Jdi na obsah Jdi na menu
 


Váhy – Slunce ve Vahách

 

Jak poznáme Váhy

 

    Osobám ve znamení Vah se příčí být nezdvořilé, přesto narovnají křivě visící obraz na stěně a vypnou vám televizor, který hraje moc hlasitě. Váhy milují lidi, ale nesnášejí davy. Jako něžné holubice míru chodí kolem a urovnávají spory druhých, ale dají si líbit i pořádnou hádku. Jsou dobromyslné a příjemné, ale také dovedou být uražené a nesnášejí plnit příkazy. Jsou neobyčejně inteligentní. Zároveň jsou neuvěřitelně naivní a důvěřivé. Umějí být upovídané, a přesto jsou fantastičtí posluchači. Jsou to neklidní lidé. Ale málokdy spěchají. Jste úplně zmatení? Nejste sami. Toto znamení se vyznačuje rozporuplností, která je záhadou i pro samotné jedince narozené ve Vahách.

    Hodně lidí vám řekne, že Váhy znamenají lásku, krásu, líbeznost a světlo. To je sice pravda, ale není to docela přesné. Také se to nehodí na Eugena O'Neilla. Protože toto znamení symbolizuje zlaté váhy spravedlnosti, neznamená to, že Váhy jsou vždy v dokonalé harmonii. Zdá se to být logická dedukce. Nakonec účelem vah je rovnováha. Nicméně sledovali jste někdy proces vážení na starých lékárnických vahách? Konečný cíl je vyrovnat obě strany, ale co se stane? Nejdřív je dole jedna strana, potom druhá. Pořád skáčou nahoru a dolů, dokud nedosáhnou dokonalé rovnováhy. Zastavte se v některé lékárně v sousedství a pozorujte váhy v akci. (Řekněte lékárníkovi, že se snažíte zjistit, co udržuje při životě vaši tetu Martu.)

    Už nikdy si nebudete představovat člověka ve znamení Vah jako klidnou, dokonale vyrovnanou, vlídnou, laskavou a okouzlující osobnost. Budete si představovat člověka, který má takovou povahu jen polovinu času. V druhé půlce může být otravný, hádavý, paličatý, neklidný, deprimovaný a zmatený. Váhy jsou nejdřív nahoře a potom dole. Vyletí jedním směrem a potom druhým. Najednou, jako u skutečných vah-perfektní rovnováha! To je přímo božské. Ale než se dosáhne této božské rovnováhy, vždy předchází období kolísání.

    Fyzický vzhled těchto lidí vyžaduje téměř stejné soustředění jako jejich osobnost. Kromě Venušina dolíčku neexistuje typické poznávací znamení Vah. Jejich rysy jsou vždy rovnoměrné a dobře vyvážené. Jsou příjemné, ale nepřitahují pozornost, takže je snazší začít s důlky. Obvykle mají dva na tvářích nebo jeden na bradě. Nenajdete-li je v obličeji, zkontrolujte jim. kolena. Mnoho Vah má totiž dolíčky na kolenech. Ale buďte opatrní. Málokterá dívka vám uvěří, když jí řeknete, že jí zíráte na kolena "protože chci vědět, jestli jste se narodila v říjnu:" Buďte diskrétní, ale všímaví. U mužů to samozřejmě kalhoty znemožňují, pokud nejste na pláži nebo nehrajete tenis. Nebušte zklamaní, když objevíte důlky a potom zjistíte, že dotyčná osoba se nenarodila v říjnu. Tyto okouzlující důlky mají právo tam být, protože onen člověk bude mít ascendent ve Vahách, takže váš odhad je stejně správný.

    Kromě důlků si všimněte celkového dojmu obličeje. Vždy bude mít výrazně příjemný výraz. Dokonce i když je jeho nositel rozzlobený, nějak se mu stejně podaří vypadat mírně nebo alespoň neutrálně. Hlas je velmi melodický a jasný jako zvon a tito lidé ho zřídka zvednou do pronikavé nebo ječivé polohy Váhy jsou jediní lidé na zeměkouli, kteří mohou říci: "Nenávidím tě a rozbiju ti nos," a přitom to bude znít, jako kdyby recitovali verš Elizabeth Browningové: "Jak tě mám milovat?" Ústa mají většinou ve tvaru luku a rty "jako třešně". Typický obličej. Vah vám nejvíc připomíná bonboniéru. Nebo cukroví. Někteří vypadají jako lidská lízátka nebo karamelový pohár se šlehačkou. Také rádi tyto věci jedí, takže jestli tohle nějaké Váhy čtou, asi budou omdlévat hladem.

    Žerty jsou skoro vždy hezké a muži jsou obvykle pohlední. Přesto nejsou všichni hezcí lidé na světě Váhy; krásu planetárního vládce Venuše nelze snadno rozeznat od krásy jiných znamení. Moje soukromá pomůcka je vzpomínka na roztomilý výraz Dwighta Eisenhowera a Brigitte Bardotové. Problém je, že žerty někdy vypadají jako Eisenhower a muži jako Bardotová. Musíte být tolerantní.

    Nenaznačuji tím, že žerty Váhy jsou mužatky. Většina z nich je tak ženských, kolik jen může průměrný muž snést (nemají-li agresivní ascendent). A rozhodně netvrdím, že muži Váhy jsou zženštilí. Obyčejně jsou velmi mužní. Ale nelze popřít, že vzhledem k čistotě jejich rysů si je nikdo nesplete se zápasníky. Dokonce vzácný jedinec narozený ve Vahách, který by se dal nazvat ošklivý - a ten by se nehledal lehko - bude mít tak okouzlující výraz, že vás jeho obličej přesvědčí o kráse jeho charakteru.

    Nikdy nepotkáte Váhy, které nemají úsměv jako načechraný bílý oblak. Tento úsměv by dokázal roztavit tabulku čokolády na dvacet kroků. Když vás udeří plnou silou, má moc přeměnit i naprosto ordinérní rysy - doslova, ne přeneseně.

    Většina Vah je plná křivek. Mají často kudrnaté vlasy. Nemusí být nutně obézní (i když ascendent v Býku může vyprodukovat pěkně vypasené holuby). Dokážou vás obalamutit, když drží dietu a dosáhnou celkem štíhlé postavy, ale spíš budou oblé jako přesýpací hodiny. Abych znovu uvedla jako příklad Bardotovou - člověk ji určitě nemohl nazvat silnou, ale dalo se říct, že je hubená? Ještě vám poradím jeden trik při hodnocení tělesných charakteristik Vah. Všimnete si jasného zpěvného smíchu, který zvoní veselím. Jak ho jednou uslyšíte, hned tak ho nezapomenete.

    Teď si asi myslíte, že narodit se přitažlivý a s dolíčky, hledat spravedlnost a krásu, být příjemný a snadno potěšitelný je požehnání. Asi si představujete, že jemnost a inteligence, půvab a pochopení jsou dary sudiček. Možná máte pravdu. Když jsou Váhy vyrovnané, jsou neobyčejně líbezné, jako když potkáte anděla z ráje. Problém je ta pohádková kmotra. Neustále totiž ťuká na jednu stranu vah svou kouzelnou hůlkou a tím je rozkolísává. Zdá se, že se nemůže rozhodnout, jestli udělala chybu nebo ne, a tak přenesla svou nerozhodnost na Váhy. Nejdřív strhnou konverzaci na sebe, a potom pozorně poslouchají s lichotivým zájmem. Když se ostatní perou, ony hrají roli smírčího soudce a všechny uklidní. Potom najednou otočí, úmyslně se v diskusi postaví na opačnou stranu a začnou hádku čistě pro potěšení.

    Hledají harmonii. Přesto se mnoho Vah nadměrně přejídá, příliš pije nebo miluje, a tím harmonii zcela zničí. Zjistíte, že nemálo těchto lidí se neubrání extrémům.Toto znamení je známé jako líné Váhy, a to je další rozpor. Váhy mohou být natolik zaneprázdněné po celé dny, týdny nebo měsíce, že jim nezbývá čas na zábavu. Dlouho ponocují, a přitom vstávají se slepicemi. Unavuje vás je jen sledovat. Najednou se však zhroutí na židli, řeknou: "Jsem utahaný," a předvedou vám nejlepší imitaci lenosti, jakou jste kdy viděli (zvlášť po té horečné aktivitě). Jakmile jednou vypnou, dokud to jde, nehnou ani prstem. Musí vyvinout hrozné úsilí, aby zvedly lžíci nebo sklenici (i když to nakonec zvládnou). Je-li v dosahu nějaká ochotná duše, budou čekat, že je bude obsluhovat od rána do večera. Když se jazýček vah nachýlí k letargii, nepohnete s Vahami ani párem volů. Budou se bavit, číst, zívat, spát, dívat se na televizi nebo koukat z okna a bude se zdát, že se ani nedovlečou do ložnice (i když to zvládnou). Žádné napomínání ani křik na ně nezapůsobí. Jako kdyby byly v jiném světě. Po nějakém čase, když naberou čerstvé síly, pocítí vzedmutí energie, vstanou a začnou zase dřít do úpadu. Opět budou pracovat jako zapřažená mula a budou harmonicky plánovat povinnosti a udržovat zázračnou rovnováhu a pravidelný, vytrvalý rytmus. Ačkoliv Váhy nejsou duální znamení, většina jejich přátel si myslí, že znají dvě odlišné osoby. Zkuste říci někomu, kdo často viděl Váhy v jejich pracovním nasazení, že jsou líné, a zůstane na vás nechápavě civět. Když naopak řeknete někomu, kdo zažil jejich apatii, že toto stvoření je plné energie, odpoví vám: "Ten líný povaleč? Musíš si dělat legraci."

    Váhy instinktivně vědí, že aby v těle obnovily rovnováhu, musí střídat aktivní období s totálním odpočinkem. Jejich osobní uspořádání genů a buněk a elektrických impulsů to vyžaduje a většina je celkem zběhlá v zacházení s touto delikátní fyzickou rovnováhou. Nicméně duševní a citovou harmonii takto instinktivně vždy nezvládají. Dovedou srdceryvně ronit slzy, pak jsou najednou sarkastické, nato veselé a štěbetavé jako první jarní vlaštovky. Vůbec to není dualita Blíženců. Váhy se neustále propadají hluboko do jedné emoce a zase do druhé, což není totéž jako úplná změna charakteru u Blíženců. City těchto lidí se vyznačují intenzitou a bohatostí, nehledě na to, která emoce je v daném okamžiku nízko nebo vysoko, a filozofickým přístupem jak ke strastem, tak k radostem, který zpravidla všechno nakonec urovná.

    Instinkt pro zachování duševního zdraví udržuje většinu lidí ve znamení Vah duševně zdravých a tělesně fit. Obvykle se dokážou vyhnout mentálním i tělesným kolapsům. Největší hrozba jejich zdraví je určitý druh přehánění. Jedení sladkostí může způsobit obezitu, žaludeční potíže a trudovitost. Nadměrné užívání alkoholu může vést k vážnému poškození ledvin a močového měchýře, jež má za následek prudké bolesti hlavy, které se intenzitou vyrovnají migréně. Propadnutí depresím může vést ke svědění kůže a dokonce akné. Citlivou částí jejich těla je hrudník a někdy mají problémy s nohama a zažívací potíže, i když ty nejsou tak časté. Mnohé Váhy si stěžují na žaludeční vředy ani ne tak z nadměrných starostí jako z nešetrného zacházení se zažívacím traktem a z citové rozkolísanosti. Pokud se Váhy příliš nehoní a nezapomínají na nezbytný odpočinek, vcelku jsou zdravější než většina lidí. Účinek klidu a harmonie na zdraví lidí pod vlivem Venuše je zázračný. Když jsou nemocní, potřebují obrovské dávky odpočinku s vyloučením všech rušivých vlivů na jejich psychiku, příjemné knihy, tichou hudbu a uklidňující slova. Taková atmosféra málokdy nedokáže typické Váhy postavit rychle na nohy.

