Jdi na obsah Jdi na menu
 


* pověsti Brno

Příspěvky

Pověst O strašidelné hospodě na Úvoze

13. 1. 2009

Strašilo také na Úvoze. V dolní části Úvozu stávala zájezdní hospoda, říkalo se jí Geisterkeller...
 

Pověst O zavřeném divadle

11. 1. 2009

Po několikerém vyhoření divadla Reduta na Zelném rynku rozhodli brněnští radní koncem 19. století o výstavbě nového moderního divadla.
 

Pověst O brněnském kole

6. 1. 2009

O kole, co visí na zdi vedle brněnského draka v průjezdu Staré radnice, se vypráví, a to je prý jistá pravda, že ho vyrobil sám lednický kolář Birk.
 

Pověst O mistrovské ráně

4. 1. 2009

Pověst se váže k roku 1645. Švédská vojska obléhala Brno již čtvrtý měsíc. Toho dne Torstensona zase hrozně trápila dna...
 

Pověst O kazatelně u Dominikánů

4. 1. 2009

Vypráví se, že mistr, který chtěl vytvořit něco, nad čím by lidé zůstávali údivem stát, si dlouho nevěděl rady. Chodil, přemýšlel, ale dobrý nápad nepřicházel. Různé myšlenky se mu sice honily hlavou, ale když je chtěl ztvárnit, zmizely.
 

Pověst O zvonění na Petrově

2. 1. 2009

Na jaře roku 1645 se usadili švédští vojáci v Zábrdovicích a na Královské louce u Komárova. Zde Torstenson rozbil svůj hlavní stan...
 

Pověst O Zderadově sloupu

1. 1. 2009

Pověst k roku 1091, první zmínka o Brnu v Kosmově kronice. V létě roku 1091 se král Vratislav II. rozhodl oblehnout svého "neposlušného" bratra Konráda na jeho hradě Brno.

Když určovali místo, kde mají rozložit vojenské stany, vystoupil Vratislavův oblíbenec rytíř Zderad a řekl: "Myslím, králi, že tvůj syn Břetislav II. by měl tábořit tady přímo u vody, aby se mohl často koupat."
Někteří se zasmáli, protože věděli, že Zderad naráží na nemilou příhodu, která se stala mladému knížeti před několika roky při tažení proti Sasům - tehdy se přes varování koupal v řece sám a byl zajat cizími vojáky.