Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ženská obřízka

 

 

ObrazekCo je to ženská obřízka? Na úvod je třeba říci, že existuje několik typů ženských obřízek, přičemž pouze jediná nerituální je pro ženu přínosem. Jedná se o tzv. klitoridální cirkumcizi – chirurgický zákrok, při kterém je odstraněna podobně jako u mužů předkožka zakrývající ženskou obdobu žaludu - klitoris. Tato předkožka totiž bývá důvodem nedostatečného sexuálního prožitku žen zejména pokud zůstává klitoris i při vzrušení zakrytý. O této obřízce se v našich krajích nemluví oproti mužské obřízce snad už vůbec a tak se rozumí ženskou obřízkou většinou rituální mrzačení žen v Egyptě a jiných převážně islámských zemích.

 

 

ObrazekNa celém světě je rituálně obřezáno celkem asi 100 miliónů žen, přičemž ročně jsou i v současné době podrobeny tomuto zákroku odhadem další 2 milióny, což činí neuvěřitelných 6000 dívek a žen denně! Tato děsivá čísla se snaží snížit již mnoho let řada organizací bojující za práva žen jako například Terre des Femmes, Unicef nebo Amnesty International. Všechny rituální obřízky jsou velice odsouzeníhodné protože ženu více či méně zmrzačují hlavně tím, že jí připravují o sexuální prožitek a způsobují nemalé zdravotní problémy. Jsou to především:

 

 

Sunna cirkumcize

 

Chirurgický zákrok, při němž je často odstraněna špička klitorisu (v podstatě smí být ale podle výkladu islámského učení, kde je tato obřízka předepsána, odstraněna jen předkožka klitorisu přičemž samotný klitoris by měl zůstat nedotčen). Někdy bývá do klitorisu jen vyryt křížek a někdy navíc i odstraněna předkožka. Sunna znamená podle arabské tradice.

 

 

Klitoridektomie

 

Chirurgický zákrok, při kterém je klitoris zcela odstraněn. Někdy bývají odříznuty i malé stydké pysky. Velké stydké pysky a poševní vchod zůstává nedotčen.

 

 

Faraónská obřízka

 

Chirurgický zákrok, při kterém jsou odstraněny klitoris a malé i velké stydké pysky. Rána je přitom sešita (někdy trny) tak, že zůstává jen malý otvor, kterým může žena (většinou bolestivě) močit. Ve svatební noc je žena naříznuta. Značné problémy bývají ostatně i při porodu.

 

 

Je třeba si také uvědomit, že většina těchto zákroků je prováděna bez umrtvení a často velice primitivními nástroji jako střepy apod. Následkem bývají nejen psychycké újmy, které si žena odnáší do dalšího života, ale mnohdy dlouhotrvající nebo celoživotní záněty končící někdy i smrtí.

 

Podepsat manifest proti mrzačení genitálií můžete zde:

Petice proti ženské obřízce (FGM)

článek gynekologického porodnického oddělení - Nemocnice Jihlava:

GENITÁLNÍ MUTILACE AFRICKÝCH ŽEN

připravujeme:

  • podrobný rozpis objasňující ženskou obřízku jakožto rituální počin.
  • odkazy na stránky organizací zabývající se touto problematikou

 

 

Dokument - Historie ženské obřízky

doba trvání - 55:49

 

text k videu:

U afrických kmenů při fungování společenské struktury nehraje věk zdaleka takovou roli jako společenská skupina, do níž jedinec patří. Ženská obřízka je rituál, při kterém je dívka plně a definitivně přijata do kmenové společnosti a může se po něm vdát. Vdané ženy jsou třetí a nejvyšší skupinou, do níž ženy mohou a obvykle chtějí vstoupit. Muži mají možnost povýšit ještě o stupínek výš. Mezi stařešiny, kteří vládnou a rozhodují o životě a chodu celého kmene. V současné době je většina daasanachských žen stále pro obřízku. A i když ony samotné tímto utrpením už prošly, chtějí, abych i jejich dcery podstoupily tento mrzačící akt. Vědí, že když se tak nestane, dívka nebude svým okolím uznána a nikdy se nevdá. Každopádně ženská obřízka zdaleka není jen problémem Afriky.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

degree dissertation i941of

(GregoryMum, 5. 4. 2023 13:01)

You said this well!
why do you want to go to college essay https://bestmasterthesiswritingservice.com writing movie titles in essays https://paperwritingservicecheap.com

Šíří se rychle

(Andy, 28. 3. 2013 12:07)

Ahoj, máte se? Nedávno vznikla nová možnost, jak vydělávat z domova, velice snadná na pochopení. Vydělávám si takto už od půlky ledna a fakt mě to nadchlo :) Nad poměry si díky tomu sice nežiju, ale dokud můžu, tak se mi hodí každá snadno vydělaná kačka!! Čekujte www.Cervena-Cerna.cz

strasny

(Prok, 8. 2. 2012 10:53)

Nechapu, jak se todle někomu může líbit, vždyť je to i hnusný, že musíš svoji milou nejdříve rozříznout, než do ni můžeš jít. grrrr
zajímavý článek na toto téma jsem našel i zde
<a href="http://www.menworld.cz/clanek/obrizka-z-jineho-pohledu-ta-zenska">ženská obrízka</a>

hnus

(Terka, 22. 12. 2008 20:47)

to je odporný, jak to někdo vůbec může udělat? dyť je to hnus!

Re: hnus

(jooj, 12. 11. 2011 17:48)

to je pravda nedovedu jsi představit kdyby se to stalo mě. (hnus,hnus,hnus,hnus,hnus)

Humus

(Jana 8.5.2011, 8. 5. 2011 11:45)

Tohle by jim meli zatrhnout.To jsou slepý?Nestačí jim jak ženy trpí?Za tohle bych každému chlapovi co s tim souhlasí dala mu ho na špalek,aby poznali co žena prožívá tímhle jejim hnusem!!!

Bolestivy Vzor matek...

(Smca, 6. 2. 2009 12:52)

Tenhle ritual nechapu,,,Je to proste humus!!!!!!!Holka uz tak nedostala v te jejich zemi sanci na normalni zivot,A tak aby nebylo malo,jeste musi byt obrezana!!!Ale kruta pravda je,ze jim to nikdo nevymluvi,Jejich tradice se dedi z generace na generaci a bohuzel si mysli,ze je to spravne!!!!!A jak maji pochopit,ze je to hrozne co delaji a nezdrave!!!!!!!????Proste neni to fer,,,Ale je tezke jim to vyvratit!!!!!SNAD SE PRO TO SVINSTVO UDELA NEJAKY POKROK...