    Charakter Vah se skládá ze zhruba stejných dílů vlídnosti, laskavosti, spravedlnosti, paličaté hádavosti, tvrdohlavého odmítání kapitulace, filozofické logiky a nerozhodnosti. Nejlepší je prozkoumat tyto ingredience podrobně. Například hádavost. Váhy se s vámi budou hádat, kolik je hodin, když si myslí, že se vaše hodinky zpožďují o dvě vteřiny. Nezkoušejte uplatnit zevšeobecnění typu: "Teenageři ruinují naši zemi." Dostane se vám logické, pečlivě promyšlené dizertace o mírových sborech a kolik je na světě báječných mladých lidí, přestože jeho vlastní děti jsou odmlouvající spratci, které vyhodili ze školy. Poznamenejte třeba: "Právní systém je dneska tak zkorumpovaný, že všichni soudci a právníci jsou nepoctiví," a ten člověk vám bude hodiny vykládat o neotřesitelné ochraně justice v této zemi, ctnostech porotců a problémech zákonodárců, přičemž začne u římského práva a bude pokračovat přes zákoník za doby Napoleona. Nikdy neříkejte: "Je hloupost žít ve městě, když můžete bydlet na venkově. Nedá se to srovnat." Zvlášť poslední věta je obrovská chyba. Stačí zmínit slovo srovnání a průměrné Váhy jsou ve svém živlu. Vydrží srovnávat celou noc s přestávkami na občerstvení. Budou vynášet do nebe krásy a výhody měst ve srovnání s venkovskými oblastmi: nadšeně popíšou jasné osvětlení, houkající klaksony taxíků, divadla, muzea a parky, i když samy žijí na předměstí a nevytrhli byste je odtamtud ani dynamitem. Pokud v tomto případě zaujmete opačný názor, vyjde to nastejno. Váš přítel vám bude vykládat o stoupající kriminalitě mládeže, korupci soudů a radostech venkovského života. V podstatě je mu jedno, na kterou stranu se v těchto sporech po~taví. Hlavně že ten druhý má opačné mínění. Někdy, když se začne nudit, přeskočí z jedné strany na druhou v polovině debaty. Řekněte mu, že se vám líbí nějaký film, a on vám poví, co je na něm špatného. Když ho budete kritizovat, on ho pochválí. Rozplývejte se nad nějakou knihou, a on vám vypočítá její nedostatky. Jestli vás však nudila, upozorní vás na její přednosti. V průběhu této neustálé logické dedukce se bude pokoušet zůstat spravedlivý. Váhy děsí jakékoliv stopy předsudků, nespravedlivého obvinění i slepé víry. Pátrají totiž po skutečné pravdě, přesné rovnováze, která dává správnou odpověď po zvážení všech možností.

    To je samozřejmě obdivuhodný rys, ale všechno to zvažování může dohnat pozitivně smýšlející osobu k šílenství a samotné Váhy do stavu trvalé nerozhodnosti. Dokonce i Váhy s velkým sebeovládáním činí nerady okamžitá rozhodnutí, aniž by vzaly v úvahu všechny alternativy. Spravedlnost se může stát fetišem. Generál ve znamení Vah, který dokáže reálně uvažovat, je vynikající stratég a uvážlivým plánováním může vyhrát bitvu před bojem. Jeho schopnost vidět všechny strany, uklidnit nervy a hněvivé výpady z něj dělá výborného prostředníka, jenž smiřuje lidi, kteří se vzájemně nenávidí a nedůvěřují si, a dovede je k harmonické spolupráci: Nicméně válka všechny Váhy vskrytu zarmucuje. Nesnášejí krveprolití. Důstojník armády narozený v říjnu nechá v bitvě učinit okamžité rozhodnutí někoho jiného; zatímco geniálně naplánuje strategické manévry, které výhledově zachrání tisíce životů a ještě jeho straně zajistí vítězství.

    Tato antipatie k přijímání rozhodnutí se může stát vážnou překážkou pro ty, u nichž při narození působí negativní vlivy planet. Někteří se nemohou rozhodnout, kterou botu si mají ráno nazout první, natož kterou nohou vstát z postele. Dokonce i průměrný jedinec -narozený ve Vahách, se kterým se setkáte v práci nebo ve společnosti, bude do určité míry vždy odrážet tuto tendenci neustále vážit věci, dokud vás neznervózní, protože čas na rozhodnutí dávno minul. Bude říkat; "Když udělám tohle, stane se to a to. Na druhé straně" (což je jedna z jeho nejoblíbenějších frází), "když udělám tamto, pak by se mohlo stát to a to." Tak mohou Váhy létat bláznivě nahoru a dolů jako houpačka. Nic není bolestnější než pozorovat pochybovačného člověka; jak se snaží rozhodnout, zda a proč má něco udělat. Také nemá rád, když na něj při rozhodování někdo spěchá. Netrpělivá osoba dokáže z povznesených Vah udělat zarytého paličáka, proti kterému je Býk jen slabým odvarem. Netrpělivost je jedna z vlastností, kterou Váhy nemohou snést. Přelétaví, zbrklí, impulsivní lidé, kteří se nezastaví, aby posoudili následky, je znervózňují.

    Je zábavné, že Váhy svou nerozhodnost okamžitě popírají. První věc, kterou .řeknou, když popisujete jejich znamení, je: "Vůbec nejsem nerozhodný. To není správné. Na mě to určitě neplatí." Potlačte úsměv. Toto popření znamená; že ačkoliv na rozhodnutí potřebují neúměrně dlouhou dobu (což velmi příhodně zapomenou), jakmile jednou dospějí k závěru, jsou z něho nadšením bez sebe: Poskytnete-li jim dostatek času, konečné rozhodnutí bude znít tak dokonale přesvědčivě, že v nich vyvolá dojem, jak jsou pevné a rozhodné. Nenechte se tím oklamat. Nicméně když vám tvrdí, že jim vůbec nedělá potíže se rozhodnout, jenom začínají typickou hádku Vah, což jim klidně můžete říci. Prospěje jim uvědomit si, dokonce i v průběhu námitek proti své astrologické charakteristice, že právě potvrzují její pravdivost. Když popírají vaši analýzu, jen poznamenejte: "Přesně tenhle přístup jsem čekal. Váhy se vždycky dohadují o každé maličkostí." Pořádně je to vytočí, ale možná jim to pomůže uvědomit si pravdu, a pravda je to, co hledají. Musí v tom nakonec najít logiku. Také jim trochu srazí hřebínek připomínka, že jednají nefér a odmítají zvážit stanoviska obou stran.

    Velmi málo lidí ve znamení Vah jsou excentrici, kteří se rádi předvádějí. Většina z nich je spořádaná a vyrovnaná jako lán pšenice, jejíž stébla se půvabně kývnu ve větru. Normálně jsou v obchodních záležitostech úzkostlivě poctiví a nedbalost rozhodně nepatří k jejich vlastnostem. Váhy si raději dají na čas, aby bylo všechno v pořádku, než aby začaly špatně a musely všechno opakovat. Nesnášejí přehánění a odpuzují je trapné projevy hněvu či vášně, i když se občas mohou dopustit stejného přestupku, pokud je někdo dožene do extrému. Většina Vah má fantastickou schopnost soustředit se a přemýšlet o komplikovaných věcech. Rodí se s láskou ke knihám a takovým respektem k tištěnému slovu, že mnoho z nich odsuzuje paperbacky. Mají pocit, že bez tvrdých desek a typické vůně to není opravdová kniha. Téměř určitě najdete v domě všech Vah rozsáhlou knihovnu.

    Milují harmonii zvuků, barev, poezie a správné užíváni slova, jak psaného, tak mluveného. Zřídkakdy uniknou vlivu umění. Ať tito lidé působí jakýmkoliv dojmem podle toho, jak sudička zrovna zhoupne váhy, jsou to jemní, něžní milovníci všeho dobrého a čistého a krásného. Srdcem jsou umělci, kteří.na večírcích a kulturních událostech rádi šíří Venušiny barvy bledě modré a dalších pastelových odstínů. Tlumené světlo, konejšivá hudba, zajímavá konverzace, dobré jídlo a vybraná vína je inspirují. Jejich mysl má jiskřivost diamantu a hladkost opálu. Pohybují se v proměnlivém vzduchu a odrážejí užitečnost mědi, svého harmonizujícího kovu. V jejich chytré argumentaci a silném smyslu pro čestnost je dotek chladivé máty a z Venuše na ně září šest dimenzí míru.

    Abyste porozuměli tomuto znamení, musíte vyluštit hádanku vah: na jedné straně je navršeno zlaté říjnové listí charakterizující řízné podzimní počasí - a na druhé straně jsou svazečky nebesky modrých fialek vykoupaných ve svěží vůni aprílového deště. Když se váhy zhoupnou, radostný optimismus se promění v tichou paniku zatíženou osamělostí a depresí. Když se vyrovnají, vznikne dokonalá harmonie mezi jiskřivým intelektem a vlídným a chápavým srdcem. Tajemství Vah spočívá v ročních obdobích. Zima je pro ně příliš studená. Léto je příliš horké. Musí je proto smíchat s dokonalostí podzimu a jara.

 

Muž Váhy

 

    Od tohoto muže dostanete spoustu rad. Bude mít perfektní řešení pro všechny vaše problémy a odpověď na každou otázku. Ale nemá cenu od něj očekávat, že bude odpovědí na vaše dívčí sny: Některé z nich změní a druhé zpochybní. Muž ve znamení Vah dovede být zatraceně svéhlavý a jeho zvyk všechno racionalizovat, včetně lásky, vás bude dohánět k šílenství - anebo vás donutí kapitulovat.

    Přesto vás musím varovat - jakmile se chytíte do sítí jeho šarmu, nebude lehké se z nich vymotat. Dostat se z pasti na medvěda je proti tomu hračka. Když zkusíte utéct, přesvědčí vás, abyste zůstala, tak logickými a inteligentními argumenty, že proti nim nic nezmůžete, leda byste absolvovala právnickou fakultu na Harvardu. Kromě nepřekonatelné argumentace k vám také bude tak něžný a milý, že zapomenete na rozpory v jeho povaze, které vás předtím tak rozčílily. Potom se na vás usměje a uvnitř vás se něco stane. Srdce vám málem vyskočí z hrudi.

    Od té chvíle je bitva prohraná. Jeho sny se stanou vašimi sny a na ničem vám nebude záležet tolik jako na tom, aby byl šťastný. Budete toužit po jeho úsměvu a potřebovat ho, abyste přežila, jako žíznivý poutník potřebuje vodu. Kouzlo Vah není totéž co hypnotické působení Štíra. Přitažlivost tohoto znamení je logická a skutečná, v žádném smyslu nadpřirozená. Není v ní žádná černá magie, jenom obyčejné podlehnutí jeho nebeské auře. Na druhé straně ovšem nastane doba, kdy budou jazýčky pověstných vah bláznivě létat nahoru a dolů. Budete na něj muset křičet nebo se postavit na hlavu, aby vám věnoval pozornost a k něčemu se pohnul. Nemyslete si naivně, že když jeho lásku řídí Venuše, bude navěky probíhat hladce a v klidu. Pokud znáte řeckou mytologii, jistě víte, že Venuše měla taky špatné dny. Přesto když se váhy vyrovnají, život s tímto mužem může být opojný jako pohár nektaru se spoustou smíchu a bezstarostnosti, jakou znají jen bohové na Olympu.

    Rozhodnout se k něčemu stojí typického muže Váhy stejné úsilí jako zkrotit divokého bizona, a i když dospěje k rozhodnutí, pokud tuší, že udělal chybu, může je bez výstrahy změnit. Znám jednu ženu, která doufala v obchodní partnerství s mužem narozeným ve Vahách a dozvěděla se o této legendární vlastnosti Vah dost tvrdým způsobem. Jednoho letního rána spolu měli schůzku u snídaně a oba byli plní optimistických plánů do budoucnosti. Když ji však vysadil z auta na cestě do práce, začala si dělat starosti. Jeho sliby zněly až příliš dobře na to, aby byly pravdivé, proto mu zatelefonovala, aby se ujistila, že se jí to všechno jenom nezdálo. On byl stále nadšený a opakoval jí všechny sliby a ambiciózní plány a nakonec si smluvili schůzku následující týden. Muž tušil, co ji trápí, a proto ji znovu ujistil, že je všechno v pořádku. "Mimochodem," prohodil, "něco vám chci říct, protože se několik dní neuvidíme." Lehce zaváhal (což jí uniklo) a přesvědčivě pokračoval: "Chtěl jsem vám říct; že - no, chci říct, abyste si nedělala starosti. Svůj názor nezměním. Uděláme to přesně tak, jak jsme si naplánovali."

    Příští týden nezavolal, proto mu zatelefonovala sama. "Byl jste pryč?" zeptala se. "Ne," odpověděl pomalu. "Nevolal jsem, protože jsem si to chtěl promyslet." Dlouhá pauza. "Myslím, že bych měl nejdřív zkusit něco s menším rozpočtem. Sejdeme se kvůli našemu projektu příští jaro. Slibuju vám to. Prostě jsem, no; rozhodl jsem se, že bude nejlepší s tím do té doby počkat, víte?"

    Tento nečekaný ústup ji pochopitelně naplnil zklamáním a hněvem; takže učinila vlastní rozhodnutí. Už nikdy s tím mužem nepromluví. Evidentně byl nespolehlivý a navíc krutý Asi za měsíc ho potkala na ulici a on se zastavil, aby ji pozdravil. Protože na to nebyla připravená, vykoktala chladný pozdrav a okamžitě litovala, že ho vůbec vzala na vědomí. Potom se usmál a náhle úplně obrátila. Od té doby ho urputně hájí. Nedokázal by udělat nic špatného, dokonce ani jí ne. Když se doslechne, že se některý z jeho snů rozbil, cítí nevysvětlitelnou touhu mu pomoci sebrat střepy, aby se zase usmál.

