Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kozoroh

22. 9. 2007

Kozoroh (Capricornus, Cap.)

 

ObrazekKozoroh je nejmenší souhvězdí zvěrokruhu. Nachází se na pozdně letní obloze mezi Střelcem (na východ od něj) a Vodnářem. Přestože je to malá a nepříliš nápadná skupina hvězd, patří k nejstarším souhvězdím na obloze. Znali jej už staří Babyloňané. Před dvěma tisíciletími totiž býval Kozoroh nejjižnějším souhvězdím zvěrokruhu a nacházelo se v něm slunce v době zimního slunovratu. Dnes se bod zimního slunovratu posunul vlivem precese (krouživého pohybu zemské osy) do souhvězdí Střelce. Jižnímu obratníku však zůstal starý název obratník Kozoroha.

 

Mytologie: 

 

Podle řecké legendy jednou olympští bohové hodovali a jejich hostinu přerušila obluda Týfón, netvor podobný hadu, z jehož očí šlehaly plameny. Každý z bohů se v něco proměnil, aby unikl. Bůh pastýřů a stád Pan, jinak napůl člověk a napůl kozel, na sebe vzal, jak jinak, podobu kozy. Obluda jej však pronásledovat nepřestala a dohnala jej až k řece. Pan se snažil uniknout proměnou v rybu. Stačilo pouze celý se ponořit do vody. Ale řeka byla mělká a v rybu se proto proměnila pouze ta část kozího těla, která byla pod vodou, horní polovina tedy zůstala kozí. Vznikl tak kozoroh – zvíře s rybím ocasem a kozlí hlavou a nohama. Pan pak společně s poslem bohů Hermem zachránil vládce bohů Dia, který ho za odměnu zvěčnil i na nebi v podobě souhvězdí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kozoroh

(thor147@seznam.cz, 12. 2. 2008 20:01)

dobry den,nejsem tak znali ve hvezdach a tak se obracim na vas.Potreboval bych vedet jak najdu souhvezdi kozoroha na hvezdnem nebi.nezlobte se ale specha to je to moc dulezite.Dekuji vam za pomoc