vás jednou dosáhne. Dnes nebo později, však tam dojdete.

Zaměřte se k němu. Cestou můžete potkávat někoho, kdo tam jde také. Můžete si s nimi popovídat. Kam jdou, co hledají?

Na cestě vás mohou potkávat mlhovité prostory. Jsou to světy iluzí, které byly vytvořené lidmi, co nechtějí vnímat realitu takovou jaká ona je. Jen se můžete na to zvenčí podívat. Pokud se sami nacházíte v takovém prostoru, nebo nějaká vás vtáhne dovnitř, rozšiřte své vnímaní, svým vědomím jděte za hranice tohoto prostoru. Vyvlékne vás to ven.

Na konci cesty dostanete se do prostoru, kde už budou nějací lidé. Prožijte si jednotu s nimi všemi. Dovolte, aby vstoupili do vás, a vy vstoupíte do nich svým vědomím. Tím se vyrezonuje obrovské množství orgonového prvku, který na konci meditace můžete přijmout a odnést sebou do světa, v němž žijete.

Po ukončení meditace spojení s ostatními lidmi, s nimiž jste byli v kontaktu v této meditaci, vám zůstane. Můžete si vyměňovat zkušenosti a pomáhat si navzájem na neuvědomělé úrovni.

Meditace Tajné jméno

( Vyacheslav Kozin, 6. 1. 2008 12:14)

Meditace Tajné jméno

Tato meditace Vám umožní vzpomenout si na své vibrační (energetické, informační, tajné) jméno, které otevírá přístup ke svému nitru, ke svým energiím, ke své podstatě.

Energetické jméno člověka je vibračním kódem jeho orgonové energii. Je to jeho individuální mantra a vyjadřuje podstatu jádra osobnosti. Zrovna toto jméno je přesnou informační adresou, podle které se identifikujeme v systému člověk – vesmír. Pomoci tohoto jména můžeme ovlivnit svůj osud, zapůsobit na své karmické struktury, vyčistit svoji auru, zkorigovat biopole, odblokovat zanesené vlastnosti, zprůchodnit energetické kanály, a mnoho jiného.
Jako nejvyšší úrovni použití energetického jména je jeho použití v provozování určitých rituálů, kde toto jméno hraje velice důležitou roli.
Starodávní alchymisti říkali, že ten, kdo zná své energetické jméno, může ovlivnit podstatu hmoty a tok události.
http://www.agni.cz/cs/index.php?page=shop.browse&category_id=6&option=com_virtuemart&Itemid=59&vmcchk=1&Itemid=59