    Když se tohle přihodilo ženě, která měla s mužem ve znamení Vah co do činění pouze v obchodní záležitosti, dovedete si představit, co by se mohlo stát stavu vaší mysli a schopnosti obrnit se, kdybyste se do takového člověka zamilovala? Nikdy nemůžete být dost opatrná. Zocelte se a odvraťte hlavu, když se usmívá, a nacpěte si do uší vatu, když vás začne přesvědčovat tím sametovým hlasem, ze kterého váš šimrá v zátylku.

    Slova láska a Váhy jsou prakticky synonyma. Váhy lásku vynalezly a vycizelovaly ji do umění s ještě větší rafinovaností než Lev, Štír a Býk, což je samo o sobě dost výmluvné. Váhy mají vrozené Amorovy delikátní strategie. Použijí každý trik s bezstarostnou lehkostí a zřídka se jim nepodaří získat vytouženou děvu. Nicméně jakmile ji dostane, není si tento muž vždy jistý, co s ní má dělat. Nejdřív ji svým kouzlem přiměje k ochotné povolnosti, a potom váhá. Má využít její bezmocnosti, nebo jí má nabídnout sňatek? Nebo oboje? Nebo nic? Zde začíná jeho duševní boj a život v rajské zahradě s tímto Adamem začne poněkud postrádat na přitažlivosti.

    Zájem o opačné pohlaví mu vydrží nejméně do devadesáti. Pokud je šťastně ženatý, může to být zájem čistě akademický, ale toto téma ho nikdy nezačne nudit, i když třeba jen přemýšlí, jaké by to bylo vznášet se s každou hezkou dívkou, které si všimne, v imaginárním tanečním sálu. Protože umění milovat je pro něj tak přirozené a přichází nezvykle brzy - a protože jeho romantické exkurze do džungle lásky jsou téměř vždy korunovány úspěchem, zaplete se s mnoha ženami, kterých se pak nemůže zbavit. Váhy nerady zraňují něčí city, přestože zůstávají v blažené nevědomosti o škodě napáchané svou hádavostí. Nerady říkají ne a málokdy si uvědomí, že odkládání rozchodu je mnohem bolestnější než rychlý konec vztahu, který nemá šanci na štěstí. V opačné situaci, kdy jsou vzájemné city tak úžasné, jaké jen lidské bytosti mohou zažít, může být prodlužovaná agonie stejně mučivá. Pouze Vodnář se může víc zdráhat udělat drastický skutek v tom či onom směru. Pokud muž Váhy cítí, že je k někomu ve svém životě nespravedlivý - anebo k vám či k někomu ve vaší nedávné milostné minulosti - jeho bolestná nerozhodnost nebude mít konce. Být nespravedlivý se podle něj rovná zločinu na úrovni vraždy. Neochota být krutý ho může dohnat k nešťastné nabídce k sňatku, který je předurčen k rozvodu, anebo nekonečné otálení způsobí, že propásne životní lásku. Takže vidíte, že jeho postoj je meč s dvojím ostřím, který buď odsekne pravou lásku nebo mu uřízne kus nestravitelného manželství. Odhozen-í falešného sentimentu je lék pro obojímu.

    U mužů ve Vahách nelze popřít sklon k nestálosti. Mají tendenci flirtovat a zahrávat si, hlavně v mládí. Jejich přirozený impuls je ohodnotit každou třetí nebo čtvrtou ženu, kterou potkají, a vážit její možnosti být jejich opravdovým "druhým já". Často si beznadějně pletou přátelství s láskou. Navzdory tomuto experimentování se však nestává často, že by měli zlomené srdce. Dokážou zapomenout s urážející rychlostí a stejně jako muži ve znamení Blíženců nebo Střelce si nepřipouštějí lítost nad neopětovanou láskou nebo nad milostným vztahem, který jim osud nedopřál. Tento muž sice občas utrpí pár šrámů, ale ty nezanechají trvalou škodu - kromě výjimečných případů, kdy může být bolest ničivější, než si dovedeme představit. Stává se to však tak zřídka, že nenajdete mnoho příkladů. Častěji se vyskytne dobrácký bezelstný muž ve spárech vášnivě odhodlané ženy, která mu vsugeruje, že opustit ji by byl hřích skoro stejně tak těžký jako porušení všech deseti přikázání najednou. V takové síti se z něho může stát pěkně nešťastný zajatec lásky. Oba extrémy jsou však neobvyklé a většině mužů v tomto znamení se podaří zachovat si tolik volnosti, že mohou plně vychutnávat milostné zážitky bez svazujících sentimentálních závazků.

    Moc je nezajímá dobývat z vás vaše tajemství. Na první pohled by se mohlo zdát, že ano, ale podívejte se líp. Často jim unikne, co se jim děje přímo před nosem. Každý kromě nich si toho všimne. I když to budou zuřivě popírat, jejich zájem není odhalovat osobní motivy, ale rozebírat abstraktní teorie, aby mohli dosáhnout vyváženého úsudku. Jejich otázky nesměřují k odkrytí vašich skrytých neuróz. Pouze si chtějí utřídit fakta a srovnat je do správných škatulek. Budou diskutovat o všech pro a proti s ohromující logikou a smyslem pro racionalizaci a jejich závěry budou zpravidla spravedlivé, přesné, rozumné a praktické. Ani král Šalomoun by ve své moudrostí nepřekonal konečné, uvážené rozhodnutí Vah. Nicméně tito lidé neinklinují k zachycení osobních nuancí či citových zmatků, které leží hned pod povrchem. Pouhá fakta jim zcela stačí. Hluboké proniknutí do charakteru typické pro Ryby, Štíra nebo Vodnáře by podle nich zakalilo křišťálově čistý obraz, který hledají. Instinktivně cítí, že takový psychologický rozbor nemají v povaze. A mají pravdu.

    Jste-li marnotratná, tento muž dojde jednoduše k závěru, že vyhazujete peníze oknem, tudíž představujete příliš velké riziko. Fakt, že hledáte citovou rovnováhu utrácením peněz, nepatří do jeho pole působnosti. Není váš psychiatr. Jste-li skrblík, bude se zajímat o vaši lakotu jen do té míry, aby došel k přesnému zhodnocení vašich návyků. Vůbec netouží odhalit vaši tajnou obavu, že vás chudoba připraví o nezávislost. Promiskuita ho přivede k debatě o jejích léčkách, frigidita vyvolá ještě delší diskusi o izolaci od lidského společenství. Avšak nebude chtít vědět o traumatických zážitcích, které vedly k tomu prvnímu, ani o hluboce zakořeněných pocitech méněcennosti, které způsobily to druhé. Váhy jsou soudcem. Uvidíte hodně soudců, kteří budou vynášet spravedlivé rozsudky, založené na zvážení faktů případu, ale nenajdete mnoho takových, kteří se vás zeptají, proč vás červená barva znervózňuje, nebo kteří budou chápat váš impuls zamknout se před manželem, protože měl na sobě červeně pruhované pyžamo. Nikdy nezapomeňte, že Váhy argumentují toliko s abstraktní zvědavostí. Může se zdát, že chtějí opravdu přijít věci na kloub, ale není to tak. Ani nejsou vlezlé a upovídané, jak se může zdát. Zkoušet dostat z Vah tajemství, které jim bylo důvěrně svěřeno, je jako porušení zpovědního tajemství.

    Toto vše dělá z vašeho partnera velice důvěryhodného člověka, ale nepříliš citlivého vůči vaším pocitům. Můžete se mu s důvěrou svěřit. Ale budete trpět, když nevycítí vaše nejniternější potřeby. Chce vás potěšit, ale málokdy dostatečně rozumí vašim tichým nadějím, aby ukojil vaše touhy (nemá-li ascendent nebo Měsíc ve vodním znamení). To, že je odborník na lásku, z něj nedělá spřízněnou duši, co se týče vašich nálad. Má dost potíží vyrovnat se s vlastními. Nic ho nerozčiluje víc, než když k němu běžíte se zprávou, jak vás někdo hluboce ranil. Hledáte porozumění, a co dostanete? Jeho první otázka bude: "Cos mu (jí) udělala?" Potom vám vytkne, co jste udělala špatně, až budete mít chat ječet vzteky. Klidně křičte; protože pokud si myslí, že jste jednala nesprávně, stejně nebude na vaší straně a emociální aspekt mu zcela unikne.

    Tento nedostatek uvědomění si partnerčiny potřeby hlubokého porozumění vede zákonitě k problémům. Může se zdát neuvěřitelné, že dokáže být tak intuitivní v abstraktních otázkách, mít tak oslnivě logickou dedukci a schopnost vytvářet nezaujatý, jasnýma očima viděný úsudek, a přesto být tak tupý k tomu, co vás uvnitř bolí nebo vzrušuje. Ale to je jeden z těch rozporů, se kterými musíte žít, pokud žijete s mužem ve Vahách. Jeho jemnost a úsměv vám to samozřejmě usnadňují.

    Nepůsobí-li v jeho nativním horoskopu nějaké finanční vlivy, nebude udržovat přísný rozpočet. Naopak, typické Váhy mají celkem štědrou ruku. Věří v utrácení za předměty nebo činnosti, které přinášejí krásu nebo štěstí. Bulte připravená být dobrou hostitelkou, protože jeho dům se stane pravidelným střediskem pohostinnosti v téměř každou denní i noční dobu (kromě chvil, kdy odpočívá a nechce být vyrušován zvonky, telefony a lidmi). Nevláčejte ho do přelidněných míst, kde se na něj tlačí cizí lidé a kde hluk narušuje jeho smysl pro harmonii. Davy lidí rozvrátí jeho vnitřní rovnováhu. Všechny Váhy mají instinktivní odpor k fyzickému kontaktu s masami. Jeho společenský život budou zpestřovat inteligentní a vtipní lidé, ale pokud se skupina rozroste na víc než tucet teplých těl, bude lapat po dechu. Tento muž vás může bez vysvětlení opustit v přeplněném divadle. Není to tím, že vás nenávidí. Jenom se ho zmocnila klaustrofobie, typický problém Vah.

    Nejrychlejší cesta k jeho nezájmu vedoucímu až k rozvodu je nepořádek v domě. Ztlumte rádio i televizi a nedovolte, aby se pachy z kuchyně dostaly k jeho citlivému chřípí. Musíte-li vařit cibulovou polévku a dělat topinky s česnekem, použijte osvěžovač vzduchu s vůní borovic, až bude celý dům vonět jako les. Manželka, která servíruje svému muži chléb rovnou z celofánu, nutí ho používat papírové utěrky místo ubrousků a nechává mu na očích mléko a obilné vločky, si koleduje o nepříliš veselý život rozvedené ženy dřív, než si myslí. Věšet punčochy na tyč sprchového závěsu nepřichází v úvahu. Zapomenout utřít prach nebo ustlat může vést k tomu, že je partner ve stavu neustálé citové disonance. Bude před touto disharmonií utíkat do stále delšího spánku a častějších večerů mimo domov a nakonec mezi vámi ustane veškerá komunikace. Může být sice sám nepořádný jako šest vepříků najednou, ale bude čekat, že po něm budete sbírat ponožky a skládat noviny rozházené po podlaze. Pokud se zelené závěsy nehodí k fialovému koberci, může trucovat celá léta a, nikdy se nedozvíte proč. Raději při zařizování interiéru použijte pastelové barvy Vzhledem k typické vlídnosti si nemusí přímo stěžovat, ale jeho sekretářka s vybraným vkusem pro něj může každý den nabývat na přitažlivosti.

    Tento muž nesnáší zmatky a skutečně potřebuje harmonii, aby zůstal vyrovnaný. Domov pro něj musí být krásnou tichou oázou, do které se uchyluje před lomozem vnějšího světa, nebo zůstanou jeho váhy permanentně vychýlené. Protože sám zřídka zkoumá motivy, budete muset vyvinout značný důvtip, abyste uhodla, proč nikdy není doma nebo proč pořád spí. Pamatujte si, že analýza je na vás, protože to .není jeho silná stránka. Nikdy ho nenapadne, že jeho nespokojenost plyne z toho, že vás pořád vidí pokrytou tlustou vrstvou krému a děti umazané od čokolády. Zřejmě si neuvědomí, že nesnáší oranžový závěs ve sprše nebo že litografie George Washingtona, jak překračuje řeku Delaware, která visí nad krbem, dráždí jeho umělecký vkus. Nepochopí úplně, proč vás zapomíná políbit na dobrou noc či ráno, ale jeho logická mysl mu napoví, že něco vypadlo z rovnováhy, a bude tím trpět víc, než dá najevo. Ukliďte noviny i hračky, dejte do pořádku byt, navoňte se nejlepším parfémem, sundejte si z vlasů natáčky, vypněte televizi, kupte nebesky modrý závěs do sprchy a obstarejte dobrou Degasovu reprodukci na místo George Washingtona. Jednoho rána se probudíte a zjistíte, že jste provdaná za úplně jiného muže se zcela rozdílným přístupem.

