Jdi na obsah Jdi na menu
 


snění  |  lucidní snění  |  vědomí ve snu  |  sny v dějináchpsychologie snů  |  práce se sny

 

 

Symbolika ve snech

 

Řadě symbolů bývají připisovány univerzální významy. Ty nám mohou ledacos užitečného napovědět, avšak přesto na ně plně nespoléhejme, neboť co člověk, to odlišná řeč symbolů...

METAFORY A SYMBOLY

Nejzáhadnější a nejzajímavější vlastností snů je jazyk, v němž je sdělováno jejich poselství. Tento jazyk má podobu metafor a symbolů, které musíme – stejně jako cizí řeči - přeložit a vyložit.

Existuje řada teorií o tom, proč s námi naše duchovní já chce či potřebuje komunikovat právě formou symbolů. Jedna taková teorie praví, že nám sny sdělují něco, co nejsme připraveni slyšet; pokud je nám to tedy předloženo v nesrozumitelné podobě, nebudeme se tím příliš trápit. Freud věřil, že symboly nás chrání před skrytým významem snu, který je mnohdy tak znepokojující, že bychom se při jeho plném uvědomění okamžitě probudili. Je tu ale i jiná možnost. Záhadná řeč snů nás nutí, abychom se jejich poselstvím zabývali hlouběji a luštili je, jako v běžném životě luštíme křížovky. Další z teorií říká, že člověk dokáže pojmout jen určité množství informací a že symboly jsou úsporným způsobem, jak tyto informace sdělovat.

 

Řadě symbolů bývají připisovány univerzální významy. Ty nám mohou ledacos užitečného napovědět, avšak přesto na ně plně nespoléhejme, neboť co člověk, to odlišná řeč symbolů. Například sen o utonutí má symbolizovat strach z nezvládnutých emocí, avšak ve skutečnosti se možná jen bojíme vody.

Důležitější než samotný symbol je pocit, který jej doprovází.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

seny o ex. milenci

(sssen o ex. priteliaa, 22. 8. 2008 3:16)

jiz nakolik let se mi zdaji sny o byvalem priteli ktereho jsem velmi milovala a ktery mne opustil, zdava se mi ze se e nimsetkavam ,mluvime spolu a tak, sandra