Jdi na obsah Jdi na menu
 


Propaganda a logické klamy

 

Zde je uvedena převážná část jedné kapitoly knihy Vzpoura deprivantů - nestvůry, nástroje, obrana autorů Františka Koukolíka a Jany Drtilové. Celý text byl zveřejněn na Britských listech (www.blisty.cz) - viz http://blisty.cz/art/39049.html. Protože se jedná o velmi zajímavý článek, dovolujeme si ho zveřejnit i na těchto stránkách. Vůbec celá zmíněná kniha stojí určitě za přečtení, její obsah by možná mohl patřit k základnímu vzdělání každého člověka...

 

 

Příspěvky

Logické klamy

31. 12. 2011

  Vědomé i nevědomé logické klamy bývají jádrem všech podob propagandy. V dějinách myšlení mají vědomé logické klamy dlouhou tradici. Ve starém Řecku byla eristika původně chápána jako umění sporu. Vznikla společně s rétorikou. Eristika se však brzo vyvinula na postupy, jimiž se zdánlivě dal vyvrátit nebo dokázat jakýkoli výrok.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Propaganda a logické klamy | Komentářů: 0

Propaganda

31. 12. 2011

je pokus nějaké autority, například státní, církevní, nebo stranické, o něčem přesvědčit co největší lidské skupiny, jímž říká "cíl". Propaganda často nadsazuje, může, ale nemusí lhát. Nátlak propagandy bývá různě velký. Propaganda užívá postupy, které dokáží přimět lidské skupiny k povolnosti a souhlasu (compliance). Smyslem propagandy je dosažení nebo udržení politické moci.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Propaganda a logické klamy | Komentářů: 0