    Děti budou mít z jeho smyslu pro spravedlnost vždy prospěch. Dá pozor, aby největší děti nevyužívaly nejmenších nebo aby nejmladší nelámalo nejstaršímu dráty kola. Otec ve znamení Vah bude uplatňovat kázeň s mírnou autoritou a bude se snažit logicky zdůvodnit trest, který málokdy vykoná v hněvu. Tak jako vy podlehnou děti jeho kouzlu a stejně jako vám jim půjdou na nervy jeho ustavičné debaty. Je trochu podivné, že tito muži se příliš netěší na narození dětí. Ale když přijdou na svět, zváží výhody jejich lásky oproti samotě a vrhnou se do otcovství s upřímnou snahou se z něj radovat. Obvykle také skončí jako zbožňující rodiče. Nicméně nikdy nedovolí, aby rodičovská náklonnost nahradila láskyplné city vůči vám. U typických Vah obou pohlaví má přednost partner a dítě je druhé v pořadí. Nemusíte se bát, že manželova láska k vám se bude s přírůstky do rodiny zmenšovat - samozřejmě za předpokladu, že se zbavíte těch zelených závěsů nebo fialového koberce a že se nebude špinavé nádobí ustavičně hromadit ve dřezu.

    Ještě poslední astrologická rada. Jste-li zamilovaná do muže ve znamení Vah a jste si jistá, že je to pravé, jděte rovnou k věci a nabídněte mu cokoliv včetně sňatku. Uleví se mu, že jste převzala iniciativu. Ale dejte si pozor na jeho škodolibý rys, kdy vás nechá rozhodnout, a když to nevyjde, neváhá zdůraznit, že "tys to rozhodla. Ne já." Ujistěte se, že víte, co děláte, nebo vám to bude pořád připomínat. Existuje jediný způsob, jak mu to vrátit. Odpovězte: "Ano, já jsem to rozhodla. Kdybych to nechala na tobě, oba bychom si pořád ještě vyznávali lásku v dešti pod pouliční lampou a oba bychom si uhnali zápal plic." Přirozeně vám bude oponovat, ale ve chvíli, kdy ho budete chtít praštit po hlavě konvicí, se náhodou usměje a vše bude zase při starém - budete opět stát pod tou lampou v dešti a znovu říkat "miluju tě". A jsme zase tam, kde jsme začali.

 

Žena Váhy

 

    Jednou mi dítě položilo otázku, na kterou nebylo lehké odpovědět. "Čím to je," chtělo vědět, "že ženy nosí kalhoty a muži používají voňavky?" Typickým stylem Berana jsem impulzivně odpověděla. "No," řekla jsem rychle, než si mohlo vymyslet další zapeklité hádanky, "to je proto, že v každém muži je kousek ženy a v každé ženě je kousek muže. A teď budeme hrát dámu."

    Když si na to vzpomenu, jsem docela pyšná na svou moudrost. Toto prohlášení platí do určité míry pro všechna sluneční znamení, ale je superpravdivé pro Váhy. I v těch nejmužnějších, Vahách najdete stopu opačného pohlaví a stejný trik hraje Venuše i s ženami.

    Tato žena může být roztomilá jako chlupatý bílý králíček a přesvědčivě vám šeptat do ucha všelijaké něžnosti. Může se oblékat do hedvábí a krajek a mít voňavé vlasy. Dokonce může vypadat jako panenka na hraní, kterou byste uzvedl jednou rukou (i když s ascendentem v Býku nebo Střelci bude robustnější). Ale přes všechnu ženskost a půvab nosí tato dívka kalhoty s překvapující nenuceností a perfektně jí padnou. Její duševní procesy jsou charakteristické mužskou logikou a vyrovná se vám v každé diskusi. Dokonce vás může někdy předčit, ačkoliv žena v tomto znamení je příliš chytrá na to, aby vám to dala najevo dřív, než máte líbánky bezpečně za sebou. Před svatbou si bude dávat pozor, aby vás neporazila v šachu, ale nebude skrývat svůj intelekt za těmi něžnými dolíčky navěky. Nakonec vám ukáže, co je její mozek zač.

    Většina žen ve Vahách projeví svůj důvtip, kdykoliv se naskytne téma, o kterém se dá diskutovat. Může to být cokoliv - třeba proč byste neměl nosit límce s knoflíčky nebo proč nedostanete v práci přidáno. (Bude si myslet, že to druhé je částečně vaše vina a částečně vina vašeho šéfa. S Vahami všechno skončí jako šest jednoho a půl tuctu druhého - takže to vyjde nastejno:) Pokud odmítnete spolknout návnadu, bude se přít sama se sebou. Tato žena dokáže začít sama posvícenskou rvačku a sama ji také vítězoslavně zakončit. Vaším jediným příspěvkem bude "Ale proč?", nebo "Já si to nemyslím," ale někdy to stačí na to, aby předvedla brilantní monolog, který může trvat i přes hodinu. V jeho průběhu se však pravděpodobně budete topit v jejím kouzlu. Za každou třetí větou vám uštědří nesnesitelně líbezný úsměv a vy nakonec změníte názor stejně snadno, jako ona mění pohlaví, když si na čas přivlastní mužská privilegia a potom se zas přemění v mazlivého králíčka. Přesvědčí vás pomocí čisté logiky. Neztratíte mnoho kromě vaší pýchy, a ta vám pod vlivem magického úsměvu Vah nebude moc chybět. Obvykle má pravdu, protože svá konečná rozhodnutí zvažuje stejně pečlivě jako Nejvyšší soud. Ženy Váhy nepotřebují moc povzbuzovat, aby začaly nahlas srovnávat dvě rozdílná stanoviska: Rušná politická sezóna poskytne vaší partnerce spoustu příležitostí vybrousit si své rétorické schopnosti a argumentační talent. Jakmile se rozhod-. ne, na čí straně stojí a který kandidát je ten pravý, báječně se hodí na politického pracovníka.

    Kromě typické záliby zvážit všechno dvakrát, aby si byla jistá, že neudělala chybu, dovede být tato žena zkouškou nervů pro muže, který má zájem o milostný vztah nebo přátelství nebo oboje. Její tendence se přít je skutečně založena na upřímné touze dosáhnout nestranného rozhodnutí. Mohlo by to být horší. Alespoň si přitom nevymýšlí vlastní pravidla ani paličatě neodmítá rozumné argumenty jako ženy narozené.v některých jiných znameních. Kromě toho prezentuje většinu svých názorů s diplomatickým taktem, což poněkud zmírňuje jejich dopad.

    Snad nejlepší způsob, jak vás přinutit, abyste si vážil své ženy narozené ve Vahách, je ukázat vám, co by vás čekalo s jinými znameními v jednoduché situaci. Řekněme, že diskutujete na téma navštívenky. Měli by je lidé v dnešní době používat a jak by měly vypadat? Projdeme rychle celý zvěrokruh. Předstírejte, že jste jediný muž v místnosti s dvanácti ženami (To by měla být příjemná představa.) Diskuse by probíhala asi takto:

Beran: Já je nepotřebuju. Používám telefon.

Býk: Zřídka chodím na návštěvy. Lidi chodí ke mně.

Blíženci: Navštívenky! Kdo má čas na navštívenky?

Lev: No, kdyby byly opravdu odvázané a vypadaly impozantně

Panna: Musím se podívat do lexikonu společenského chování, co tomu říkají.

Střelec: Proboha! Chcete říct, že lidi mají pořád čas na takový nesmysl?

Štír: Když lidi nejsou doma, je to jejich chyba, ne moje.

Vodnář: Zajímalo by mě, jestli venku prší. Myslím, že jsem zaslechla hrom.

Rak: Navštívenky jsou tak- neosobní. Radši bych napsala vzkaz.

Ryby: Vždycky vycítím, když nikdo není doma, a chodím na návštěvu jen tehdy, když mi něco podvědomě napoví, že mě chtějí vidět.

Kozoroh: Tento zvyk naprosto schvaluju. Ale nemá cenu se bavit o designu. Když nejsou ryté, nejsou to navštívenky.

Váhy: No, to záleží na okolnostech. Když chcete udělat správnou věc, měli byste je mít. Je to zdvořilé a okouzlující gesto. Na druhé straně se dnes jejich používání může zdát snobské a moderní žena je příliš zaneprázdněná, aby se s nimi otravovala. Samozřejmě musíte vzít v úvahu účel tohoto zvyku. Jsou však lidé, kteří si nemohou navštívenky dovolit. Je to finančně dost náročná záležitost a navíc nejsou doopravdy nezbytné. Ovšem když se na to podíváte z druhé strany, nemohu si pomoct, ale mám pocit, že krása a vlídnost minulosti v dnešním uspěchaném světě chybí, takže by to mohl být užitečný výdaj. Předpokládám, že by navštívenky měly být ryté. Ale je pravda, že něco odlišného by odráželo individuální osobnost. Tvůrčí osobnost by si měla navštívenky navrhnout sama. Takové originální navštívenky by však mohly u některých hodně společenských lidí vzbudit nepochopení, víte? Myslím tím, že třeba Rockefellerovi by si mysleli, že je to neotesané. Ale teď mě napadá, kdo chodí na návštěvu k Rockefellerovým? Vašim přátelům by se originalita hodila, ale prosté ryté vizitky jsou pravděpodobně přijatelnější. Aspoň si myslím, že by měly být. Ale stejně - no...

    Nyní uvedla všechna pro a proti a lehce se mračí ve snaze roztřídit vlastní argumenty a dospět ke konečnému rozhodnutí. Vidíte, že tato žena je v každém případě spravedlivá a odhodlaná dosáhnout vyváženého úsudku. Její odbočky na téma tak všedních věcí, jako jsou navštívenky, vás mohou trochu nudit, ale upřímně oceníte snahu o férovost a schopnost soudit správně pomocí zvážení všech stran, hlavně když jde o něco, na čem opravdu záleží. Jiné ženy jen vypálí od boku názor odrážející jejich individuální povahu a zřídka je zajímá, co si myslíte nebo jestli je jejich odpověď spravedlivá. Pro ženu ve Vahách neexistuje taková věc, jako co si myslí, že je správné. Váš názor zasluhuje stejnou vážnost jako její nebo Platónův, dokud nedospěje k rozhodnutí založeném na nedostatcích v argumentech jejích, vašich a všech filozofů.

    Většina těchto dívek pracuje před svatbou i po ní. Chtějí peníze, aby si mohly koupit hezké věci. Potřebují si své luxusní hnízdo vystlat pěkným peřím. Milují krásné šaty, drahé parfémy, klasickou hudbu a - říkal někdo, že v sobě mají něco mužského? Ano, já. Ale pod tak slušivým účesem si stěží všimnete jejich paličaté hlavy. Většinou potřebují pěkné sumy peněz, aby se zbavily špíny a ošklivosti disharmonického prostředí, ze kterého mohou psychicky i fyzicky onemocnět. Ale existuje ještě jeden důvod, proč chtějí pracovat a proč chtějí peníze. Jejich partner. To, čeho si tato žena cení nade vše v tomto pozemském životě, je muž, kterého si vybrala, aby ho mohla milovat, ctít a usměrňovat.

    Nesnáší samotu. Partnerství jak v práci, tak v lásce, je její nejhlubší potřebou. Nerada pracuje sama a je doslova neschopná žít sama. Ženy ve znamení Vah, které navštíví astrology, zajímají jen dvě otázky. Není-li to jedna, je to vždy ta druhá. Bud': "Kdy potkám někoho, koho budu doopravdy milovat?" nebo "Kdy najdu někoho, kdo by se mnou podnikal?" Manželství je pro ni joint venture a jeho pravidla jsou skoro stejně přísná jako v obchodní společnosti. Vy jste prezident asociace a jako takového si vás váží. Ona je hlava představenstva, která dohlíží na to, abyste nedělal chyby. Má povahu stvořenou pro týmovou práci. Bude se chtít účastnit tolika vašich zájmů a aktivit, kolik zvládne. Je ochotná jménem manžela bavit druhé a je natolik ženská, aby ho následovala, když chce změnit zaměstnání, přestěhovat se do jiného města nebo si najít nové přátele. To vše je v jeho kompetenci. Ona mu jen uhlazuje cestu a hlídá, aby něco nezkazil impulsivními činy nebo nesprávným úsudkem.

    Rozhodně si od vás zaslouží uznání. Typická žena Váhy nechce být mlýnským kamenem kolem manželova krku. Chce mu jen odstranit všechny kameny z cesty. Na povrchu není zdaleka tak despotická jako uvnitř, protože poslední věc, o kterou stojí, je dělat prohlášení, za která by potom byla zodpovědná. Ve většině případů bude našlapovat opatrně (pokud nemá ascendent v Beranu - a jestli jste si něco začal s ženou, u které při narození působí dvojí takový zásadní vliv, máte nemalý problém).

