Jdi na obsah Jdi na menu
 


Petice proti zamýšlenému rozšíření jaderné elektrárny Temelín

 

 

Prezident ČR, premiér Vlády ČR
Petiční výbor Poslanecké sněmovny a Senátu ČR,
Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo životního prostředí,
hejtman JČ kraje

 

PETICE
proti zamýšlenému rozšíření jaderné elektrárny
Temelín o další reaktory

 

 

Nesouhlasím se zamýšleným rozšířením jaderné elektrárny Temelín o další reaktory z následujících důvodů:

 

  • Argumenty, že nebudeme mít čím svítit, že nastane nedostatek elektřiny, zaznívaly již před více než 10 lety, kdy se rozhodovalo o dostavbě prvních dvou bloků Temelína. Realita je dnes jiná - Česká republika dnes patří mezi největší vývozce elektřiny v Evropě.
  • Není vyřešeno ukládání vyhořelého jaderného paliva - dosud nikde na světě není tzv. trvalé úložiště v provozu. Veřejnost z lokalit, které byly v ČR vytipovány pro úložiště, dala jasně najevo svůj odpor proti tomuto záměru. Budoucím generacím tak necháme velmi problematické dědictví.
  • V případě výstavby nových bloků dojde na relativně malém prostoru k další kumulaci jaderných zařízení (36 miliónů tun radioaktivních kalů po přepracování uranové rudy u obce Mydlovary, JETE, plánovaný sklad vyhořelého jaderného paliva), které by se mohly stát cílem teroristického útoku.
  • Již teď je patrný negativní vliv JETE na rozvoj regionu, především na ceny nemovitostí, rozvoj turistiky a drobného podnikání v dlouhodobém časovém horizontu. JETE nevyřešila ani problém nezaměstnanosti v regionu, přínosem byla elektrárna pouze v období výstavby.
  • Jak se ukázalo při výstavbě prvních dvou bloků Temelína, ekonomické hledisko bylo výrazně podceněno - elektrárna se zdražila o desítky miliard korun. Také termín dostavby se několikrát posouval.


Petiční výbor:


Ing. Monika Wittingerová, Větrná 50, 370 12 České Budějovice, za Sdružení Jihočeské matky - osoba pověřená zastupováním petičního výboru
Mgr. Pavel Vlček, Na sídlišti 494, 387 73 Bavorov, za OIŽP - Občanskou iniciativu pro ochranu životního prostředí
Ing. Edvard Sequens, Trocnovská 101, 373 12 Borovany, za Callu - Sdružení pro záchranu prostředí
Ondřej Šanda, Dlouhá 134, 382 41 Kaplice, za Hnutí Duha České Budějovice

 

Petice proti zamýšlenému rozšíření jaderné elektrárny Temelín

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

nadpis

(Pepa, 8. 3. 2013 16:24)

Ahoj, nasel jsemm na netu super stranky s automaty zdarma a jeste ke vsemu pekne sexy babou tam :D mrknete na www.ZdarmaAutomaty.cz a zahrajte si :)

nadpis

(Petr, 25. 2. 2013 13:35)

Moc hezký stránky! fandím

fraska

(Jirka, 29. 3. 2008 2:12)

ad a) staty jako Rakousko (do poloviny 90. let), Madarsko a nebo Italie jsou zavisle na dovozu energie a my jsme pomerne blizkymi sousedy s zasobami energetickych surovin, kazdopadne neni se ceho bat, brzy budeme silne zavisli take

b) je vyreseno ukladani jaderneho paliva, uloziste nestoji, protoze nejsou potreba. Soucasti ceny za dodavanou energii je kazdopadne pomerna cast urcena vyhradne na jeho ulozeni (dimenzovana vis nez soucasne potreby, nadhodnota investovana v jistinach). Jiz byl uspesne testovan fuzni reaktor, ktery dokaze dramaticky zkratit dobu, po kterou je nutne palivo ukladat.

c) blabol, proc by to kdo delal?!

d) navzdory recenemu nepredpokladam zvyseni cen nemovitosti v blizkosti elektrarny (kdo by tam chtel bydlet?). Postreh "elektrarna neni urcena k reseni problemu zamestnanosti" shledam pravdivym.

e) pres vyrazny narust rozpoctu je cena energie nizsi nez elektrina produkovana z jinych zdroju


na druhou stranu co lze ocekavat od diletantu