    Průměrné Váhy ženského pohlaví jsou vysoce inteligentní a mají obdivuhodné analytické schopnosti, což pro vás může znamenat významnou pomoc při řešení obchodních problémů. Jejich city jim zřídka brání v nestranném rozhodnutí nebo názoru a většinou vám mohou poskytnout lepší radu než váš bankéř. Tyto schopnosti ovšem mohou sloužit k zakrytí mnoha nectností. Nejen to, ale jde-li o typické Váhy, nabízí své perly moudrostí na stříbrném podnosu šarmu a přátelské inspirace. Na ocelové ruce nosí sametovou rukavičku a dokáže vás odvést ze špatné dráhy na správnou tak decentně, že budete přísahat, že ta změna byla váš nápad. Muž v Beranu, Štíru, Lvu nebo Býku obvykle postaví takovou manželku na piedestal a uctívá ji. To je jedině fér, protože ona ho uctívá také. Návštěvníci hnízda lásky šťastně provdané ženy ve Vahách mohou mít pocit, že vidí Adama a Evu, než se objevil had a všechno zkazil. (Z obou manželů ve znamení Vah se s neměnnou pravidelností stávají buď vrkající hrdličky nebo prskající kočky. Skončí v jednom extrému nebo v druhém, někdy trvale, někdy se to bude střídat obden.)

    Život s ženou narozenou ve znamení Vah bude mít mnoho kladných stránek. Nikdy vám nebude otevírat dopisy. Nikdy neprozradí vaše obchodní tajemství přátelům, ani vás neztrapní před vaším nadřízeným. Patrně ho zcela okouzlí stejným úsměvem, jakým si podmanila vaše srdce, když jste se s ní poprvé setkal. Některé ženy, u kterých působí vliv Marta, se občas mohou příliš poddávat emocím nebo jedí a pijí víc, než je zdrávo, ale těch není mnoho. I když někdy může tato žena zakopnout o vlastní váhy, dříve či později zase dosáhne normálního stavu božské harmonie. Zažijete chvíle, kdy se budete ptát, jestli je to anděl nebo ďábel, ale andělé bojují na její straně častěji než ďáblové.

    Zřejmě nebudete mít důvod si stěžovat na nedostatek fyzických důkazů její lásky, protože je romantická a milující, jak jen má žena právo být. I když je ve svém cukrování upřímná, všechny ty líbezné pohledy, něžné dotyky, vřelá objeti a časté polibky také dobře funguji jako zástěrka pro její skrytou mužskou sílu. Neexistuje zákon, který by říkal, že upřímnost nesmí mít praktický užitek.

     Váš domov asi bude vypadat jako reklama v časopisech na koberce ode zdi ke zdi. Barvy budou ladit a nábytek bude vybraný s dobrým vkusem. Obrazy budou viset rovně a jídlo dostanete včas. U většiny těchto manželek můžete také počítat s textilními ubrousky, stříbrnými příbory, květinami na stole, kvalitním porcelánem, rozsvícenými svíčkami, vínem, uklidňující hudbou a vyváženým jídelníčkem. Když vezmete v úvahu její chytrost a jiskřivý důvtip, těžko byste si mohl přát víc. Být ženou je pro ni určitým druhem celoživotního povolání a někde v jeho procesu nevyhnutelně dosáhne dokonalosti. Mužská stránka jejího já vás sotva bude znepokojovat, pokud ovšem nejste jeden z těch nemožných chlapů, kteří řvou jako král Jindřich VIII. a čekají od žen chování poslušné choti, která se bojí, že když řekne něco jiného než "ano" a "ne", přijde o hlavu. Vaše manželka ve znamení Vah zcela jistě řekne víc než "ano" a "ne". Ráda mluví. Ale když budete potřebovat dobré publikum, bude vám příjemným posluchačem. Je houževnatá i jemná zároveň a málokterá jiná žena dokáže tyto dvě stránky citlivě sladit.

    Její milé způsoby a schopnost zchladit vaše rozpálené čelo vás může vést k domněnce, že je slabá a bezmocná nebo že se bude v případě krize chvět jako osika. V tom jste na omylu. Ta žensky roztomilá bytůstka se skládá z devíti ocelových součástí. Neměl byste zůstat slepý jen proto, že vám unikl její mazaný a odvážný plán, jak se chytíte na háček během oněch počátečních her šachů, kdy vás nechávala vyhrát. Až příště nastane rodinná pohroma, otevřete doširoka oči a uvidíte, kdo drží loď z dosahu vlnobití. Myslím tím, kdo to skutečně dělá. Zjištěná pravda vás nemusí nutně připravit o vaši mužnost. Jen vy sám poznáte, nakolik potřebujete její pomocnou ruku u kormidla, když se člun začne kymácet. Nikdy se tím nebude chlubit, ani vás o nic nepřipraví - kromě pořádného dílu odpovědnosti. Buďte vděčný, že je tak spolehlivá. Kromě toho jí to moc sluší, když si na práci na zahrádce nebo nákup v samoobsluze oblékne kalhoty, viďte? Se ženami v kalhotách není nic v nepořádku, dokud mají dost zdravého rozumu, aby si na večírky oblékly vzdušné šaty s volánky a v soukromí hedvábné prádlo. A to ona má. Jednou z jejích nejcennějších vlastností je schopnost schovat svůj bystrý mozek za nejrafinovanější ženskost.

    Matka narozená ve Vahách bude své děti milovat a něžně o ně pečovat, ale upřímně řečeno, jejich místo bude až po vás. Jsou to sice pro ni mladí partneři, ale vy jste prezident společnosti a na tento základní fakt jejich matka nikdy nezapomene. Dostanou velký kus jejího srdce, ale nikdy jim nedovolí ukradnout ten koutek, který vám věnovala, než se narodily. Pokud vám jejich hra překáží v odpočinku, dovede být dost přísná, a pokud vás neposlouchají, bude víc rozzlobená, než kdyby neposlechly ji. Tito potomci budou roztomilí a čistí jako děti a pořádní a zdvořilí jako dospělí - pokud je nerozmazlíte a ona tomu nezabrání, protože vy jste pán a vládce. Je to jen další z rozhodnutí, které možná nechá na vás, aby se vyhnula špatnému úsudku. Tato matka je normálně mírná, ale když je třeba, neustoupí. Své děti nikdy nezanedbává ani neignoruje, ale je pravda, že se chtěla stát matkou v první řadě proto, aby dala víc štěstí vám. Jednou z prvních věcí, kterou dětem vštípí, když je učí modlit, je: "Bůh žehnej tatínkovi." Nikdy nedovolí, aby si otce nevážily. Přesto je umí uchlácholit; když si příliš vynucujete jejich poslušnost, ale když to přeženete s disciplínou, třeba jim i za vašimi zády strčí lízátko.

    Je pravda, že může jíst moc sladkostí a ztloustnout. Také se může zdržet na taneční zábavě nebo nad lahví vína. Občas je dost panovačná a někdy moc mluví. Ale všechny tyto věci nastanou, jen když jsou její emocionální váhy dočasně z rovnováhy. Vždy se po čase zase ustálí. Pokud na nich někdo nedrží nohu, vyrovnají se samy. Je-li jedna strana trochu nízko, přidejte špetku náklonnosti a zase se zvedne. Jestli druhou stranu tíží moc smutku, odlehčete ji pochopením a její nádherná harmonie se vrátí.

    Která jiná žena by uměla vypadat jako princezna, když ji vezmete na ples, nebo si zašněrovat boty, obléknout si kostkovaný pracovní kabát a pomoci vám nařezat polena do krbu? Má dostatek půvabu pro první a dost síly pro druhé. Jestli hudební skladatelé zapomněli napsat písničku s jejím jménem, napište vlastní melodii ve valčíkovém rytmu a věnujte ji své ženě ve znamení Vah. Fortissimo.

 

Dítě Váhy

 

    "Páni, to je krásné dítě!" Rodiče říjnových dětí slyší tuto frázi tak často, že jim musíme odpustit trochu domýšlivosti. Toto dítko vypadá jako baculatý růžový andílek, který jako by vyšel z dětských obrázkových knížek. Svým rozkošným úsměvem a příjemnými pravidelnými rysy každého okouzli. Málokdy odkopne přikrývky s křikem a obličejem rudým vztekem, ani neuhodí maminku do nosu, když mu dává napít z láhve. Na takové lumpárny má příliš vybrané způsoby. Když se usměje, rozzáří se celý pokoj. "Jaké milé a hodné dítě! Tak tiché a klidné. Tak baculaté a ty dolíčky. Určitě ho políbila kouzelná víla."

    Nechci hrát roli staré zlé čarodějnice u královského křtu, ale mohla byste zkontrolovat, jestli má dítě dolíček na bradě? Většina dětí ve Vahách má: Našla jste ho? Jen pro zábavu byste mohla nalistovat poslední stránku alba vašeho dítěte a zapsat verš, který ráda citovala babička: "Dolíček na bradě - čertík uvnitř." (Babička možná tajně studovala astrologii.) V budoucnosti přijde čas, kdy si ten verš přečtete a tiše vzdáte hold její moudrostí.

    Jednoho rána bude dítě sedět u stolu a pomalu dloubat lžící nejdřív do jednoho jídla a potom do druhého. Jídlo napravo jsou míchaná vejce, která má tak rádo. Jídlo nalevo je ovesná kaše, navrchu pocukrovaná, jak to má rádo. Obě už jsou studená, ale ono ještě nespolklo ani sousto. Nemá hlad? Má, hrozný. Nemá horečku? Ne, cítí se dobře. Trápí ho něco? Ne, vůbec ne. Tak proč tam tak zarytě sedí a šermuje lžící? Proč si něco nevezme?

    Nemůže se rozhodnout, co by mělo jíst první - vejce nebo kaši. Právě jste dovršila jeho zmatek tím, že jste mu dala sklenici pomerančového džusu a topinku, abyste ho nalákala. To byla chyba. Nyní se už vůbec nedokáže rozhodnout. Raději dnes na snídani zapomeňte. Zítra ráno mu dejte na stůl jen jednu věc. Nejdřív džus. Vypije ho. Potom kaši. Sní ji. Potom vejce. Ty miluje. Nakonec topinku. Jak tam bude spokojeně žvýkat, budete užaslá, že snědlo celou snídani za necelých deset minut. Právě jste se naučila důležitou lekci výchovy dítěte ve znamení Vah. Nikdy mu nedávejte na vybranou. Nerado se rozhoduje.

    Jestli je něco, co toto dítě nesnáší víc, než se rozhodovat, je to rozhodování ve spěchu. Nespěchejte na ně. Řekněme, že se naučilo se samo oblékat a v nadšení z takového dobrodružství na několik týdnů zapomnělo na svou typickou nerozhodnost. Nyní je pro ně oblékání stará záležitost. Pro začátek mu pomůžete do tepláků. Připravíte mu svetr, košili,boty a ponožky. Ono tam sedí. "Oblékni se, Harvey." Pořád sedí. "Dělej a oblékni se, Harvey!"

    Příště budete vykládat lidem, že vaše dítě je tvrdohlavé. To není spravedlivé. Dítě Býk je tvrdohlavé. Ne Váhy. Zkoušíte ho donutit rychle se rozhodnout, která ponožka přijde na kterou nohu. Celá věc je i tak dost obtížná, ale právě když usoudilo, že si natáhne levou ponožku na pravou nohu, křikla jste na ně, porušila jeho rovnováhu a teď je zase tam, kde začalo. Kterou ponožku nejdřív? Vidíte, je to vaše chyba, ne jeho. Jak od něj může někdo čekat, že učiní tak závažné rozhodnutí, když na ně lidé pořád křičí a ječí? Bolí ho z toho ušní bubínky a kromě toho kvůli tomu zapomnělo, k čemu se právě rozhodlo.

    Je to věc, která vás může trochu vyvést z míry, jste-li nervózní typ, a nejste sama. Jednou se váš syn zamiluje do krásné dívky. Budou hovořit o svatbě. Kdy a jestli vůbec. On tam bude sedět. Má, nebo nemá? Dívka trpělivě čeká. Jeho milý obličej bude mít stejně bolestný výraz, jako má nyní. Nakonec se dívka ozve: "Harvey, vezmeme se?" On sedí. Potom: "Harvey, kdy se vezmeme?" Chudák dívka. To je stejná chyba, jakou jste udělala s pomerančovým džusem a topinkou. Teď musí syn rozhodnout o dvou věcech. Nejen jestli se mají vzít, ale také kdy. Budete si s ní muset promluvit.

    Ale do té doby je ještě daleko. Dnes jde o boty a ponožky. Jděte k němu a řekněte: "Harvey, navlékni si nejdřív tuhle ponožku na tuhle nohu:" Povězte mu to mírně. Nekřičte na něj. Jestli můžete, zazpívejte mu to. To se mu bude líbit. Nyní jste odstranila dvě překážky. Pomohla jste mu s rozhodováním a vytvořila jste příjemnou atmosféru. Za pět minut je oblečený. Právě to bude muset jednou udělat ta dívka. Bude mu muset tiše zazpívat: "Budeme se brát dvacátého šestého června" (na melodii Svatebního pochodu). Je-li stydlivý typ, asi si pěkně počkáte, než se z vás stane babička. Šťastný konec tohoto příběhu je: Když ho budete trénovat, aby se dokázal rozhodnout bez křiku, donucování a spěchu, dívka z toho také bude mít prospěch. Do té doby syn svou nerozhodnost zvládne.

    Děti v tomto znamení, jimž rodiče narušili citlivou rovnováhu neustálým naléháním, aby se rychle rozhodly, často vyrostou s neurózou týkající se nutnosti výběru. Opakovaně jim jemně navrhněte řešení. Nakonec se to naučí, a tím jste jim pomohla překonat jednu z největších obtíží. Ukažte jim, jak se to dělá. To je všechno. Mohou se zdát zatvrzelé, ale to je jen typická reakce Vah na porušení jejich harmonie a na emocionální trauma plynoucí z toho, že se na ně spěchá s rozhodnutím. Rády by vám udělaly radost, opravdu, ale mohou být výkonné pouze v prostředí harmonie zvuků, barev a myšlenek. Napětí je deformuje jako nahnutý obraz. Když spěchající dospělí nutí nezralou osobnost do špatné formy, mohou získat podivný tvar.

    Snad vám to trochu ulehčí zkušenost mého přítele, zubního laboranta, jehož žena mu nadělila dvě děti ve znamení Vah, obě holčičky, mezi kterými je odstup tři roky. Asi si dovedete představit, co se u nich dělo každé ráno! Čtyři boty, čtyři ponožky, čtyři nohy - a dvě zmatené hlavičky. Dokud rodiče neobjevili astrologii, tyto dívenky chodily skoro každý den bosé.

    Také vám pomůže, když budete znát důvod váhání vašeho potomka. Chlapci a dívky Váhy se narodí s myslí, která hledá pravdu. Jsou dobrosrdeční a chtějí být spravedliví. Děsí je, že by udělali chybu nebo si vytvořili nesprávný soud. Hrozně neradi zraňují vaše city, ale povaha je nutí najít vyváženou odpověď dřív, než se bezhlavě vrhnou do čehokoliv, včetně ponožek. Přesto tato opatrnost upevňuje charakter a náramně se hodí při vyhýbání se malérům všeho druhu, a to nyní i v budoucnosti. Berte to optimisticky. Vaše dítě se může tak dlouho rozhodovat, jestli má nakreslit na stěnu obýváku modrého krocana nebo ne, že mu v tom dokážete zabránit, než je zkáza dovršena.

    Jestli někdo vašeho potomka křivě obviní z paličatosti, může to být i proto, že jsou rádio nebo televize puštěné moc nahlas. Nebo mají jeho neklid v noci na svědomí barvy v jeho pokoji. Oslnivé, křiklavé tóny rozkolísají jeho citovou rovnováhu. Naopak všechny odstíny modré a pastelových barev ho uklidní. Hrajte mu hudbu - ale tiše, aby se najedl, oblékl nebo si uklidil hračky. Je-li takové dítě obklopeno disonantními zvuky a barvami, jeho činy tomu budou odpovídat. Je-li donuceno být svědkem jakéhokoliv násilí, může to navždy zničit něco hluboko v jeho nitru. Dokonce i v útlém věku sebou škubne nebo se zachvěje při nenadálém zvuku. Dítě v tomto znamení potřebuje klid, ticho a odpočinek ve velkých dávkách.

    To nás přivádí k dalšímu problému. K jeho lenosti. Ve skutečnosti to vůbec není lenost. Dlouho si usilovně hraje a potom musí odpočívat. Nelenoší. Jenom nabírá síly. Jeho konstituce vyžaduje střídání období aktivity s nečinností. Je to jediný způsob, jak dokáže zůstat duševně i tělesně zdravé. Vštípíte-li mu pocit viny, stane se v sebeobraně doopravdy líné. Když si všimnete, že nic nedělá, nedělejte hned poprask. Brzy se jeho vnitřní váhy vyrovnají a bude zase připravené k akci. Jenom doplňuje energii. Planety ho tak uzpůsobily. Nemůže to změnit.

    Tyto děti jsou odborníci na obměkčování zatvrzelých srdcí. Mají tak kouzelné chování a dostanou se vám pod kůži s takovou roztomilostí, že kdo by mohl odolat tomu úsměvu a důlkům v tváři? Jejich jemné, příjemné způsoby mohou přeměnit rodiče ve dva velké pohádkové džiny, kteří splní každé přání (nemluvě o různých kouzelných skřítcích v podobě zbožňujících příbuzných). V důsledku toho začnou tyto děti školní docházku často tak rozmazlené, že je téměř nemožné je zvládnout. Nemůžete s nimi zacházet celá léta jako s princem nebo s princeznou, a potom od nich čekat, že budou plnit příkazy. Mladé Váhy nepotřebují tolik disciplínu jako méně rozmazlování.

    Průměrné dítě v tomto znamení; vychované v důsledné rovnováze, je pro učitele potěšením. Je chytré, má logické myšlení, má rádo debaty a je hodně zvědavé, což z něho dělá dobrého žáka. Ovšem jakmile se začne dozvídat fakta, budete spolu s učiteli vystaveni neustálým sporům.

    Nikdy se nevyplatí vnucovat dívce nebo chlapci ve Vahách nekompromisní prohlášení. Vždy je musíte seznámit s oběma stranami problému; nebo si budou myslet, že jste nespravedliví. Jestli se přikloníte na jednu stranu, váš žák bude urputně hájit druhou, dokud vás nedonutí být fér. Jste-li pro, Váhy budou proti, což jim může vynést pověst rebelů, ačkoliv nic není dál od pravdy. Tyto děti jsou puntičkáři v dodržování pravidel, pokud ovšem nejsou přesvědčené, že jsou scestná. Jazýčky vah musí být vždy vyrovnané, nebo Váhy cítí nepříjemné cukání. Budou se přít, dokud nedosáhnou pocitu, že se s danou věcí poctivě vypořádaly a váhy spravedlivosti jsou v harmonické rovnováze. Říjnové děti vždy vybrousí důvtip svých rodičů a učitelů, protože udržet s nimi krok vyžaduje logické myšlení. Budou s vámi debatovat o všem od novinových titulků k tomu, kdo má nebo nemá pravdu v rodinném sporu. Důvěra je pro ně posvátná a také jim nevoní uspěchané soudy týkající se charakteru. Nerady slyší pomluvy dospělých. Pokud si myslí, že se mýlíte, postaví se na stranu vašeho nejhoršího nepřítele.

    Nikdy svému dítěti nenarušujte soukromí. Nebude narušovat vaše. Dbejte na to, aby společná jídla byla příjemnou událostí. Dívky vás umluví, abyste na stůl dala svíce a květiny, chlapci zase budou vyžadovat vyvážené menu a pravděpodobně budou milovat sladkostí. Asi zažijete problémy s nadváhou a váhy v koupelně dostanou zabrat.

    Skutečným požehnáním dětí ve znamení Vah je, že pokud v nich tvrdé zacházení nevyvolalo odpor, budou pořádné a čistotné bez nucení. Většina z nich totiž nesnáší nepořádek, v domě do té míry, že pomohou udržovat čistotu. Protože mají umělecké sklony, můžete mít v rodině nadějného hudebního skladatele nebo malíře. Dbejte na to, aby tyto děti měly příležitost svůj talent rozvíjet.

    Děvčátko v tomto znamení si zřejmě vysype váš drahý pudr na šaty, naleje si nejlepší parfém na vlasy a nikdy nebude chtít vylézt z vany. Je to jen přirozený projev lásky Vah ke všemu krásnému a příjemnému, jako jsou voňavky a teplá koupel. V dospívání zabere koupelnu vždy na celé hodiny a vymydlí vám všechna vaše nejlepší mýdla. Pamatujte, že hledá harmonii, a tu pro ni představuje stejným dílem klid, krása a pohodlí.

    Chlapec vás asi bude rozčilovat sklonem zalézat do postele, aby se prospal, a bude vás dráždit tím, že vždycky bude vědět víc než vy o věcech, na které je ještě moc malý. (Někdy budete přísahat, že má dvě hlavy.) Ale tento spánek mu obnovuje energii. A pokud jde o jeho vševědoucí přístup, třeba se na vás cvičí pro své budoucí povolání právníka, Zachovejte si optimismus. Jednoho dne bude jeho pozorným publikem porota, ale vy můžete vždycky odejít do kuchyně vařit večeři nebo se schovat za noviny. Jestli mají chlapci i dívky chuť psát, povzbuzujte je. Vzpomeňte si, že Váhy řídí také knihy.

    Dospívající mládež obou pohlaví bude doma stále šířit oblak zamilovanosti. Budete mnohokrát svědkem dětských lásek, ale to vše pomine. Potom zazní svatební zvony a váš potomek narozený ve Vahách vytvoří hodnou, klidnou, vyrovnanou, harmonickou a diskutující rodinu. Jednoho říjnového dne budete možná znovu stát před porodnicí a uslyšíte sestru nebo návštěvu se rozplývat: "Jaké krásné dítě! Tak hodné a milé. Tak klidné a roztomilé." A vy přispějete svou těžce získanou moudrostí: "Ano, ale vidíte ten dolíček na bradě?"

 

Podřízený Váhy

 

    Jeden návrhář ve znamení Vah, který byl povolán na západní pobřeží Spojených států, aby vytvořil kostýmy pro natáčení velkofilmu, seděl ve svém apartmá v luxusním hotelu v Beverly Hills plných šest týdnů, aniž udělal jedinou skicu. Nebylo to, protože mu chyběly nápady. Přímo jimi překypoval. Byly to koberce - ty hrůzné; křiklavě zelenomodré koberce. Měl z nich hrozné migrény. Vůbec nedokázal myslet, natož tvořit, a nechtěl změnit apartmá, protože se mu líbila vyhlídka na palmy.

    Film kvůli tomu stál téměř dva měsíce, než producent konečně přišel na ten problém. Jakmile se dozvěděl o estetických potížích tohoto návrháře, koberec urážející jeho smysly byl vyměněn za nový v přijatelné tlumeně růžové barvě. Jestli se divíte, proč byl producent tak chápavý, byl to.Blíženec. Vůbec ho netrápilo, jestli byla návrhářova stížnost zdůvodnitelná. Prostě jen chtěl, aby se věci daly co nejdřív do pohybu, a zvolil k tomu nejrychlejší cestu. Když dojde na zvládnutí citlivého temperamentu Vah, nejlepší jsou na to šéfové ve Vodnáři a v Blížencích. Mezi vzdušnými znameními existuje schopnost vcítění se do druhého. Všechny se jakoby vznášejí na nějakém oblaku, ale každé v jiné výšce.

    Prosím, nezačněte si myslet, že když máte podřízeného Váhy, měli byste honem běžet koupit nový koberec. Ne všichni lidé narození koncem září nebo v říjnu jsou nenahraditelní umělci s tak citlivou nervovou soustavou. Ale i průměrný zaměstnanec bude pracovat spokojeněji, když ho nebude rozptylovat okolní prostředí.

    Také bude výkonnější, když ho nebudou urážet lidé, se kterými denně pracuje. Dusná neharmonická atmosféra ho sice může deprimovat, ale nepříjemní spolupracovníci ho doopravdy dokážou odrovnat. Vnímá vibrace lidí stejně citlivě jako vibrace barev, zvláště v uzavřeném prostoru. Jestli se váš podřízený zdá v poslední době poněkud zmatený nebo nesvůj nebo jestli odvádí nepořádnou práci, která nedosahuje pro něj obvyklé úrovně, nemusí to s ním nutně jít z kopce. Možná je alergický na listonoše nebo na uklízečku. (Doufám, že ne na vlastní sekretářku. V takovém případě by pro něj byla neustálá bolest nesnesitelná.) Může to být i piják na jeho stole. Dejte mu nový, hezký, nejraději bledě modrý, změňte směny uklízečce a držte listonoše z jeho dosahu. Všimli jste si, jak se jeho práce okamžitě zlepšila? Byl jen vyveden z rovnováhy.

    Když se jeho váhy vychýlí, může se stát cokoli. Váhy mužského i ženského pohlaví mohou být najednou rozladěné a líné a často své náhlé sveřepé mlčení nijak nevysvětlí. Taková pronikavá změna oproti jejich normální vlídné povaze vás nutně musí také trochu vyvést z míry. Jak může být někdo s tak hezkým dolíčkem ve tváři tak nepříjemný? Je to snadné. Jak by se vám líbilo, kdyby byly vaše váhy nakloněné na jednu stranu? Není to příjemný pocit - jako být na lodi, která se kymácí na rozbouřeném oceánu. Něco se mohlo stát doma, co mu narušilo rovnováhu. Ať je příčina jakákoliv, když jsou Váhy v tomto stavu, nemá smysl, abyste se tím znepokojovali. Málokdy trvá dlouho, než se jazýčky jejich vah zase vyrovnají. Potom na vašem pracovišti zavládne klid a mír, práce vašeho podřízeného bude inspirující jako předtím a vy se zase budete rozplývat nad účinkem jeho nepřekonatelného úsměvu.

    Jestli ve vaší společnosti funguje odborový svaz, váš zaměstnanec bude patrně jako jeho člen hájit rovnocenná práva a spravedlivé mzdy. Ve skutečnosti je pro hodně lidí narozených v tomto znamení činnost v odborových svazech jejich životním posláním. Nejdůležitější věc pro všechny Váhy je harmonie. Jejich ideálem je dokonalá spravedlnost. Tyto svazy jim poskytují příliš dobrou příležitost využít přirozený talent urovnávat spory, než aby ji propásly.

    Nepotřebuje-li žádný svaz jejich spravedlivý soud, potom takoví lidé fungují jako smírčí soudci, když vypuknou neshody na pracovišti. Typické Váhy dovedou velmi účinně vyčistit vzduch od hádek. Obhajují obě strany bez sebemenších předsudků, donutí je, aby viděly stanovisko druhého, a zakončí to tím, že si všichni přítomní podají ruce. Může vás zmást, že samy vyprovokují pár horkých debat. Ale musíte mít na paměti, že pro ně jsou to zdravé debaty. Nic nemilují víc než hájit všechna pro a potom otočit a zase hájit proti. V jejich očích to není hádka. Dobrý, inteligentní argument je čiročirá zábava. Je to lepší než jít do kina. Když brilantní logikou dosáhnou svého a zničí protiargumenty druhých, vůbec je nenapadne, že by mohly vytvářet napětí. V okamžiku, kdy hra na válku mozků dosáhne bodu varu, vyděsí se. Potom rychle nalejou na otevřené rány hojivý balzám a sluneční paprsky jejich úsměvu z každého vyženou špatnou náladu. Upřímně řečeno, někdy byste je nejradši zabili, že s vámi tak lehkomyslně manipulují.

    Ovšem uchlácholit jejich raněné city je jiná věc. Je těžké zjistit, co tohoto zaměstnance zlobí a co ho těší. Co mu jeden den vyloudilo na tváři úsměv, může příští způsobit zamračený výraz nebo naopak. Jsou to samozřejmě zase ty váhy. Jak mohou Váhy vědět předem, jaká bude jejich nálada ve vztahu k nějakému tématu, když samy nevědí, na jakou stranu a nakolik se vychýlí? Zeptejte se jejich spolupracovníků. Má ten chlapík (nebo dívka) s dolíčkem na bradě nepředvídatelné reakce? Dostanete odpovědi jako: "No, onehdy jsem se jí zeptal, jestli trochu nepřibrala, a ona se na mě tak sladce usmála, až mě napadlo, že si myslí, že jí to sluší. Dneska ráno jsem ji žertem oslovil ,baculko, a vůbec se mnou nemluví." Nebo: "Minulý týden mi ukázal desku, kterou si koupil - jednu ze starých desek Glenna Millera - a já jsem poznamenal, že velké kapely jsou předpotopní jako dinosauři. On se jen zacelil a řekl, že studuje pravěkou historii. Dneska mě slyšel, jak říkám sekretářce, že velké kapely jsou staromódní, a málem mi utrhl hlavu. Taky mě nazval hnusným, psychedelickým hipíkem. Minulý týden měl smysl pro humor. Jak jsem měl vědět, že sbírá alba big bandů, každý večer zapálí svíčku a nábožně je poslouchá jako v katedrále?"

     Váhy vás dnes budou milovat za to, za co vás minulý měsíc nenáviděly, a zítra vás budou nesnášet kvůli tomu, co se jim včera zdálo báječné. Jejich proměnlivé nálady vyžadují obezřelý přístup, ale pod všemi těmi výkyvy zůstává povaha Vah v základu spravedlivá a má zdravé jádro. Jejich zachmuřený výraz nejde daleko pod kůži. Jejich úsměvy jsou opravdové. Ignorujte první a držte se druhého. Nic nerozhází typické Váhy víc než zbytečný křik a napětí. Rozhodně se mnohem raději vyhnou ošklivým scénám, než aby je vyvolávaly. Ve Venušině hněvu není žádný ocet a případná tenká vrstva ledu rychle roztaje.

    Podřízené Váhy ženského pohlaví vám často připomenou krajíc celozrnného chleba. Je v nich něco zdravého a nevinného. Samozřejmě některé jsou namazané javorovým sirupem v podobě hrdliččích hlasů a jemného chování, ale je to příjemná sladkost: Zřídka najdete dívku ve Vahách, která vypadá houževnatá, ošlehaná, s tupým pohledem a do očí bijícím sex-appealem. Charakterističtější je pro ni svěží a nevtíravá přitažlivost, jako červenozlaté odstíny indiánského léta proti jasné modré obloze. Váhy přetékající sladkou polevou jsou v menšině.

    Asi bude chodit na dlouhé túry a stráví hodně času v knihovně. Pokud ne, můžete se celkem s jistotou vsadit, že má v oblibě aspoň dlouhé procházky a je členem knižního klubu. Tělesná aktivita a literární zájem jsou ve Vahách vždy přítomné. Je to jen otázka intenzity. Mezi túrami nebo procházkami však bude dlouho odpočívat a energičnost vystřídá malátnost a letargie. (Tehdy právě dohání resty ve čtení.)

    Váš podřízený ve Vahách možná dálkově studuje práva nebo má koníčka, který je vlastně pro něj druhým zaměstnáním. Může být profesionálem v některé oblasti mimo své pracovní zaměření a mít odborné znalosti o věcech, o nichž by vás nikdy nenapadlo, že by o nich mohl přemýšlet. Existuje však jedna věc, o které si můžete být jistí, že přemýšlí. Dívky. Ženy. Ženská krása. Nejméně devadesát procent všech mužů ve znamení Vah si předplácí časopis typu Playboy. Ačkoliv se o tom někteří nešíří, všichni se rádi podívají na obrázky pěkných zajíčků s provokativním úsměvem a ještě raději si je prohlédnou osobně, což je důvod, proč je často najdete v nočních klubech, i když často odcházejí dřív, než hlučný dav naruší jejich harmonii. Šťastně ženatý muž v tomto znamení zřídka dovede svůj zájem o opačné pohlaví dál, než je vizuální ocenění, ale svobodné Váhy dovedou být opravdoví svůdníci.

    Váhy jsou vždy vdané nebo ženaté, zasnoubené, rozvedené nebo uprostřed důležitého milostného vztahu. Nikdy nepádlují ve svých kanoích samy: Přes modrou lagunu nese ozvěna v bledém měsíčním světle tiché kroky indiánské squaw nebo chrabrého válečníka v jejich chatrči: Každý Hiawatha ve Vahách má svou dívku a platí to i opačně.

    Udržujte v práci své líbezné hezké dívky a pohledné mírné muže narozené ve Vahách spokojené hraním hudby při práci. Nikdy na ně nekřičte a vždy jim logicky vysvětlete, proč mají to či ono udělat. Respektujte jejich inteligenci, protože jí mají víc než průměrní lidé, a nikdy je nevystavujte napětí a stresu.

    Zacházíte-li s nimi dobře, tito zaměstnanci nikdy nezpůsobí na pracovišti třenice. Budou anděly taktu a diplomacie a vyjdou skoro s každým. Tento pracovník přenáší svou vlastní auru laskavosti a krásy na vše, čeho se dotkne. Nechte ho pomoci vám s obchodní strategií a podněcujte ho, aby se zúčastňoval porad vedení. Nebude na škodu, když zjistí, jak se pracuje na úrovni vedení, protože Váhy jsou kardinální znamení a tento člověk nezůstane pouhým zaměstnancem bez funkce dlouho. Chce být v čele a je na to kvalifikovaný. Co nejdřív mu svěřte něco na starost a potom pozorujte, jak snadno si poradí s byrokracií, malichernými stížnostmi, zapeklitými problémy a různými nesnázemi. Bude se oblékat jako významná osoba a také se tak chovat. Výborně se hodí pro dobrou image firmy. Pokud jde o ženu, nakonec vždy svým příjemným způsobem dosáhne, čeho chce. Chce-li povýšit, udělejte to. Pravděpodobně vás nezklame. Na těch hezky formovaných ramenou totiž sedí zatraceně chytrá hlava. Proč byste toho nevyužili?

    Občas může mít váš zaměstnanec v tomto znamení problémy, jak se rozhodnout. Je-li cílová stanice rozhodnutí, jeho myšlenkový vlak nikdy nejede šílenou rychlostí, ale málokdy vykolejí. Když konečně dojede do stanice, nejspíš bude mít správnou odpověď, i když to z něj lezlo jako z chlupaté deky.

    Váhy jsou velmi nakloněné umění a rovněž je přitahují práva a filozofie. Nejčastěji uplatní svůj uklidňující vliv v nemocnicích, show businessu, vydavatelstvích, vědeckých ústavech, soudních síních, zahradách, politice, obchodních domech, bytovém návrhářství a církvi. Ale nehledě na to, kde nastolují harmonii, termostat Vah bude obvykle ustálený na dvaceti stupních Celsia. Málokdy klesne na hodnoty mrazu nebo dosáhne spalujícího horka. Je to jako mít v kanceláři lidskou klimatizaci s automatickou opravnou službou, když se porouchá. Žádný mechanický přístroj vám tohle nezaručí. Říkáte, že stroje nemohou odmlouvat? No, to je pravda, ale na druhé straně - ale počkejte - přestaňte vážit všechno, co řeknu. Zníte úplně jako Váhy!

 

Nadřízený Váhy

 

    Jste-li muž, zřejmě si myslíte, že váš nadřízený ve znamení Vah je ztělesněním spořádaného, spravedlivého chlapíka, který je stále vyrovnaný. Jste-li žena, možná jste do něj trochu zamilovaná, ať si to uvědomujete nebo ne. Venušiny vibrace jsou mocné.

    Tento nadřízený zpravidla tvoří polovinu partnerství, protože neustále podvědomě touží sloučit dvě věci nebo dva lidi dohromady. Citově je toto nutkání realizováno brzkým sňatkem nebo milostným vztahem v neuvěřitelně raném věku. V práci uspokojují Váhy svůj smysl pro rovnováhu spojením svého šarmu a intelektu s partnerem, který doplňuje jejich osobnost a dodává jim talent či schopnosti, které Váhy postrádají (nebude jich mnoho).

    Nemusí sedět za stolem tolik hodin jako jiní vedoucí. Často není schopen zaujmout jednoznačné stanovisko. Ne že by to pro něj bylo pohodlnější. Někdy je to i dost bolestivé. Všimněte si jeho nešťastného výrazu. Je to boj, když zvažuje dva rozdílné nápady pořád dokola. Jakmile však dosáhne nestranného rozhodnutí, bude se opět šťastně točit na židli.

    Tento šéf je neobyčejně neklidný a plný aktivity, přesto se nikdy nezdá být ve spěchu, což je rozpor, který chápe málo lidí. Je to jako sledovat obratného žongléra. Vzhledem k jeho nervózní energii očekáváte, že každou chvíli ztratí rovnováhu a nastane zběsilý úprk, stejně jako u žongléra čekáte, že mu upadne jeden z míčků. Ale ani jedno se nestane. Protože pro Váhy je vzduch přirozené prostředí, i horečnou činnost provádějí s takovou lehkostí, že to vypadá, jako by se ani nehnuly z místa. Připomíná to zpomalený film. Pohyb nikdy neustává, ale projektor je nastaven na nezvyklou rychlost.

    Navzdory často ostýchavé, mírné povaze tento člověk nežije na opuštěném ostrově. Potřebuje se nějakým způsobem vyjádřit a komunikovat s ostatními. I když většinou komunikuje prostřednictvím mluveného slova, dokáže vám hodně sdělit také svým úsměvem. Rozhodně je inteligentní, ale pokud má v horoskopu Merkura poškozeného negativními aspekty, možná se stále ještě přesvědčuje, že skutečně je. Mnoho šéfů v tomto znamení jsou přesvědčiví řečníci a výborní debatéři, kteří si bez velkého úsilí nakloní plný sál lidí. Dokonce i stydlivý nadřízený, který se zřídka snaží upoutat pozornost, dovede logicky a přesvědčivě argumentovat, i když tento typ si patrně všechno pečlivě promyslí dřív, než promluví. Proto je vždy tak dlouho zticha. Rozhoduje se, co chce říci. Po takovém tichém období je bezpečnější přijmout jeho prohlášení bez řečí. Není pravděpodobné, že by změnil názor. Je-li donucen k rychlému rozhodnutí, bude o něm později dumat, a jestliže si uvědomí, že jeho první myšlenky byly uspěchané, zcela své rozhodnutí změní.

    Je možné, že bude často vyhledávat vaše mínění. Než dospějete k názoru, že si o vás myslí, že jste geniální člověk, vzpomeňte si, že pro jeho lichotivý zájem o vaše nápady existuje několik motivů. Předně chce být spravedlivý. Nechce udělat nesprávné nebo nepopulární rozhodnutí. Další důvod, proč cítí nutkání shromáždit všechna pro a proti je, že bez přístupu k faktům se cítí být neschopný moudrého zhodnocení problému.

    Typický šéf ve Vahách, který se pokouší rozhodnout, jestli má říci "ano" nebo "ne" ohledně důležitého obchodu; uspořádá demokratickou anketu; do které zahrne svou manželku, zřízence ve výtahu, sekretářku, uklízečku a zaměstnance pro styk s veřejností, a která může přinést značně překvapivé výsledky. Pro unavenou uklízečku je těžké poskytnout logické stanovisko, jak by navrhované rozdělení kapitálu postihlo akcionáře. Asi bude potřebovat nějaký čas, aby si to rozmyslela. (Nemůže pořádně přemýšlet, když ji bolí nohy.)

    Zřízenec ve výtahu bude mít zřejmě trochu potíže pochopit velikost výdajů, které by obnášelo spojení dvou velkých společností. Například čtyřicet tisíc dolarů jako honorář právníkovi se mu asi bude zdát poněkud přehnané. On jednou zaplatil právníkovi za radu čtyřicet dolarů a cítil se jako marnotratník.

    Sekretářku zase otráví náměstek ředitele, kterému pořád běží plat, i když je po nervovém zhroucení v nemocnici. Ona byla přece také několik let na pokraji zhroucení a nikdo ji takhle nerozmazloval.

    Uklízečka si to nakonec srovná v hlavě. Rozdělení kapitálu jí nevoní. Nedůvěřuje tomu. Vždyť musela začít vytírat podlahy, aby uživila sedm dětí, právě potom, co od nich její manžel odešel.

    Šéfova žena řekne: "Udělej, co je podle tebe nejlepší, miláčku," ale dá jasně najevo své soukromé mínění, že by měl zaujmout negativní stanovisko, protože nemá ráda manželku jednoho z hlavních akcionářů.

    Muž pro styk s veřejností nikdy nemění svůj názor: "Čert vem torpéda - plnou parou vpřed!" - zní jeho rada na všechny problémy. Nakonec je konsensus kompletní. Vyzbrojen touto odbornou analýzou dokáže šéf přesto dospět k logičtějšímu a rozumnějšímu konečnému rozhodnutí, než by svedlo devět lidí z deseti. Je to udivující, ale nějak to udělá.

    Může existovat ještě jeden důvod, proč hledá tolik stanovisek, když se potřebuje rozhodnout. Třeba je jedním z těch vzácných Vah, které manévrují tak, aby mohly přesunout vinu za možné chyby na bedra někoho jiného. Když padne kosa na kámen, vždy může pokrčit rameny a říci: "Můj nápad to nebyl, abychom z toho vycouvali. Uklízečka si myslela, že je to špatná strategie."

    Nicméně šéf kterému se podařilo dosáhnout harmonie a jednoty mysli a citů, se může stát studnicí moudrostí. Dokonce můžete pro jednoho takového pracovat. Není jich málo a je příjemné mít takového nadřízeného po ruce, když máte nějaký problém. Může přijít s odpovědí, na kterou nikdo před ním.nepomyslel; protože vezme v úvahu všechny okolnosti a jeho výsledný verdikt bude chytrý a spravedlivý.

    Stěny kanceláře vašeho vedoucího patrně nebudou holé, i když dívka na jeho obrázkovém kalendáři asi bude - tedy nahá. Na zdech jsou zpravidla pravidelně rozvěšené fotografie, trofeje a dobré reprodukce a kartotéka není zaprášená. Můžete se vsadit, že někde v blízkostí je rozhlasový přijímač nebo gramofon, aby si mohl pustit nějakou melodickou hudbu, když se něco trochu zvrtne nebo když má nervy nebezpečně rozjitřené ze zmatků denního provozu. Barvy v jeho kanceláři jsou málokdy divoké. Žádná exotická zelená nebo jasně oranžová; které zraňují oči. Přesto zde často najdete nějaký orientální motiv. Některé Váhy Orient přitahuje. Možná kvůli legendárnímu klidnému, mírnému způsobu života na Dálném východě nebo uklidňující harmonii východních filozofií. Tato tendence nemusí jít tak daleko, že má na stole květiny, ale máte-li nadřízenou ženu, asi je tam mít bude.

    Ve znamení Vah je víc nadřízených ženského pohlaví než v jiných znameních, ačkoliv Beran, Kozoroh, Lev a Rak jsou v těsném závěsu. Je-li to váš případ, vaše šéfka bude mít v kanceláři téměř určitě velkou květinu v květináči a velké zrcadlo. Někde v okolí bude i hudba. Asi nebude tolik otálet s rozhodnutím jako muži Váhy; protože pro ženu je obtížnější dosáhnout vedoucího postavení, musela se naučit svoji nerozhodnost zvládat, protože jinak by se nevyšvihla až na samotný vrchol. Jako její mužský protějšek se však bude snažit být spravedlivá. Bude poslouchat hašteření podřízených a dokáže vidět obě strany se stejnou jasností. Možná ji přistihnete, jak se při důležitém rozhodnutí schovává za dveřmi a váží na zlatých vážkách, ale v jedné oblasti nepotřebuje na rozhodování moc času. V lásce. Bud' se okamžitě rozhodne, že manželství pro ni není, nebo bude neustále chodit zasněná a myslet na své nedávné milostné zážitky. Málokterá žena ve Vahách, nadřízená či ne, dovede žít bez nějakého ctitele. I když je odborník na utajování svých aktivit po pracovní době, ujišťuji vás, že si doma nehraje každý večer sama dámu. Může se sice při deštivém pondělku schoulit na gauči s dobrou knihou, ale o většině víkendů bude venku v romantickém opojení. Toto opojení však bude jen dočasné. Její myšlení je příliš logické, aby se dala zaslepit citem. Málokteré Váhy obou pohlaví nechají srdce řídit mozek. Jejich hlavy jsou příliš tvrdé a chytré, aby se podřídily měkkým Venušiným paprskům bez boje, což je další z podivných rozporů Vah.

    Tato nadřízená bude patrně nepopiratelně pohledná nebo přímo krásná. Není-li ani jedno, když se jí po tuctové tváři rozlije úsměv, budete si hned myslet, že ano. Její společenský šarm dokáže ošálit zákazníky a klienty, ale až pro ni budete pracovat nějakou dobu, budete vědět, že za tou vlídnou líbezností se skrývá pozorná mysl, které nic neunikne.

    Bude mít své špatné dny a patrně si občas bude sama protiřečit, takže vás raději nechá, ať si poradíte sami. V oblasti disciplíny je poněkud přísnější než muži v tomto znamení. Uděláte-li chybu, instinktivně to pozná a dá vám jasně najevo; že nechce, aby z toho byly chyby na denním pořádku. Hlas bude mít měkký nebo mírně zastřený, dobře modulovaný a možná bude trochu protáhle intonovat, ale zřídka ho zvedne. (Pokud však má ascendent v Beranu, Blížencích nebo Střelci, dá vám asi výrazněji najevo, když začne vidět rudě.)

    Šéfka Váhy vždy vypadá, jako by byla na seznamu "Deseti nejlépe oblečených žen", a možná doopravdy je. Její zaměstnankyně si koušou nehty závistí nad jejím šatníkem, kožichy, šperky a parfémy. Zaměstnanci reagují podle očekávání. Do jednoho. Kromě Lvů, Štírů, Býků, Kozorohů a Beranů, kteří cítí, že pracovat pro ženu je jako sedět ve vězení s nejtužším režimem. Zbytek podlehne jejím důlkům zcela bez boje.

    Jste-li v pokušení s ní jednat jako s jedním z děvčat, moc to s tím kamarádstvím nepřehánějte. Její přátelský postoj může podporovat důvěrnosti, ale nebude tolerovat klepy a nebude se s tím tajit. Nedostala se tam, kde je, pomocí klevetivého jazyka. Váhy obou pohlaví považují svěřenou důvěrnost za posvátnou. Některé jsou dost upovídané a hodně se přou, ale nevyžívají se v pomluvách. To je rozdíl.

    Nadřízení obého pohlaví mohou mít sklon k dlouhým, příjemným obědům. Pokud se tak nestane, měli byste se podívat, co dělají, protože když jsou hladoví nebo unavení, nejsou obvykle ve své kůži. Všichni tito vedoucí by měli vzít na vědomí potřebu periodického odpočinku a každý den si tak na hodinku zdřímnout. Jestli chcete vyrovnaného, příjemného šéfa, měli byste vyzvat zaměstnance, aby přispěli a koupili mu do kanceláře hezkou pohovku. Rád si zchrupne, ale může se kvůli tomu cítit provinilý. V den, kdy přijde do práce se zachmuřeným výrazem, červenýma očima a s tmavými kruhy pod nimi, se mu radši vyhněte.

    Nemá-li výrazně nezávislý ascendent, bude pravděpodobně věřit ve svazky a sdružení. Přijme cokoliv, co je fér. Smysl pro spravedlnost z něj dělá přirozeného prostředníka při urovnávání sporů. Vztah Vah k penězům je zřídka neutrální. Buď to bude nejlakomější šéf ve městě, nebo nejštědřejší. Někdy se to střídá: v prosinci je držgrešle a v červenci Ježíšek. V každém okamžiku však zaujme jednoznačný postoj. Buď dává spropitné pět centů, nebo pět dolarů.

    Dřív či později vás pozve domů. Skoro všechny Váhy ve vedoucí funkci chtějí pohostit své zaměstnance pod vlastní střechou a jsou prvotřídní hostitelé.Před dámami je takový nadřízený ztělesněná galantnost, a přitom má dobré vztahy i s muži. Jistou cestou, jak si ho znepřátelit, je být ryčný, vulgární a neústupný. Pamatujte si, že harmonie je jeho druhé jméno. Kdykoliv můžete, vytvořte ji nikdy ji neničte nebo nenarušujte - a váš šéf vás bude chtít mít ve své blízkostí, aniž by přesně věděl proč.

    Jeho příležitostná nerozhodnost vás zřejmě občas popudí; rád si dává na čas a někdy potřebuje popostrčit. Přesto je tu ten úsměv, váš respekt vůči jeho inteligenci a jeho ochota vám vyjít na půl cesty vstříc. Nechce, abyste byli lepší než on, ale nebude čekat, že se stanete jeho otroky. Nebude vás popohánět ani peskovat a nikdy nezradí vaši důvěru. Když to vše sečtete, váhy se nachýlí v jeho prospěch. Má přizpůsobivou povahu. Váš nadřízený skutečně potřebuje vaši spolupráci, aby byl sám úplnou osobností, a člověk, který vás potřebuje, si může získat vaši plnou důvěra, ne-li srdce.

 

Váhy podle narození ve třech dekanech

 

Narození v 1. dekanu (23.9.-2.10.) mají ve srovnání s jinými Vahami nejharmoničtější povahu. Projevuje se u nich silný vliv planety Venuše. Lidé této dekády bývají zdvořilí, velmi spravedliví, všímaví a mívají umělecký vkus. Mívají štěstí v jednání s jinými lidmi. Mimořádný význam v jejich životě hraje láska a manželství. Mnozí z nich také rádi cestují, poznávají cizí kraje a jejich zvyky. Milují děti a zvířata.

 

Narození ve 2. dekanu (3.-12.10.) bývají pod dodatečným vlivem Saturna. Velká obliba společenského života se u nich střídá s projevy melancholie a stísněnosti. Manželství uzavírají poměrně brzy a často v něm bývají nešťastní. Stále se jím něco nelíbí. Jsou to tvorové svobodomyslní a vynalézaví. Rádi by oslnili okolí, ale mnohdy voli nevhodné způsoby a cestičky.

 

Narození ve 3. dekanu (13.-23.10.) jsou pod dodatečným vlivem Jupitera. Ten své chráněnce obdařuje smyslem pro spravedlnost, bystrostí a šikovností. Mívají značné intelektuální schopnosti a rozumějí obchodu. Rádi cestují, hledají změnu, nesnášejí všednost. Jsou zvídaví, touží po poznání. Ze všech Vah jsou nejméně stálí. Žijí neustále v neklidu. Milují potlesk a uznání, bývají i ješitní. Život mívají složitý, ale rozhodně zajímavý.

 

Použitá literatura: Sluneční znamení, Linda Goodmanová

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář