Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ryby – Slunce v Rybách

 

 

 

Jak poznáme Ryby

   

    Pokud se vám náhodou podaří zahlédnout Rybu v kukani pokladníka nebo sedět za stolem bankovního ředitele, uvidíte vzácný druh. Málokteré Ryby snesou být na dlouhou dobu připoutány na jedno místo. Větší štěstí budete mít, když navštívíte spiritistickou seanci, uměleckou galerii, klášter nebo půjdete na koncert nebo show v nočním baru. Také můžete zkusit schůzku Ligy autorů, zákulisí po představení nebo opalování na jachtě.

    Je pravděpodobné, že v těchto proudech života získáte pěkný úlovek. Čím víc je prostředí tvůrčí a umělecké, čím nenucenější a nezvyklejší, tím víc Ryb v něm najdete. Rozhodíte-li sítě na koktejlu nebo na plese, bude plná barevných, lesklých druhů. Dokonce můžete zaseknout pár hezkých dívek nebo exotický exemplář v podobě princezny Lee Radziwellové.

    Tito lidé pod vládou Neptuna mají málo světské ctižádosti. Většina z nich by nedala ani střevli za postavení, moc nebo vůdčí pozici a bohatství je přitahuje pramálo. Málo jedinců v tomto znamení shromáždí větší obnos, ledaže ho vyžení nebo vyvdají či zdědí. Ne že by měli něco proti penězům. Rádi přijmou pár mincí, pro které nemáte použití. Ale víc než kdo jiný si uvědomují jejich pomíjivou hodnotu.

    Ten, kdo řekl: "Nechci být milionářem - chci jen žít jako jeden z nich," věrně vystihl filozofii Ryb. V jejich srdci není ziskuchtivost. Budoucnost je příliš nevzrušuje. Mají intuitivní znalost minulosti a taktní toleranci k přítomnosti. Pro skutečnou i lidskou rybu není nikdy lehké probíjet se vzhůru proti proudu. Je obvyklejší - a také to stojí méně úsilí - nechat se proudem unášet, ať je zanese kamkoli. Ovšem plavat proti proudu je výzva Rybám - a jediný způsob; jak najít klid a štěstí. Snazší cesta po proudu je past, blýskavá třpytka, která tyto lidi láká, zatímco v sobě ukrývá nebezpečný háček - promarněný život.

    Elegantní způsoby a lenivá, příjemná povaha Ryb na vás zapůsobí. Jakákoliv omezení je nechávají lhostejnými, pokud je nepřipraví o volnost snít a procítit životní cestu. Ještě lhostejnější jsou k urážkám, obviněním a provokativním názorům jiných lidí. Řeknete-li Rybám, že společnost je v úpadku, vláda se hroutí, znečištěné ovzduší nás všechny přivede do hrobu a svět je na pokraji kolapsu, zívnou nebo se kouzelně usmějí nebo se zatváří lehce chápavě. Máloco je vyprovokuje k prudké reakci. Samozřejmě ani tito lidé nejsou dokonale korektní: Také se rozzlobí. V takové chvíli mohou být kousavě sarkastičtí. Dovedou zlobně mrskat ocasem a vychrlit podrážděný proud rozhořčení, ale typické Ryby normálně zvolí cestu nejmenšího odporu a Neptunovy chladné vody neustále odplavují jejich hněv. Popíchnout Rybu k projevu zlosti je jako hodit kamínek do čistého jezera s hladinou hladkou jako zrcadlo. Vyvoláte několik vlnek, ale brzy je povrch zase klidný.

    Když potkáte osoby ve znamení Ryb, podívejte se jim nejdřív na nohy. Budou výrazně malé a delikátní (včetně mužských) nebo naopak velké a placaté jako nohy upracované pradleny. Ruce mají také malé, křehké a elegantní - nebo velké a kostnaté, takže vypadají, jako by patřily k pluhu. Pokožku mají hedvábně hebkou; vlasy jemné, často vlnité a obyčejně světlé (i když najdete značný počet Ryb brunet). Oči jsou vodnaté, s těžkými víčky a plné zvláštních světel. Často, ale ne vždycky, jsou lehce vystouplé a neobyčejně podmanivé. Oči některých Ryb jsou skutečně nádherné. Jiným slovem se nedají popsat. Rysy mají živé a pohyblivé a zpravidla najdete víc dolíčků než vrásek. Málokteré Ryby jsou vysoké, jejich těla jsou jaksi podivně stavěna, ale díky neobyčejnému šarmu to téměř není patrné. Zdá se, že jaksi plynou, místo aby kráčely, jako kdyby plavaly v místnosti i na ulici. Někdy tomu tak opravdu je. Kde je nějaká tekutina? Může být blízko a Ryby jsou k ní přitahovány.

    Je to třeba obliba vody s ledem nebo zvyk vypít tucet šálků čaje nebo kávy denně, prahnutí po sladkých limonádách nebo nepotlačitelná touha po něčem silnějším. Stejně jako Štíři a Raci by se lidé narození ve znamení Ryb měli vyvarovat alkoholu. Málokteří si dokážou dát společenskou skleničku a přestat. Přirozeně, někteří to dokážou. Ale příliš mnoho Ryb nachází lákavou úlevu od problémů v alkoholu. Dodává jim falešný pocit bezpečí; ale je to nebezpečná ukolébavka. Samozřejmě z každé Ryby, která si dá likér ke kávě, se nestane alkoholik, ale toto procento je vyšší, než by mělo být.

    Ryby se narodily s touhou dívat se na svět růžovými brýlemi. Znají dobře stinné stránky lidstva, ale dávají přednost žít ve svém vlastním vodním křehkém světě, kde jsou všichni krásní a všechny činy báječné. Pokud se realita stane příliš drsnou, často unikají do růžového snění postaveném na vratkých základech, ze kterého se nesplní ani modlitba. Když je život spláchne do nehybné řeky skličujících nezdarů a beznadějných podmínek místo aby se vymrštily z temného nebezpečí, mají tendenci schovávat se za svými bledězelenými iluzemi, jež jim brání učinit reálná rozhodnutí. Zavržené Ryby raději čelí ošklivosti neúspěchu prohloubením falešných nadějí, zatímco rozhodná změna směru nebo nějaká rázná akce by jim mohla přinést spršku opravdového - ne imaginárního - úspěchu.

    Ne každý člověk narozený v březnu padne do této Neptunovy pasti, ale je jich dost na to, aby byli varováni. Spisovatele ve znamení Ryb může lákat léta potloukat se po barech a namlouvat si, že sbírá materiál, zatímco ve skutečnosti se mu vrší nezaplacené účty a obrůstá mechem. Umělec, který nemůže najít sponzora, se den za dnem prochází v parku a bručí si pod vousy, že studuje přírodu jako pozadí pro své příští mistrovské dílo, zatímco na jeho štětcích se usazuje prach. Kde je ten dobrodinec, který ho bude podporovat, až bude pokrývat plátna nádherou? Opuštěná žena s příjmem sotva postačujícím na to, aby udržela střechu nad hlavou a taktak se najedla, sní celé hodiny, něžně vzpomíná na minulost, s vágní nadějí se upíná k budoucnosti a připravuje se o sluneční svit přítomnosti. Herec, skladatel, hudebník - příběhy si můžete doplnit sami.

    Možná jste četli, že symbol tohoto znamení - dvě ryby plovoucí opačným směrem - naznačuje, že tyto lidi vnitřně rozpolcuje dvojí touha. Není to pravda. Dvojí touha patří Blížencům. Dvě ryby v opačném směru symbolizují volbu, která je Rybám dána: buď plavat na vrchol, nebo plavat ke dnu a nikdy nedosáhnout svých cílů. Ryby se musí naučit, že nějakým způsobem musí sloužit lidstvu a vystříhat se světských choutek. Einstein, který se narodil v tomto znamení a plaval vzhůru, objevil celý nový svět relativního času. Ti, kdo plavou dolů, slouží mytím nádobí nebo odhazováním sněhu: Volba vždy existuje, protože Ryby nikdy nepostrádají dostatek talentu. Ovšem ryba s očima, které se dívají do stran, má někdy potíže vidět přímo před sebe. Tito lidé se vždy někam či k něčemu uchýlí - buď do posvátných výšin profesionální kariéry, nebo k stimulujícím látkám, umělým emocím a falešnému vzrušení.

    I když se Ryby před konkurencí raději stáhnou, Neptunův vliv přivede mnohé, dokonce i ty ostýchavé, přímo před ostrá světla reflektorů, kde mohou využít své báječné dovednosti interpretovat myriádu emocí. Navzdory přirozené plachostí se z nich často stanou nejlepší herci v divadle. Ale jenom za předpokladu, že se překonají k těžké dřině úmorných zkoušek a jednotvárnosti monotónních, ale nezbytných let zkušeností. Někdy zanechá kritikův útok na citlivé duši Ryb tak hlubokou ránu, že potenciální Barrymore nebo Bernhardtová volí raději odchod, ač mají slávu na dosah. Učení nazpaměť jim zřídka působí problémy. Paměť Ryb je legendární, i když s nepříznivým vlivem Měsíce nebo Merkura mohou zapomenout vlastní telefonní číslo.

     Pro každou Rybu, od rybáře na hrázi k ošetřovatelce v dětské nemocnici, je život sám obrovské jeviště. Rybí oko zachycuje celou scénu jako prchavou a pomíjivou. Proto tito jedinci přijímají většinu bouří s klidnou vyrovnaností. Ovšem neustále je hrozí pohltit malomyslnost, která může vyvolat podivné sny nebo noční můry, jež jsou často jasnozřivé. Když mají Ryby pocit, že se něco stane, obvykle k tomu skutečně dojde. Pokud vám řeknou, abyste neletěli letadlem nebo nevstupovali do auta, raději byste se měli připravit na plavání nebo chůzi.

     Astrologové, kteří hovoří o staré duši, myslí duši, která prošla mnoha životy a zachovala si moudrost každého z nich. Často mají na mysli Ryby, protože život coby ryba je buď nejhorší závazek, jaký si duše může vybrat, nebo šance dosáhnout dokonalého naplnění. Zatímco Beran představuje ve zvěrokruhu zrození, Ryby představují smrt a věčnost. Jsou dvanáctým znamením, složeninou všeho, co již pominulo, a jejich povaha je směsicí všech ostatních znamení, s čímž není lehké se vyrovnat. Jejich překvapivá schopnost organizovat a soustředit se, která čas od času vypluje na povrch spolu s jejich mírností, odráží vnitřní vědomí Panny. Jejich úsudek je stejně spravedlivý a nezaujatý jako soud Vah a obliba příjemných věcí je rovněž charakteristická pro Váhy. Lidé ve znamení Ryb mají smysl pro legraci jako Rak a projevují i Rakův soucit a mrzutost. Někdy překypují Střelcovou prostořekou upřímností a štědrostí, jsou stejně zábavymilovní a společenští jako Lev, přesto však oddaní povinnosti jako Kozoroh a často stejně jako on závidí společenské postavení. Také se u nich může projevit náznak Saturnovy melancholie. Možná víc než náznak. Ryba dovede být stejně náladová jako dítě Měsíce a stejně šťastná jako Lev. Ráda škádlí a analyzuje jako Vodnář. Nezřídka překypuje idealismem a nadšením Berana, ale obvykle bez Martovy energie. Dokáže se pohybovat rychlostí Blíženců a zrovna tak chytře myslet. Také může být líná a klidná jako Býk. Má bystrý důvtip Merkura a jemný půvab Venuše a to vše kombinuje se záhadnou pronikavostí Štíra, avšak bez jeho bezohlednosti.

     U Ryb se projevuje obliba debat vlastní všem vzdušným znamením, láska k přírodě charakteristická pro zemská znamení a vášnivé touhy všech ohňových znamení. Ale není to pevné ani kardinální znamení. Ryba je vždy proměnlivá a v tomto ohledu je nefalšovaná a absolutní. Jediná vlastnost, která vzniká přímo s tímto znamením, je zvláštní moc stát mimo sebe a vidět minulost, přítomnost i budoucnost jako jedno. Za lásku k hudbě a ostatním druhům umění, vysoce rozvinuté smysly a všestrannost vděčí Ryby jiným znamením, ale jejich hluboká moudrost a soucit patří jenom jim, vyextrahované ze složených vědomostí každé lidské zkušenosti. Ted' když jste všechno pochopili, jistě vás už nebude udivovat, že vaši přátelé Ryby jsou pro vás občas hádankou, nemluvě o tom, že někdy působí přímo jako výstřední podivíni.

     Mají sklon si myslet, že mohou žít navěky, a často se chovají, jako když tomu zaníceně věří. Je pro ně typické, že o sebe moc nedbají. Pravděpodobně vydají přebytečnou energii (a nemají jí tolik) na pomoc příbuzným, kteří mají problémy, nebo převzetím břemen svých přátel. Jejich problémy, ať citové či finanční, jsou velkou zátěží pro zdraví Ryb, které není příliš pevné tak či onak. Tito lidé musí šetřit energií a nepodlehnout stimulujícím látkám nebo sedativům, únavě a stresu. Jsou nejslabší jako kojenci, málokdy robustní jako děti (nepůsobí-li v nativním horoskopu vliv Martu) a zdá se, že mají pomalý metabolismus, což je důvod, proč se často budí špatně vyspalí a malátní. Nezdravé stravovací návyky mohou způsobit potíže s játry a zažívací problémy. Běžné jsou úrazy nohou, rukou nebo kyčli či jejich abnormality, také nachlazení, chřipky a zápaly plic. Plíce nemají moc silné a rovněž mohou trpět potížemi s kotníky a chodidly: Buď mají zborcenou nožní klenbu a defekty nártu, nebo jsou naopak dolní části nohou neobyčejně silné a pružné. Nic mezi tím neexistuje. Mají v sobě však skrytou vnitřní odolnost a jeden z jejich úkolů je objevit tuto latentní sílu a využít ji. Ryby se dovedou doslova zhypnotizovat, aby buď získaly nebo se zbavily čehokoliv podle libostí - včetně strachu z koček, myší, výšek, podzemní dráhy, výtahů a lidí.

     Jednou z jejich tajných zbraní je humor. Ryby se smějí, aby zakryly neprolité slzy. Jsou mistři satiry a některé poznámky pronesou tak zastřeně, že nejste schopni přesně určit jejich přesné mínění nebo účel. Přesto máte velmi nepříjemný pocit. Ryby kolem sebe šíří kousavé postřehy jako záblesky světla, jež na vás mrkají tak rychle, že nejste schopni je sledovat. Jsou přeborníci v kanadských žertících a dokážou vyprávět náramně legrační vtipy se zachmuřeným, ledovým obličejem. Také umějí elegantně přecházet z rozpustilého drsného humoru k vysoce inteligentnímu. Někdy jsou jejich vtipy srdečné a neškodné, někdy chladné a nemilosrdné, ale vždy je to jen zástěrka pro jinou emoci, kterou chtějí zakrýt. Nosí smích jako masku a výborně jim slouží jako převlek.

     Mají velký soucit s nemocnými a slabými a touží jim pomoci. Tuto sympatii s postiženými sdílejí s Pannou, ale udělají krok navíc, aby pochopily srdce nešťastných a osamělých, ztroskotanců a ztracených existencí, jakkoli jsou divní a odmrštění společností. Ryby vlídně utěší ty, o nichž si Panna myslí, že si svou slabost zvolili, a proto si pomoc nezaslouží. Pokud potřebujete desetikorunu nebo sto, velkou půjčku nebo jen malé povzbuzení, které vám nikdo jiný nechce poskytnout, jděte za Rybami. Nedostane se vám žádných kázání ani povznesených pohledů. Ryby nikoho nesoudí - zloděje, vraha, narkomana, zvrhlíka, hříšníka, svatého, pokrytce nebo lháře. V typických Rybách nevzbudí hrabivost, chtíč, lenost a závist hněv kritiky. Překypují pochopením i ochotou pomoci, nakolik je to v jejich silách. Vycítí každou neřest i ctnost a znají každou léčku. Z tohoto důvodu mnozí lidé narození v březnu oblékají kněžské či mnišské roucho a tráví svůj život v modlitbách nebo rozjímání.

    Jejich první instinkt je pomoci. Existují jedinci, kteří jsou nerudní a příkří, ale to je jen tenká skořápka nošená na ochranu. Tito lidé brzy poznají, jak jsou zranitelní. Svět se ještě nenaladil na vlnovou délku citlivých Ryb, takže aby se vyhnuly výsměchu (a aby nebyly obrány o poslední peníz), někdy předstírají lhostejnost. Neúměrné požadavky těch, kdo mají snahu Ryby utiskovat, je nutí skrývat svou skutečnou povahu. Protože hloubka Neptunových vod způsobuje, že absorbují každou bolest i radost jako svou vlastní, není divu, že mnohé Ryby předstírají nezájem vyslechnout smutné příběhy. Ale pamatujte si, že to jenom hrají. Byli-li jste jednou odmítnuti, zkuste to podruhé a skutečná Ryba se vynoří na povrch.

    Fantastická představivost tohoto znamení, uličnický humor a smysl pro krásu mohou vytvořit křehkou, a přece věčnou poezii a prózu. Svět by se těžko obešel bez umělecké tvorby Ryb a jejich schopnosti procítění okamžiku. Přestal by se točit. Nezřídka najdete Ryby, které pohřbily své osobní sny, aby osvětlily temné stránky života svých příbuzných a přátel nebo aby na jevišti přinesly publiku dar slz a smíchu za cenu soukromí, které hledají a potřebují. Přesto je Neptun zrádná planeta, jež utváří povahy, které se současně proplétají dvěma směry a překrucují pravdu, což je vliv nutící Ryby skrývat své opravdové emoce.

    Tato dramatická vlastnost se projeví, když se pokoušíte tuto nepolapitelnou Rybu chytit. Nerada odpovídá na přímou otázku ano nebo ne. Vždy je to možná. Pouhá zvědavost, jakou hru tento člověk právě viděl nebo kterou knihu četl, může vést k vyhýbavé odpovědi bez zjevného důvodu. Mačkáním neviditelných knoflíků spustí slzy nebo naopak zářivý úsměv Nic z toho není opravdové. U Ryb je vše iluze a samy mají potíže rozlišit, co je pravda a co ne. Jejich povaha je stejně neprobádaná jako Neptunovy hluboké oceány. Altruistické Ryby jsou plné nevyčerpatelné něžné lásky ke každé živé bytosti, což je chvályhodné, pokud se to nezvrátí v sebelítost a sebelásku. Typické Ryby jsou družné ženy v domácnosti se srdcem dost velkým na všechny problémy sousedů i trpěliví barmani a hospodští, kteří každý týden s pochopením vyslechnou stovky strastiplných příběhů.

     Lidé v tomto znamení se vznášejí někde mezi tichými vodami moře a rozlehlou mlhovinou se svítícími hvězdami a žijí svůj život v osamoceném pochopení pravdy, která je příliš hluboká, aby se dala vyjádřit slovy. Ti, kdo chtějí mít Ryby za přátele, ti, kdo je milují, musí zapojit obrazotvornost, aby porozuměli podivným rovinám jejich myšlení a citů. Další dvě vodní znamení - Štír a Rak - symbolizují bytosti žijící napůl ve vodě, napůl na zemi, obojživelné a pohyblivé, ale ryba nemůže dýchat vzduch. Musí žít v chladné zelené vodě, někdy bahnité, která neustále plyne.

     Ryby nezastupuje železo či rtuť, zlato nebo olovo, ale vibrace nedefinovatelných umělých kovů - opět echo neskutečna a ilusivního světa. Vidí svůj odraz ve fialovém ametystu a jasném smaragdu ve třech dimenzích a jejich květiny jsou leknín a lotos. Tyto rostliny mají křehké růžovobílé květy, ale jejich stvoly a listy jsou z pevných nezničitelných vláken, takže je lze vytrhnout leda s kořeny. Málokteří lidé jsou schopni proniknout do akvamarínové povahy Ryb, ať plavou po proudu směrem k zapomnění jako jedna z mnoha mrskajících se teček velkého hejna, nebo bojují s dravým proudem, aby našly klid a mír v čistých vodách. Jsou silnější a moudřejší, než si myslí, avšak Neptun střeží toto tajemství, dokud je Ryby neobjeví samy.

 

Muž Ryby

 

    William Shakespeare byl Býk, ale zanechal tuto zprávu pro všechny ženy, které zamýšlejí začít si něco s mužem ve znamení Ryb: V záležitostech mužů je proud, který, zachycený za přílivu, vede ke štěstí; však je-li promeškán, celá plavba jejich života je odsouzena k mělčinám a strázním.

    Máte-li v úmyslu se zamilovat do muže narozeného v Rybách, měla byste si tyto verše nalepit na zrcátko, kde byste je viděla pokaždé, když si chcete přepudrovat nos. Mohou totiž rozhodnout o vaší budoucnosti.

    Zkuste rozluštit povznesený stav své mysli a ujistěte se, že Ryba, se kterou se chystáte zaplavat si při měsíčku, ví, kdy nastává příliv. Pokud ho využije, máte štěstí jako málokterá dívka. Čeká vás sláva a bohatství! Ale pokud tento muž nevidí příliv, protože má oči zalepené hvězdným prachem, musím vás varovat, že neptunovské mělčiny mohou vyústit ve velmi skličující trápení, jaké si těžko dovedete představit.

    Muž ve znamení Ryb dokáže být všechno, co si přejete - nebo všechno, co nechcete. Příliv je u něj synonymem pro příležitost. Vyžaduje pevné rozhodnutí, rázné činy a schopnost utopit všechny staré bezduché sny, které mu brání v úspěchu. Problém je, že někteří muži nikdy nerozeznají, kdy příliv vrcholí, a to ani tehdy, když se jim přelévá přes nohy.

    Muž Ryba není slabý. Jenom může příliš dlouho prodlévat na vybledlé hvězdě a promeškat jasnou sluneční zář úspěchu. Ne všechny Ryby jsou něžní snílci. Ale většina z nich je. Nicméně máte naději. Kde je život, tam je vždy naděje. Přestože svět zoufale potřebuje úžasnou představivost Ryby, přijde čas, kdy si tento muž musí začít vydělávat na chleba. Jakmile se do toho dá, je to pro něj hračka, protože kombinace intuice a bystrého mozku ho nasměruje k reálným cílům, které mu mohou přinést slávu a uznání - a dokonce bohatství a nesmrtelnost. Pokud ne toto všechno (pokaždé člověk nevyhraje), potom alespoň úctyhodnost a slušné zabezpečení. Doufejme, že právě s tímto typem Ryby plujete. Prakticky žádné jiné znamení nemůže za těchto okolností zbrzdit jeho potenciál.

    Ovšem pakliže do věku, řekněme, pětadvaceti let nerozpozná svůj příliv, upřímně řečeno, jeho budoucnost není moc nadějná. Myslíte, že to je nespravedlivé? Dobrá, změňme to na pětatřicet, ale je to riziko. Když jsem řekla, že jeho budoucnost není moc nadějná, myslela jsem budoucnost s vámi. Jako s manželkou a všemi těmi rodinnými záležitostmi. Jeho osobní budoucnost může být víceméně uspokojivá. Mnozí muži v tomto znamení, kteří nedokážou pohřbít vyčpělé sny a načerpat čerstvé nápady na úspěch, žijí celkem spokojeným životem. Je to proto, že vše, co potřebují, je právě ten sen, přestože je už poněkud zrezivělý. Přidejte džbánek vína a bochník dobrého žitného chleba a je šťastný, jako většina ostatních ztracených existencí. Asi jste si všimla, že jsem vynechala jednu položku. Správně je to bochník chleba, džbánek vína a Ty - viďte? Jsem ráda, že tu indiánskou báseň znáte. Ale vynechala jsem slůvko "Ty" úmyslně. Zasněná, citlivá, umělecky založená Ryba může klidně existovat jen s chlebem a vínem, ba dokonce prospívat. Taková dieta však nestačí uživit manželku, jeden až pět uzlíčků radosti a, kdoví, možná i nějaké rybičky v akváriu (s přihlédnutím k jeho znamení). Potřebujete věci jako punčochy, kosmetiku, boty. špenát, peníze na nájem, celer, mléko, žárovky a - no, však víte, co myslím.

    S tímto druhem Ryby existuje jediné východisko: staňte se dědičkou velkého jmění. Ne, je tady ještě jedno. Sežeňte dvě zaměstnání - jedno pro sebe a jedno pro něj a v obou pracujte sama jako ďas.

    Netvrdím, že v romantických chvílích nebudete šťastná. To je jedna věc, která žádné Rybě nikdy nechybí - romantika. Skoro ji dýchají. Jde jen o to, že vám nenahradí špenát a boty pro děti a vaše duševní zdraví. Planety ve své moudrostí řeší takové životní komplikace poskytováním moře příležitostí tomuto typu nadzemské Ryby, aby se stal něčím chráněncem. Najde-li patrona či patronku (pravděpodobnější je to druhé, ale může být oboje), může se z něj stát význačný malíř, spisovatel, skladatel, hudebník - nebo prostě jen výjimečný člověk. Ale jak najde patrona, natož patronku, když má vás a ty uzlíčky radosti a rybičky a to všechno ničí uměleckou jednoduchost jeho existence?

    Musíte přiznat, že to prostě nemůže fungovat. Raději se s ním rozlučte hned. Trochu si popláčete a asi to bude bolet možná hodně hluboko. Ale ne tolik, jako když budete provdaná za chodící a mluvící sen a domácímu nebudete moci nabídnout víc než prázdná přání v peněžence. To opravdu bolí.

    Nyní když jsme se statečně a rozumně vypořádaly s typem chléb a víno, můžeme mluvit o druhém typu Ryby, která se vrhne do přílivu, když je nejvyšší. To je pro každou dívku opravdový úlovek. Vždy máte šanci, že se z tohoto muže stane druhý Einsteln nebo George Washington, což by bylo prostě báječné. Nemohla byste chtít víc, i když mám podezření, že Birrstein byl o víkendech trochu moc zaujatý svými rovnicemi a George zřejmě večer řešil pracovní problémy i doma. Ale nemusíte hledat dokonalost. Dokonce i superpraktický Kozoroh nebo průbojný energický Beran může mít pár chyb. Vtip je v tom, že Ryba, která se dere proti proudu, bude mít spoustu příležitostí složit vám k nohám slávu i bohatství. A v jiných směrech je také chlapík.

    Muž Ryba nemá žádné předsudky. Nikdy nesoudí Indiána, dokud neujde pár mil v jeho mokasínách, nebo nudistu, dokud nezkusí jít bos. I potom bude chápavý a nebude kritizovat. Ani si nelibuje v chladných obviněních a má spoustu laskavé tolerance. Dokonce se pokusí porozumět své tchyni, a kolik mužů to udělá? Má v sobě vzácnou sympatii ducha. Přátelé se mu svěřují, aniž by se museli obávat, že ho šokují. Šokovat Rybu totiž vyžaduje skutečnou detonaci. Kdybych s vámi a vaší Rybou seděla v místnosti a vešel muž, který by nám řekl, že má trochu starosti, protože je bigamista a má čtyři manželky v různých státech země, asi byste se na něj zamračila a myslela si, že zaslouží jít do vězení. Já bych ho jízlivě nazvala lumpem, ale váš partner by se patrně zeptal: "Ve kterých čtyřech státech? Miloval jste některou z nich?" Ryba je zvědavá, ale naprosto neotřesitelná. Podle jejího názoru ten chlapík potřebuje spíš soucit a také zatraceně dobrého advokáta.

    Čirou náhodou vám někdy prozradí nějaké tajemství, ale nikdy ne záměrně. Ryby občas promluví dřív, než si uvědomí možnou škodu. Je pro ně dost těžké pochopit, že to, co říkají, by mohlo být viděno ve špatném světle jedinci s méně tolerantním postojem. (Například by měly potíže pochopit, proč lidé jako jeho sestra nebo vaše matka nerozumí domácím problémům toho chudáka bigamisty.) Nicméně je-li Ryba požádána, aby si nechala určitou informaci pro sebe, bude spolehlivě držet jazyk za zuby a můžete jí svěřit svá nejtemnější tajemství.

    Občas některý jedinec, který je obětí nepříznivého vlivu Merkura, hovoří velmi rychle, plynně a často. Ale typické Ryby mluví pomalu, myslí mírumilovně a pokoušejí se hledět si svého, i když se bez přestání musí zabývat problémy přátel, příbuzných a sousedů, kteří se k nim uchylují, protože naslouchají s takovým porozuměním. Budete také v pokušení svěřit se partnerovi s drobnými obtížemi, jako je porouchaný vysoušeč vlasů, otcovy problémy s nosními dutinami a vaše přečerpané bankovní konto, ale nepřehánějte to. Pokud něco manžel nebo přítel Ryba nepotřebuje, je s to poslouchat ještě víc stesků. Ostatní je na něj nakládají celý den. Spousty. Když je s vámi, potřebuje si trochu odpočinout. Lidé nemají v úmyslu Ryby zatěžovat. Málokdy si totiž uvědomí, že jsou tak přístupné a vnímavé, že prostě vsáknou všechny vibrace v okolí, dobré i špatné, radostné nebo nahánějící strach, temné či jasné. Život duševní houby, která vše absorbuje, může být dost únavný, což vám jistě potvrdí kterýkoliv spiritista. (Mnozí z nich jsou ve znamení Ryb.) Fakt, že je tento člověk tolik senzitivní, znamená, že živě procituje emoce všech těch, kdo hledají posluchače a zmocní se jeho srdce. Proto musí často dlouho odpočívat. Jeho duše potřebuje někdy samotu, aby v ní mohl svěží větřík zahojit rány způsobené všemi sdělenými potížemi a navodit zpět klidnou, čistou osobnost. Takže svému partnerovi nikdy neupírejte chvíle klidu. Nutně je potřebuje. Má-li chuť být sám nebo jít na procházku, nechte ho jít. Přílišná pospolitost může pokazit krásu lásky s Rybou. Potřebuje prostor, aby se mohla příznivě rozvíjet.

    Pamatujte, že muž Ryba je citlivý a snadno zranitelný. Jeho ostýchavost plyne z bolestného vědomí svých vlastních omezení. Potřebuje vědět, že jeho dobré vlastnosti registruje někdo, koho obdivuje. Vy. Nikdy nešetřete uznáním.

    Možná bude zkoušet jógu nebo zen buddhismus nebo experimentovat s okultními vírami a pravděpodobně ho bude zajímat astrologie a numerologie, dokonce i převtělování. Stejně jako Štír se narodil s pochopením esoterických principů a tyto věci jsou pro něj obvykle prospěšné. Pomáhají mu udržet emoce v rovnováze a poskytují jakousi kotvu pro jeho živou představivost. Tito muži se občas rozzlobí, ale jejich hněv je málokdy prudký nebo dlouhodobý. Když pomine, hladina vody se zase uklidní a život je stejný jako předtím. Někteří si doma někdy zakřičí, ale to je neškodné. Pro Rybu je téměř nemožné opravdu řvát jako například Býk. Vidíte, jaké máte štěstí?

    I když má muž Ryba někdy problémy porozumět sám sobě, nečiní mu potíže vidět jasně nuance druhých. Je těžké ho oklamat, prohlédne bez potíží na druhou stranu. Může však oklamat vás, jestliže si usmyslí, že chce držet své osobní záležitosti bezpečně z dosahu nežádoucího sondování. Jeden známý dovedl tento rys do takového extrému, že se mu podařilo oklamat i vládu, což není žádná hračka. Při každém sčítání lidu dokázal nějak proklouznout. Daňový úřad o něm ví méně než o domorodcích na ostrově Pago Pago. Vždy mu to projde, protože je spisovatel. V telefonním seznamu je uveden pod fiktivním jménem. Kromě toho nikdy nežádal o kartu sociálního pojištění ani o řidičský průkaz. Má hrůzu z toho, že by ho některý úředník proměnil ve statistické číslo a znal by všechna jeho tajemství.

    Váš partner možná není až tak neurotický, ale zřejmě zažijete případy, kdy vám řekne, že byl v čistírně, zatímco si ve skutečnosti kupoval cigarety. Proč? To opravdu nevím. On také ne. Je to jistý druh mírného podvádění,.které Rybám (a také Blížencům) dělá dobře. Cítí se bezpečnější, když má zelené šle a lidé si myslí, že nosí oranžové - nebo žádné. Poněvadž ho to činí šťastným, dovolte mu .mít svá malá tajemství. Proč z toho dělat vědu? I když víte, že nebyl v čistírně, protože jste ho sama viděla v trafice, zeptejte se ho, jestli už měl kalhoty hotové. Když vám řekne, že budou až v pondělí, poznamenejte, že personál pracuje hlemýždím tempem, a tím by to mělo skončit. Mohl by mít mnohem horší zvyky než cvičit se v neškodných výmyslech, aby udržel svou živou představivost v hladkém chodu.

    Nebude nadměrně žárlivý. Pokud někdy podlehne záchvatu žárlivosti, je tak vynikající herec (necháte-li ho trénovat), že bude dělat jakoby nic. Ale i přes poetickou, něžnou povahu je muž, takže od vás bude čekat věrnost. Nicméně to možná budete vy, kdo bude muset potlačit žárlivost, protože bude mít blízké přátele obou pohlaví a bude jim někdy projevovat sympatie v poněkud nepříhodný čas. Povahou je společenský. Nemůže si pomoci. Máte-li silné vlastnické sklony, číhá zde nebezpečí. Dívky ve znamení Berana nebo Lva by raději měly hledat jiný objekt zájmu. Tento muž obdivuje krásu a čas od času se zahledí na pěkné nohy. Ale s trochou úsilí dokážete tuto tendenci udržet nevinnou a v mezích a odměnou vám bude laskavý manžel, který je jak romantický milenec tak společník, jenž dokáže rozprávět o čemkoliv pod sluncem.

    Až na něj dolehne období samoty a deprese, odhoďte zástěru do kouta za akvárium, oblékněte si žluté šaty, nasaďte zářivý úsměv a kupte lístky na nějaké veselé představení, abyste ho z toho dostala. Ryby jsou obzvlášť citlivé na narážky. Asi nebude lehké naučit ho šetřit a být opatrný na peníze. Tito lidé nemají na finanční záležitosti buňky (nemají-li například ascendent v Kozorohu nebo silné planety v Býku, Vodnáři nebo Raku). Sice se naučí, ale pokud to půjde, nezhoršujte situaci tím, že budete sama rozhazovat. Jeden marnotratník v rodině stačí a mohla byste špatně skončit. Potřebuje dobrý přiklad. Je zajímavé, jak se charakter Ryb dovede přizpůsobit konceptu: následuj vůdce. To jest, pokud je mu vůdce dostatečně blízký a je to někdo, koho si váží. Rybí povaha je neobyčejně vnímavá vůči vibracím kolem nich, zvláště jsou-li zesíleny citem.

    Děti si s ním užijí spoustu legrace. Pravděpodobně je vezme na projížďku lodí či plavat nebo potápět se. Sám si bude hrát třeba na zlého krokodýla a budou spolu oživovat pohádky a dětské říkanky. Někdy je okoření svéráznou filozofií, bude jim zpívat trochu choulostivé balady nebo je naučí stát na hlavě jako jogíni. Patrně ho budou zbožňovat a vyrostou z nich vyrovnaní a přizpůsobiví dospělí díky otcově vzácné schopnosti držet malého ptáčka v dlani, aniž ho poranil nebo polekal. Výprasky budou na vás, zatímco on bude naslouchat jejich dětským problémům. Vy jim budete utírat nosy a prát šaty a on bude zaměstnávat jejich mozky. Mělo by to fungovat.

    Nikdy nepošlapte sny tohoto muže - neodpustí vám to ani nezapomene. Dejte mu příležitost proměnit je v realitu tím, že mu pomůžete najít solidní pevnou hvězdu, ke které by připojil svůj vůz - takovou, která bude zářit, místo aby zhasla při zatmění zdravého rozumu. V lásce se muž Ryba potřebuje o někoho citově opřít, což znamená, že potřebuje neustálé ujišťování o vaší víře v něj, ale také to znamená, že ho nesmíte zatěžovat imaginárními stížnostmi. Jeho nadšené naděje potřebují zalévat chápavou náklonností a musíte jim zajistit úrodnou prsť šťastného rodinného života. Odhánějte od jejich kořenů škodlivý hmyz sekýrování a kritizování a jednoho dne se tyto nespoutané bláznivé naděje, promění z neužitečného plevele ve statné stromy rodící peníze, které budou dost vysoké, aby dosáhly k některým z vašich tajných snů. Naděje v srdci Ryb nikdy neumírá. Nezničte ji. Budete-li ji něžně pěstovat, možná vás zasype ohromujícím a nečekaným štěstím.

    Možná jste slyšela nebo četla, že Ryby jsou znamením sebezhouby, což vás asi znervóznilo, ale nenechte se tím vylekat. Je pravda, že ve všem mužích narozených v Rybách je trocha autodestrukce, ale vy ho prostě zase "dejte dohromady" jako balíček, který přijde rozvázaný. Zavážete-li uzly dostatečně pevně, nestane se to často. K snídani mu naservírujte sen, k obědu chytrou anekdotu a k večeři Chopina a něco na spláchnutí, v podobě Browningové. Potom už vše záleží jen na vás. Nebojte se skočit. Voda je příjemná.

 

Žena Ryby

  

    Fronta se řadí zprava. A prosím vás, netlačte se. Možná se žena Ryba nedostane na každého, ale to není důvod k neukázněnosti. Musíte čekat, až na vás přijde řada, a doufat, že budete mít štěstí.

    I bez pomoci astrologie se rozšířily fámy o kouzlu ženy ve znamení Ryb. Samozřejmě má i své záporné stránky, ale na první pohled je školní láskou každého chlapce, nepatrně okořeněná zajíčkem z Playboye. Musíme také přiznat, že moderní emancipované neústupné ženy ještě zvýšily hodnotu dívek Ryb. Protože feministky zničily ženskou tajuplnost, která muže tolik láká, musí tato zdrženlivá, hezká a bezmocná bytost odhánět nápadníky silnou holí.

    Není divu, že je tak žádaná. Tato žena zřídka zkouší zastínit svého muže, ať je vdaná nebo svobodná. Nemá ani v nejmenším žádnou skrytou touhu ho ovládat. Nechá ho, aby jí přitáhl židli, pomohl do kabátu, zapískal na taxík, zapálil jí cigaretu a mluvil do sytosti o tom, jak je báječný. Jediné, co od něj chce, je, aby ji chránil a opatroval. Je úplně spokojená, když se může opřít o jeho široké plece a dát mu najevo, jak je silný a jak moc ho potřebuje v tomto děsivém světě. Jen pomyslete na všechny ty vlky, kteří si brousí zuby na Červenou Karkulku. Stačí to úplně k tomu, aby ubohá dívka musela vytáhnout čichací sůl. Dokonce i když není tak viktoriánská (mnoho dívek Ryb je), bude kouzelnou posluchačkou všech jeho problémů a vůbec prima ženská v každé krizi.

    Žena Ryba si myslí, že její druh, milenec, přítel, bratr, otec - vlastně každý muž - dokáže porazit celý svět s jednou rukou uvázanou za zády, a je třeba jen překvapivě málo této dojemné víry, aby ho přesvědčila o tomtéž. A vy se divíte, proč je tak oblíbená? Tato dívka je - pro svého pyšného muže útulnou oázou klidu, daleko od dopravního hluku a telefonů. Světla v jejím rybníku jsou měkká a tlumená. Lahodí unaveným očím, na které útočí světlo zářivek a neonů a všechna ta hloupá čísla na burze, která nikdy nepochopí, i kdyby na tom závisel její život. (Ačkoliv kdyby na tom opravdu závisel její život, zvládla by to.)

    V zimě nosí chlupaté palčáky z angorské vlny. Na jaře si obléká hezké nabírané sukně. V létě ji uvidíte v bikinách. Na podzim bude vypadat k zulíbání, až bude sedět vedle vás na fotbalovém zápase s rukama ve vašich kapsách, aby jí nezábly, a bude se vyptávat na skóre. Ve všech ročních obdobích je nekonečně ženská. Muži jsou k ní přitahováni. jako včely k hrnci medu - a to rozhodně není přehnané přirovnání.

    Po krátké konverzaci s ní se muž hned uvolní. Představí si sálající a praskající oheň za chladného večera nebo se vidí o vlahém jarním dni v houpací síti, kdy do něj nikdo nerýpe. Tato žena mu dá najevo, že mu nikdy nebude klást vinu za problémy v zaměstnání nebo za neúmyslné chyby. Vždy je to chyba někoho jiného. Nikdy partnerova. Také ho nebude tlačit, aby postupoval rychleji. Jeho vlastní tempo jí naprosto vyhovuje. Musím vysvětlovat, proč je žena Ryba nejnebezpečnější rivalkou všech ostatních znamení? Varování: Po svatbě bude možná trochu rýpat. Po pravdě řečeno, možná bude rýpat hodně. Svým způsobem vám to patří, že jste se nechal tak zaslepit jejím kouzlem. Mnohokrát bude dokonce kousavě sarkastická, ale každá žena musí mít nějaké chyby a Ryba bude rozhodně víc mírná než hádavá. Aby se z ní stala dračice, musí ji k tomu dohnat neobyčejná krutost nebo lenost - a kdo říká, že si to krutý nebo líný manžel nezaslouží? Já ne. Stojím při ní.

    Kromě toho její rozkošná ženskost překryje jakékoliv drobné nedostatky a většinou je mírná a zasněná. Protože Ryba plave oběma směry současně, bez potíží zvládne konfliktní situace, které by jiné ženy vyvedly z míry. Samozřejmě čas od času z jejího normálně klidného myšlenkového proudu vybublá pár podrážděných nebo mrzutých slov. Někdy také citlivá Ryba, která byla v útlém věku vystavena hrubému zacházení, dovolí trpkostí, aby oddělila symbolické ryby jejího znamení - a to bývá velmi smutné. Stane se z ní osamělá nešťastná Ryba, která zuřivě plave a všude nachází jenom sebe, ať se snaží uniknout kamkoli, a nikdy si neuvědomí, že obrácení její nekonečné lásky a soucitu do sebe působí jako jed. Drogy, alkohol a falešné iluze jí zastírají pravdu a oslepují ji vůči kamenům v řece, které ji mohou zničit. Ovšem průměrná dívka v tomto znamení udržuje obě symbolické ryby pevně spojené a klouže elegantně dozadu i dopředu, takže nikdy nevíte, kam směřuje. O Rybách se říká, že jsou jako hluboké tajemné moře, do kterého vtékají všechny řeky. Budete mít větší šanci svou Rybu chytit, když poznáte některé z jejích nepostižitelných tajemství. Jak plave?

    Za prvé je delikátní. Zeptejte se Nickyho Hiltona, Michaela Wildinga, Eddieho Fishera a Richarda Burtona, kteří se všichni oženili s Rybou. Dokonce s tou samou. Nejenže je delikátní, ale také je trochu zrádná, když se cvičí v umění omotat si vás kolem smaragdových náušnic.

    Možná znáte Rybu, která nosí kostkovanou zástěru a ostýchavý úsměv a je ztělesněním oddané manželky, hospodyně a něžné matky. Myslíte si, že není ani křehká ani falešná. Promiňte mi mou upřímnost, ale jste na omylu. Pokud jde o tu dámu, o které si myslíte, že je jiná, znám ji také, nebo jednu velice podobnou. Je to vdova, která žije v Bronxu a jmenuje se Pauline. Také nosí kostkovanou zástěru a na tváři má ostýchavý úsměv. Jak může být takový domácký typ subtilní nebo zrádný? Prozradím vám to. Nejdřív si každého omotá kolem pásků své zástěry. (Nemá žádné smaragdové náušnice. Možná příští rok.) Je to postavou malá žena, která dokázala čelit úmrtí dítěte, hlubokému žalu, nudě, tragédii, strachu, chudobě a dokonce i zmatku z náhlých krátkých období hojnosti. Zvládla odřená kolena, rovnátka a ztracené galoše svých synů, manželovy nedělní neohrabané pokusy o vaření v její pečlivě uklizené kuchyni a nejneuvěřitelnější směsici příbuzných - hovořících najednou osmi jazyky - jakou můžete spatřit před budovou Spojených národů. Postavila se tomuto mišmaši osudu jako slavný boxer Rocky Graziano. To že je jemné? To že je delikátní? Do této chvíle si oba její synové myslí, že je okouzlující, dívčí, bezmocná, chvějící se a něžná bytůstka, kterou je třeba chránit a která nedokáže zcela pochopit, jak funguje zámek u dveří.

    Je roztomile nevyzpytatelná a zasněná. Nemá ani ponětí o ekonomice, ale dokáže chodit oblečená jako z módního salonu, často vařit sedmichodové obědy pro hejno vnoučat, platit nájem včas a posílat vybrané dárky k svátkům a narozeninám - to vše za měsíční příjem, který se rovná asi tak spropitnému bohatých jedinců. Chová upřímnou náklonnost ke svým dvěma snachám a k nesourodé skupině sestávající z knihovníka, údržbáře, majitele lahůdkářství na rohu, prodavače ovoce, půl tuctu toulavých koček a dětí, řezníka, listonoše, a věřte tomu nebo ne, dokonce i domácího. Možná má jednoho nepřítele. Muže, kterého odmítla, než se vdala za svého manžela. Pravděpodobně ze zklamání vstoupil do cizinecké legie a pochybuji, že si Pauline vůbec pamatuje jeho jméno. Tyhle ženy Ryby vůbec nemají srdce. Jemné a zrádné. (Ale nezkoušejte o tom přesvědčovat sousedy.)

    Dívky Ryby podléhají náladám stejně rychle, jako se mění březnový vítr. Jsou hrozně sentimentální, a když někdo raní jejich city, dovedou vyplakat moře slz. Podívají se na vás tak vyčítavě, že budete mít pocit, jako kdybyste právě zastřelil zajíce. Někdy dojdou k přesvědčení, že jsou špatně vyzbrojené pro nelítostné bitvy, ani nemají dostatečnou ctižádost a průbojnost nutné pro přežití. V takovém případě na ně padne deprese. V té chvíli je musíte ujistit, že každý člověk, kterému věnovaly přátelství, hluboce obdivuje jejich záhadnou moudrost a neobyčejné porozumění. Obvykle je to svatá pravda. Nejtěžší je pro Rybu překonat plachost a pochybnosti. Je-li strach příliš velký, odtáhne se od ostatních a potom se bude divit, proč je osamělá. Často se bojí, aby si něco příliš nevynucovala a nikoho nevyužívala, přestože takové myšlenky existují jen v její hlavě.

    Někdy tato dívka zakrývá svou ostýchavost a zranitelnost vtipnými glosami, blazeovaným zevnějškem a mrazivou nezávislostí, ale to vše je jen ochranný plášť, který si obléká, aby schovala svou nejistotu před zkoumavými pohledy neomalených lidí, kteří by zranili její srdce, kdyby ho obnažila. Znám jednu, která si vylévá duši psaním nádherných písňových textů s tajnou zprávou vetkanou do odstínů jejích velmi osobních snů. Když nepíše, hraje pro lidi vypočítavou, necitelnou a ctižádostivou ženu kariéristku. Přesto je i tento typ Ryby neschopen potlačit své znamení. Navzdory vší té hrané nezávislosti čeká na chodníku a nechá muže, aby přivolal taxík. Podle názoru Ryb se některé věci prostě nemají dělat. Jednou z nich je nechovat se na veřejnosti jako dáma. Zmátnou mnoho mužů, kteří by mohli rozptýlit jejich strach a přinutit je vzít zpět časté prohlášení: "Kdo potřebuje manžela? Jenom vám zkomplikuje život." Představte si, že tento výrok pochází od Ryby, která potřebuje k někomu patřit víc, než potřebuje spát, jíst nebo dýchat.

    Tato žena věnuje dětem celé srdce kromě velkého kusu, který rezervuje pro vás. Bude je milovat všechny, ale ty, které jsou ošklivější, slabší, menší nebo nemocnější, budou mít možná u ní menší výhody. Jenom filmová hvězda ve znamení Ryb by se vzdala malých andílku s důlky ve tváři a adoptovala by slaboučké, postižené dítě s ustrašenýma očima. Ryby mají největší pochopení na světě pro stydlivost malých chlapců a problémy dospívajících dívek. Matka.Ryba spřádá nad kolébkou každého dítěte tisíce útržků snů jako pavučinu. Obětuje cokoliv, aby její děti měly všechno, co jí bylo v dětství odepřeno. Také může být příliš shovívavá. Uplatňovat kázeň je pro ni těžké, ale musí si uvědomit, že nedostatek přísnosti je nezřídka stejně škodlivý jako vážné zanedbávání. Svým způsobem jde v její péči o zanedbávání upevňování charakteru dětí, které potřebují pevnou ruku, aby se naučily plavat bez pomoci. Proviní-li se přílišnou mírností, jemně jí to vysvětlete. Pochopí to bez trpkostí a začne hned trénovat. Přesto se mnoha matkám zdaří dosáhnout šťastného kompromisu mezi kázní a laskavostí a jejich potomci jim dělají čest.

    Tato žena vás ráda nechá vydělávat na živobytí. Patrně dá přednost vyhnout se kruté konkurenci obchodního světa, nepotřebujete-li zoufale její finanční výpomoc. Úplně jí stačilo (je-li typická Ryba}, když pracovala pro tu velkou, zcela nepřehlednou společnost, zatímco čekala, až ji vysvobodíte. Některé - ne všechny - ženy v tomto znamení jsou trochu marnotratné. Asi budou potřebovat trochu pomoci spočítat, proč se stav bankovního konta neshoduje s ústřižky a účty psanými sanskrtem. Když je však naléhavá situace donutí přizpůsobit se skrovným podmínkám, zvládnou to.

    Žena Ryba poslouchá oceán a ten jí vypráví různé věci. I uprostřed města slyší Neptunův příboj, který šeptá jejímu srdci možná víc, než chce slyšet. Nezapomeňte na její narozeniny, na výročí svatby nebo den, kdy jste ji požádal o ruku. Ona nezapomene. Stále vzpomínám na svou přítelkyni Rybu, se kterou jsem chodila do školy v západní Virgínii. Byla drobná, s dlouhými tmavými vlasy a těmi zvláštními světélky v zelenohnědých očích. Vzala si (kromě několika dalších manželů) fotbalovou hvězdu, byl to naprosto neočekávaný úlet. Vzpomínám si, jak se ho zeptala, proč ji požádal o ruku. Byla zvědavá. "No," řekl, "byla to divná věc, prcku. Vůbec jsem ten den neměl v úmyslu tě požádat o ruku. Byli jsme v parku u jezírka. Holky, které se tam opalovaly, měly z koupání mokré, zplihlé vlasy a vypadaly na lavičce celé zpocené. Tys seděla pod stromem v bílých krajkových šatech a vypadala jsi tak chladná a jiná než ostatní. Vypadala jsi - no, řekl bych, že jsi vypadala jako slečna." Toto je rafinované tajemství ženy Ryby. Ať následuje Neptunovo volání jako zbožná jeptiška v klášteře nebo jako smyslná zpěvačka v hlučném nočním baru - je to slečna. Na sto procent.

   

Dítě Ryby

  

    Jak každý ví, většina dětí byla nalezena pod zelnými listy. Několik jich přinesl čáp držící povijan v zobáku nebo je přinesli do nemocnice v doktorově černém kufříku. Ne tak dítě Rybu. Přišlo přímo z pohádkové země a v ruce drželo měsíční paprsek. Podíváte-li se pozorně, ještě v jeho zasněných očích zahlédnete odraz skřítků a kouzelných stromů, které splní každé přání. Za uchem možná bude mít ještě šmouhu od hvězdného prachu. Než se dostalo na porodní sál, křídla mu zřejmě zmizela, ale asi bude mít malý hrbol na místě, kde byly připevněné.

    Jistě jste viděla blahopřání k narození dítěte s obrázky křehkých růžových nemluvňat s dolíčky. Výtvarník použil jako model vaše miminko. To vás zřejmě vede k domněnce, že své dítě utáhnete na vařené nudli nebo že až mu vymyjete ten hvězdný prach z uší, můžete jej zformovat do jakéhokoliv tvaru. Proč ne, když je to takový roztomilý sádrový andílek? Ale brzy změníte názor. Prosadí si svou stejně jako vřískající dítě Beran s rudým obličejem, náročné královské Lvíče nebo tvrdohlavý zarytý malý Býk. Jediný rozdíl je, že to dokáže způsobem, který vás okouzlí k smrti, a utopí vás ve sladkých úsměvech a roztomilostech.

    Jakmile oschne inkoust na jeho rodném listě, můžete počítat s tím, že váš chlapec nebo holčička Ryba bude účinkovat v hlavní roli příští produkce Petra Pana nebo Alenky v Říši divů. Budou to oblíbené role dětí Ryb a nebudou potřebovat jeviště, aby je geniálně zahrály. Budou v nich oslňovat i ve věku osmdesáti let. Rodičům, kteří se modlí, aby jejich dítě nikdy nemuselo dospět, se jejich přání splní, narodilo-li se jim dítě ve znamení Ryb. Léta na duši malých Ryb nezanechají žádné stopy, vždy je bude zahalovat jakýsi snový opar dětství a tajemna, předstírání a neskutečna.

    Od chvíle, kdy začne lézt a schovávat se, bude toto dítě dávat přednost světu fantazie. Bude mít v oblibě všechna možná vybočení z všednodenních povinností a rutiny. Když ho posadíte na dětskou stoličku a při krmení budete předstírat, že jste královna nebo šašek, bude jist jako andílek. Jako paruku si nasaďte stínidlo na lampu, třpytivé náhrdelníky nebo kus hadru. Tvář si namažte křídou a rtěnkou. Jeho představivost dotvoří zbytek. Až bude větší, bude si šťastně hrát na verandě, zatímco vy se budete věnovat praní, když na ni zavěsíte pár balónků, pustíte mu nějakou hudbu, obklopíte ho plyšovými zvířaty, dáte mu praženou kukuřici a řeknete mu, že je v cirkusu.

    Až doroste do školního věku, začne mít podivné sny. Jednou ráno na jaře mu budete zavazovat tkaničky u bot a dostanete šok. "Víš, koho jsem v noci viděl?" poznamená důvěrným tónem. Zdvořile odpovíte a přitom budete hledat jeho zelený svetr. Á, támhle je - na plyšovém medvědovi; do kterého ho syn oblékl včera, když předstíral, že je to jeho nejlepší kamarád. "Koho jsi viděl?" Nenuceně odpoví: "Babičku Strattonovou. Dlouho jsme si povídali a potom musela jít. Říkala, abys nezapomněla zalévat pelargónie a poslala strýčkovi Clarenceovi peníze." Protože babička Strattonová zemřela dřív, než se vaše dítě narodilo, tato informace vás na hladový žaludek asi trochu znervózní. To však nic není ve srovnání s pocitem, který se vás zmocní, když vám po snídani, po odchodu potomka do školy, přinese pošťák dopis od strýčka Clarencea, který se neozval pět let, v němž žádá o půjčku na založení vlastní firmy.

    I ti nejmoudřejší rodiče mají potíže sestavit pro své dítě rozvrh, který by mu vyhovoval. Stereotyp a rutina jsou jeho nepřáteli a ve své neomezené představivosti udělá cokoliv, aby se jim vyhnulo. Děti, které žijí naruby - spí celý den a v noci jsou vzhůru - jsou často narozené ve znamení Ryb. Chtějí jíst, když mají hlad, spát, když jsou unavené, a hrát si, když se jim něco zalíbí, at je to v kteroukoliv dobu. Zkusit je donutit jíst, spát nebo hrát si v nějakou jinou dobu je nadlidský úkol. Potíž je v tom, že čas, kdy dostanou hlad, jsou unavené nebo mají chuť si hrát, se liší den ode dne. Nejlépe bude se jim přizpůsobit. Málokdy se budou vztekat, vřískat nebo trucovat, aby vás donutily udělat vše po jejich, ale postupně nad vámi vyhrají únikovými manévry a zmátnou vás natolik, že budete kapitulovat. Třeba se taková volnost zalíbí i vám. Nebudete se cítit provinile, když obvyklou dobu krmení strávíte nad šálkem kávy se sousedkou, budete hrát "Princeznu a žábu" za úsvitu nebo když budete s dítětem sdílet zeleninovou polévku a šálek horké čokolády za šedého zimního odpoledne. Dokonce vás to bude přitahovat. Toto dítě vás možná naučí, že nemá smysl nechat ty hloupé hodiny, aby se stalý krutým, neomylným diktátorem vašeho života. Je to přece jenom tikající kus kovu.

    Dítě Ryba bude vyžadovat značné množství pozornosti a ocenění. Musíte si ho všímat a povzbuzovat je, protože si není jisté svými schopnostmi. Dejte mu tolik, kolik potřebuje. Také bude vyžadovat chvilky soukromí. Když se stáhne do jedné ze svých zamlklých nálad, nechte ho. Jeho mysl je vzdálená milion světelných let a nelze ji dostihnout. Vrátí se včas, aby stihlo zeleninovou polévku a horkou čokoládu. Pouze změnilo dobu oběda na podvečerní hodinu. Řekne-li vám, že bylo v létajícím talíři s Marťanem, věřte mu. Možná tomu tak skutečně bylo.

    Učitelé jsou vždy zmateni, když mají zařadit tyto zvláštní děti do nějaké škatulky. Do žádné se totiž zpravidla nehodí. Patrně nastanou velké spory ohledně unikátních metod učení těchto žáků a monotónní školní rutiny. Jednoduše se odmítnou podvolit. Nemůžete se jim moc divit. Vzdělávací systém značně pokulhává za moudrostí Ryb. Mnozí chlapci a dívky mají umělecké nadání a většina z nich miluje hudbu a tanec. Typické mladé Ryby mají lehké nohy bez ohledu na svou váhu. Holčičky často touží stát se baletkami, zatímco chlapci si volí hrdiny spíš mezi Beethovenem, Michelangelem, kosmonauty nebo svatým Antonínem než mezi vědci, prezidenty a generály. Tyto děti mají rády knihy všeho druhu a často je jejich oblíbeným předmětem mateřský jazyk, protože Ryby jsou dobrými vypravěči. Milují slova a poezie je okouzluje. Matematika se jim zprvu může zdát nesrozumitelná, ale později se u nich rozvine podivuhodná schopnost pochopit abstraktní teorie algebry i geometrie.

    Může se u nich projevit nedostatek odpovědnosti. Řídí se vlastními pravidly. Jsou citlivé a hrubost je lehce zraní. Často pláčou. Zpravidla dávají přednost společnosti dospělých než hraní s jinými dětmi. Dokonce i ve velmi útlém věku mají hlubokou moudrost a pochopení pro situace, kterým by neměly rozumět. Často jsou obviňovány z lhaní, ale pro ně to nejsou lži. Není v tom žádná zlomyslnost či zbabělost. Jejich mysl je ponořená do představivosti, která jim šeptá tisíc tajemství, jež jsou tak příjemná a naplněná takovou krásou, že nemohou odolat, aby se je nesnažily oživit ve studeném reálném světě. Fakt, že tyto nádherné sny záhy zahynou ve sterilní vyschlé půdě materialistické společnosti, je pro ně krutý. Potřebují vaši nejhlubší lítost, jinak se propadnou do tichého zoufalství.

    Dítě Ryba slyší písně moře, které nedovede popsat. Chladná, ošklivá, obnažená pravda je pro ně příliš brutální, aby ji sneslo. Občas ji musí přizdobit nebo ji oživit barvami Neptunovy romantiky. Není fér nazývat to lhaním. Místo toho toto dítě povzbuzujte, aby všechny své oblaky a měsíční paprsky vetkalo do básní, her a obrazů. Brzy se naučí přizpůsobit normálnímu světu krutosti, sobectví a hrabivosti. Proč byste jej do něj měla bezohledně vrhnout? Může mít problémy přizpůsobit se společenským a vzdělávacím požadavkům, které dusí jeho individualitu. Ale rodiče i učitelé se od něj mohou naučit hodnoty soucitu, pochopení, krásy, tolerance, imaginace a laskavosti. Vše závisí na tom, jaký diplom od života chcete.

    Jednou vyhraje buď Rybami vyznávaná filozofie svobody projevu, nebo koncepce konformismu. Já sázím na Ryby. Pochopitelně musíte tyto přátelské a dobrosrdečné malé Ryby přesvědčit, že lidé od nich očekávají, že své bláznivé představy nakonec uzpůsobí, aby přežily. Ale jsou-li příliš utiskované přísnými a negativně naladěnými dospělými, mohou ztratit cestu zpátky na druhou stranu zrcadla. Neukradněte jim jejich klíč. Potřebují tam občas vklouznout, aby se osvěžily opravdovou moudrostí Červené Královny a Jezdce. Potom se dokážou lépe vyrovnat se skutečným světem válek, bídy, nemocí, pokrytecké morálky a nevděčnosti. Vaše malá Ryba potřebuje ochranný plášť proti ledovému větru. Upleťte ho ze zářivé veselé a pevné příze. Zkuste svému dítěti porozumět. Veďte ho jemně, moudře, a když dostatečně vyroste, možná jednoho dne vztáhne ruku a chytí jednu ze stříbrných hvězd, aby vám ji přineslo domů. Potom budete ráda, že jste se jeho snům nesmála. Raději pro ni hned udělejte místo na krbu.

  

Podřízený Ryby

   

    Schopnosti podřízeného Ryby závisejí zcela na tom, v jakém rybníce plave. V nevhodném zaměstnání nebo kariéře se může cítit nešťastný a neužitečný, takže se potácí z jednoho místa na druhé, dokud si neuvědomí, že bude lepší se osamostatnit a založit si vlastní podnik.

    Aby Ryba úspěšně pracovala s jinými lidmi nebo se stala součástí týmu, musí dělat něco, co neurazí její citlivou povahu. Musí to být postavení, které poskytuje příležitost využít její nepřekonatelné pochopení lidského trápení nebo které jí umožní zaměřit svou jedinečnou obrazotvornost progresivním směrem. V zaměstnání, které neuspokojí aspoň jednu z těchto hluboce zakořeněných potřeb, se z Ryby stane líný sklíčený člověk bez zájmu o práci. Pokud jsou však jeho potřeby uspokojeny, může z něj být vynikající pracovník, často jediný svého druhu v daném oboru, kterého je těžké, ne-li nemožné nahradit. Tato Ryba vás dovede překvapit neobyčejnou pečlivostí a pozorností k detailům, což zdánlivě nejde dohromady s jejím mystickým založením, ale tito lidé se narodili ve znamení, které v sobě obsahuje vlastnosti všech ostatních znamení. Může to být "odpadkový koš zvěrokruhu", jak se často nazývá v astrologii, anebo cesta ke hvězdné slávě. Je-li Ryba spokojená s tím, co dělá, může této slávy dosáhnout tiše a neokázale přímo pod vaším vedením.

    Nejčastější poznámkou na pracovišti se zaměstnancem Rybou je: "Nerozumím mu. Co má za lubem?" Ostatní se to nemusejí nikdy dozvědět. Muže i ženy v tomto znamení totiž pohání vnitřní pochybnost a zřejmě i zmatek k zastírání pravých motivů a utajování skutečných cílů. Kdyby Ryba odhalila svou pravou povahu, většinu lidí by to polekalo nebo šokovalo, takže si nechává svoje názory pro sebe. Všechny řeči příležitostných upovídaných Ryb jsou klamné. Stejně vám neprozradí, co si myslí, i kdyby mluvily celou noc, což některé dělají. Tiché Ryby vás také mohou dohánět k šílenství utajováním svých nejzajímavějších myšlenek a nápadů. Nikdy nevíte, co se v těch zasněných hlavách děje.

    Jsou-li tito podřízení spokojeni se svým zaměstnáním, pracují s neobyčejných smyslem pro povinnost. Jestliže nejsou spokojení, stáhnou se do sebe. Nakonec úplně zmizí a zanechají za sebou pouze vzpomínku na svůj úsměv a moudré oči. Není snadné udržet tohoto kluzkého mrštného zaměstnance v klidu. Pokud jsou pro něj vody příliš stojaté, uplave dřív, než máte možnost přefiltrovat vodu v rybníce. Kdyby byl otevřenější ohledně svých skutečných přání, mohli byste dosáhnout kompromisu, ale Ryba dá většinou přednost rychlé změně před dlouhou upřímnou diskusí, která by mohla dát věci do pořádku.

    Není pochyb o tom, že muže i ženy Ryby najdete snáze v uměleckém světě, avšak tento termín může být širší, než si myslíte. Ryba dělá s potěšením osvětlovače v divadle, zavěšuje plátna v muzeích, obšívá krajkou šatičky na panenky, leští hudební nástroje nebo navrhuje obaly knih. Také blaženě tráví hodiny vyučováním dětí tanci, nafukováním balónků na oslavy, aranžováním květin, plánováním reklamní kampaně či je zcela zaujatá tvůrčím psaním nebo experimentováním s neobvyklými účesy. Čas od času najdete Rybu i v technicky orientovaném zaměstnání se vztahem k matematice, strojírenství nebo počítačům, ale vždy bude ke každému úkolu přistupovat s abstraktním nadhledem.

    Ryby představují vynikající učitele, kteří dokonale vidí do duší svých studentů a hluboce chápou předmět, který vyučují. Také jim jde příprava a prodej jídla a pití, jež bud' servírují v luxusních restauracích nebo na tyto služby dohlížejí se společenským taktem.

    Pokud má váš podnik něco společného se zdravotnictvím, léky či nemocnicemi, podřízený Ryba je pravděpodobně vaší pravou rukou. Nikdo není lepší zdravotní sestra než Ryba a jsou doma i v oblasti léčiv. Bohužel díky své vnímavosti do sebe vstřebávají atmosféru okolí, což může mít silně nepříznivý vliv na jejich duševní i tělesné zdraví. Pokud však tito lidé zvládnou svůj okamžitý instinkt pro empatii, mohou ve zdravotnictví excelovat. Není třeba říkat, že sociální práce je další sférou zaměstnanců Ryb. Nemálo se jich zabývá poskytováním sociálních služeb pro méně šťastnou část lidstva.

    Ryba přijímá barvu svého okolí. Pokud svého zaměstnance zavřete do těsné kanceláře s omšelým zařízením, holou podlahou a okny bez záclon, začne vypadat jako ta kancelář jednoho dne vzhlédnete a všimnete si toho - bude přesnou imitací pracovního prostředí. Jeho konverzace bude nezajímavá, myšlenky holé a nudné. Při pohledu na tuto apatickou, chladnou a bezbarvou bytost s nedefinovatelnými šaty a fádní osobností se budete divit, co se stalo s člověkem, kterého jste přijali, když byl vtipný, optimistický a plný představivosti, jehož konverzace byla bohatá a jiskřivá a jehož oděv byl mnohem živější. Věřte, že takovou přeměnu lze napravit snáze než jiné problémy se zaměstnanci. Pouze pověste do jeho kanceláře veselé, zelené závěsy, na podlahu dejte měkký smaragdový koberec a na stůl postavte vázu se sedmikráskami. Pusťte mu potichu příjemnou hudbu, jednou za hodinu se na něj usmějte a Ryba, kterou jste zaměstnal, zazáří v původních barvách. Osobnost Ryby je prchavá, ale je neobyčejně snadné ji chytit na udici, pokud použijete správnou návnadu.

    Vaše sekretářka Ryba bude doma asi trochu nepořádná, ale v práci bude pravděpodobně pečlivá. Bude snít ve volném čase a v pracovní době se pokusí být metodická. Samozřejmě existují výjimky, kdy se její mysl zatoulá podivným směrem. Kdysi jsem v jedné rozhlasové stanici pracovala s dívkou Rybou, která měla zvláštní systém zakládání spisů. Myslím, že to bylo jen přechodné. Zřejmě to mělo něco společného s faktem, že se v duchu zabývala románem, který psala o víkendech. Jednoho dne se jí vedoucí zeptal, proč je písmeno "L" tak plné, že se zásuvka stále otevírá a vždy ho udeří do holeně. Její odpověď byla přinejmenším nečekaná: "Kvůli všem těm písmenům," informovala ho zdatně. Ovšem abychom byli k Rybám spravedliví, musím podotknout, že tato dívka měla ascendent ve Střelci a Měsíc ve Vodnáři a tato kombinace může způsobit jisté zmatky.

    Když odjela do New Yorku, aby tam udala svůj román, problémy s kartotékou se ještě zhoršily. Po prvním týdnu její nepřítomnosti jeden z moderátorů potřeboval hudební téma pro fotbalový zápas univerzitního týmu Notre Dame. Nejdřív rychle prošel písmeno N (hledal píseň, která začíná: "Do toho, do toho, Notre Dame..."). Protože ji nenašel pod písmenem N, hledal ji pod D, není-li zařazena podle začátku textu. Tam také nebyla. Nervózně se potil, protože do začátku přenosu zbývala jen minuta. Vtom si uvědomil, že by píseň mohla být založená pod titulem "Vítězný pochod." Ale ani tam neměl štěstí. Ten den se zápas vysílal bez hudby. Za několik týdnů se nahrávka objevila. Ryba ji založila pod písmenem B. Proč? Neuhodnete to? Samozřejmě to byla přezdívka Bojovní Irové. Zdálo se jí to naprosto logické. Tak každý v kanceláři tento tým nazýval při uzavírání sázek. Vlastně to dává určitý smysl.

    Průměrná Ryba ženského pohlaví je trochu konvenčnější. Bude vlídná a ohleduplná a výborně bude vycházet s ostatními kolegy. Něco jako kvočna mezi kuřaty, pokud lze kancelář nazvat kurníkem. Všichni za ní budou chodit se svými problémy, velkými i malými. Občas se možná sami vypláčete na jejím rameni, protože je vnímavá a soucitná posluchačka. Tato dívka si občas bude pro zábavu vykládat karty (i když je tajně bere vážně) a dozajista bude schopná vám číst myšlenky - takže buďte opatrní na to, co si myslíte, když projde kolem vašeho stolu.

    Některý podřízený Ryba může být podrážděný a kritický, ale obvykle nebude natolik energický, aby vás to obtěžovalo. Tito lidé potřebují téměř tolik chvály jako Berani nebo Lvi, aby si důvěřovali, ale rozhodně buďte upřímní, protože lež okamžitě vycítí. Máte-li důvod podřízeného Rybu pokárat, asi se budete divit, kam se poděl. Neodešel. Ještě ne. Schovává se za kupu papírů na stole a zkouší předstírat, že je neviditelný, takže nemluví, téměř se nehýbe a sotva dýchá. Velmi jste se ho dotkli, takže teď budete muset udělat něco moc hezkého, aby se zase rozjasnil. Pamatujte, že Ryba je neobyčejně citlivá. Změní-li se vaše nálada, její se změní také. Když nastane nepříjemná situace, Ryba má schopnost se odpoutat od ostatních. Hledá sluneční světlo a příjemné emoce. Jakmile se objeví černé mraky, ponoří se a pokusí se uniknout. Bezohledná slova ji mohou ranit natolik, že uvnitř prolévá slzy, i když navenek zřejmě prohodí vtip, aby to zakryla. Tito lidé dovedou být velice vtipní a humorní, i když to někdy není na první pohled patrné.

    Peníze pro vašeho zaměstnance moc neznamenají. Vyjedná si sice dobrý plat i prémie, ale stěží si všimne, musí-li se v důsledku špatného obchodu smířit s dočasným snížením (pokud nemusí krmit velkou rodinu). Mnoho mužů i žen narozených v Rybách se spokojí s rozumnou mzdou, pokud jste tolerantní ohledně půjček. Podřízený Ryba k vám často přijde den či dva před výplatou s prázdnými kapsami a s kouzelným úsměvem vás požádá o malý příspěvek. Pokud mu to nepřipomenete, může zapomenout peníze vrátit. Jeho úmysly jsou čestné, ale vždy potřebuje ještě něco navíc. Je dost možné, že dal peníze někomu jinému, protože finance obyčejně opustí Rybu stejně rychle, jako proteče voda sítem. Je jen jakýmsi prostředníkem či překupníkem. Půjčí si od vás stovku, kterou dá muži, jehož žena potřebuje jít na operaci. Ačkoliv často zanedbává dluhy, dá vám poslední pětník, jste-li dočasně na mizině, a patrně nebude o nic víc spěchat dostat ho zpátky, než spěchal s vrácením té stovky, kterou jste mu půjčili předtím. Někdy v tom nastane takový chaos, že nevíte, kdo komu co dluží. To je také typický způsob, jak Ryby nahlížejí na peníze. Mají nejasný pocit, že byly stvořené k vzájemné distribuci. Když je člověk potřebuje, měly by být k dispozici. Když ne, předáte je dál. Je to teorie, která často překvapivě dobře funguje pro Ryby, ale poněkud vyvádí z míry ostatní sluneční znamení. (Pochopitelně ascendent v Panně, Raku nebo Kozorohu nebo možná Měsíc ve Vodnáři nebo Býku může zkazit veškerou legraci.)

    Víc podřízených ve znamení Ryb dá výpověď, než je propuštěno. Jsou příliš nepolapitelní a příliš znalí lidské povahy, aby čekali na bolestivý háček. Protože vycítí vaši nespokojenost předem, vykroutí se dřív, než máte možnost jim způsobit rozpaky. Zjistíte, že svobodný podřízený spíš váhá odejít ze zaměstnání než ženatý, jehož manželka patrně pracuje. Po pravdě řečeno, její ochota chodit do práce, je-li to nutné, je jedním z jejích nejpřitažlivějších rysů, i když romantická láska byla zřejmě stejně důležitá. Dívka Ryba bude pravděpodobně v zaměstnání jenom ubíjet čas, dokud nepřijde nějaký muž a nezachrání ji před nenáviděnými povinnostmi, pokud se ovšem neangažuje v nějakém tvůrčím úsilí, které považuje za kariéru.

    Nebezpečí, že si tento podřízený brousí zuby na vaše místo, je nepatrné. Patrně vás v skrytu duše lituje, že nesete na svých bedrech takovou zodpovědnost. Konec konců je těžké se s takovým nákladem pohybovat a Ryba ráda mění scénu. Doba, po kterou rozjasní vaše pracoviště, bude záviset na rozmanitosti změn, které nabídnete její toulavé duši. Když se začne nudit nebo když hrozí, že ji schlamstnou velryby a žraloci, odpluje pryč. Tento zaměstnanec nikdy neuvízne v mořských řasách.

   

Nadřízený Ryby

  

    Ukázka konverzace o typickém nadřízeném Rybě:

"Jak se jmenuje ten nový šéf; co nastoupil k firmě minulý týden?"

"Myslíš toho, co s námi včera svačil?" "Ne. Toho, co dneska odešel."

Jen s malým přeháněním je toto průměrná doba, po kterou zůstane Ryba na vedoucím místě. Pro šéfy v tomto znamení existuje jen omezený počet bystřin, na které se zaměříme. Ve velkých společnostech a v průmyslu jsou nadřízení Ryby vzácní jako plavky na Severním pólu. Většina Neptunových dětí dává přednost plavat na vlastní pěst - nespoutaně - jako spisovatelé, prodavači, umělci, herci, potulní pěvci nebo vojáci v cizineckých legiích.

    Nicméně existuje několik oblastí, kde mohou Ryby využít svého talentu a být na vedoucím místě nepostradatelné. Mají vynikající kvalifikaci pro práci v rozhlasových a televizních stanicích, v reklamě a styku s veřejností. V těchto povoláních budou šťastně hýřit tvůrčími nápady ze své nevyčerpatelné studnice imaginace. Tito lidé nevidí důvod, proč by měli vyhrknout čistou a často krutou pravdu, jako to dělají jistá znamení. Na rozdíl od Blíženců, Střelce a Štíra raději řeknou lidem to, o čem si myslí, že pro ně bude nejlepší v dlouhodobé perspektivě, nebo co chtějí slyšet. Neznamená to, že jsou nečestní. Ale hořká zkušenost je naučila, že společnost nechce slyšet chladnou obnaženou pravdu. Kromě toho cítí, že duše potřebuje, aby byla strohá fakta přikrášlena. Madison Avenue je miluje.

    Vedoucí Ryba je prvotřídní divadelní i filmový režisér a také schopný producent (má-li dobrého manažera). Dokáže řídit taneční studio jako mávnutím kouzelného proutku. Jako vedoucího detektivní nebo výzkumné kanceláře ho jeho zázračné schopnosti proniknout záhady dovedou na vrcholnou pozici. Mnohé cestovní kanceláře mají šéfy Ryby a obvykle jsou neobyčejně úspěšné. Také stojí často v čele dobročinných organizací. Hodně Ryb spokojeně řídí orchestry nebo hudební skupiny a pod jejich vedením probíhají všechny zkoušky hladce, nemluvě o výsledné skvělé hudbě. Rovněž jsou nepřekonatelné jako manažeři klubů nebo hotelů (mají-li po ruce dobrého účetního). Mohou kompetentně, ba přímo geniálně řídit progresivní nakladatelství, časopis nebo noviny. Často najdete Rybu v čele podniku poskytujícího služby nějakého druhu a v domácích vodách je rovněž coby ředitel tábora či jako oficiální představitel kostela nebo synagogy. Ale to je asi tak všechno, kromě učitelů, profesorů a organizátorů v lékařských či právnických učilištích. Ryby nejsou v přísném slova smyslu uzpůsobené být nadřízenými.

    Jejich citlivá povaha je předurčuje ke službě lidstvu, ne k akumulaci moci nebo bohatství. Mohou být schopní brokeři nebo obratní obchodníci, ale téměř nikdy se nestanou řediteli jednatelství nebo burzy. To je příliš odpovědnosti. Nicméně díky bystré mysli a někdy vynikající schopnosti kalkulovat se může Rybám zalíbit žonglovat s kursy akcií, i když to pro ně bude spíš hra než skutečná práce.

    Pokud se váš nadřízený narodil v březnu, může se chovat jako mrzout, když ho něco rozzlobí. Dovede dobře zacházet se slovy, takže když je příkrý, je to kousavá břitkost, jež vás může trochu sežehnout, ale málokdy je agresivně pánovitý nebo opravdu podlý a malicherný. Jednu chvíli vás šokuje svými nekonvenčními myšlenkami, a potom najednou otočí a chová se jako konformista. Nakonec vám dojde, že není ani velký liberál, ani opatrný konzervativec. Při různých příležitostech zaujímá různá stanoviska, aby zjistil, jaké jsou vaše názory. Jinými slovy, dovede být trošku vychytralý. Pokud považuje vaše nápady nebo konverzaci za zajímavé, bude vám naslouchat s lichotivou pozorností, mlčky a upřímně, dokonce vám možná nabídne sklenku sherry, aby vytvořil uvolněnou atmosféru. Pokud budete nudní, jeho mysl se zatoulá. Patrně bude během vaší řeči snít o lidech a místech ve vzdálených krajích a na tváři bude pečlivě udržovat úsměv. Protože všechny Ryby jsou rození herci, budete si myslet, že pozorně poslouchá, ale po jisté době ho jeho duševní výlety unaví, všimne si, že blábolíte, a náhle vás přeruší. Potom bude mluvit on a vy budete poslouchat - někdy celé hodiny.

    Zřejmě bude dost zcestovalý, a pokud není, brzy si to vynahradí. Stejně jako nadřízený Střelec a Blíženec bude mít vedoucí Ryba v kanceláři za gaučem připravený sbalený kufr. Pokud nemá, měl by to napravit: Proč mu to nenavrhnete? Pravděpodobně si bude myslet, že je to výborný nápad. Kromě toho mu vědomí, že může kdykoliv vyrazit na cesty, poskytne zvláštní útěchu za nepříjemných deštivých dnů nebo uprostřed zimy s břečkou v ulicích, kdy by nudou nejraději skočil ze střechy. Bude mít stavy deprese, které budou stát za to. V těchto chvílích se mu radši vyhněte, broukejte si při práci veselé melodie a dohlédněte na to, aby dostal svůj horký grog vylepšený nejlepší whisky.

    Buďte milí k jeho manželkám - chci říci k manželce. (Je to pochopitelná chyba. Spolu s nadřízenými Blíženci a Střelci mají Ryby sklon podstoupit víc svatebních obřadů než jiní šéfové.) Jeho žena bude patrně příjemná, rozumná a praktická dívka. Kdyby měla takovou fantazii jako její manžel, asi by se spolu utopili v oceánu mlžných snů a představ.

    Nadřízený Ryba poněkud straní tvůrčím myslitelům ve firmě. Pokud inklinujete spíš k opatrnosti než k strategii představivosti, zřejmě nedostanete tolik sklenek sherry či tolik přátelských úsměvů, ale také pravděpodobně nedostanete výpověď. Ostatní se mu sice zamlouvají víc, ale vás potřebuje. Spoléhá na váš praktický přístup a organizační schopnosti. Protežované vynalézavé zaměstnance často vytrhne z jejich jiskřivé fantazie šok, když jsou z úsporných důvodů propuštěni, zatímco spolehliví, i když poněkud těžkopádní pracovníci zůstanou. Šéf Ryba jim sice smutně zamává na rozloučenou, ale dovede bystře odhadnout lidskou povahu, včetně své. Ačkoliv má rád společnost a novátorské příspěvky zaměstnanců s velkou představivostí, jeho vlastní tvůrčí procesy fungují hladčeji, když jsou podepřeny pečlivým plánováním a disciplínou starých, šedivých a moudrých hlav, i když ty hlavy mohou být mladé, blonďaté nebo hnědovlasé. Diskrétnost a konservatismus nepatří k jeho největším kladům a je si jasně vědom svých nedostatků. Až se podnik vzpamatuje, vždy dokáže nalézt dalšího odvážného zapáleného snílka, ale když zisky klesají, nemůže si dovolit obejít se bez lidí, kteří jsou ochotni dřít do úpadu. Počítá s tím, že prozatím se postará o oddělení odvážných zapálených snů sám, dokud se věci nezlepší a nebude schopen přijmout další nadšence. Samozřejmě vždy existují výjimky z pravidla, ale neuškodí dát vašemu nadřízenému Rybě najevo, že dovedete být zároveň ukázněný i zapálený.

    Patrně už jste zjistili, že ustanovil Kozoroha nebo Býka jako prostředníka pro jednání se zaměstnanci, kteří žádají zvýšení platu. Ví dobře, že by se mu nemuselo vyplatit s vámi jednat osobně. Jeho povaha je utvořená tak, že je pro něj téměř nemožné říci ne nějaké lidské bytosti, jež má upřímnou potřebu nebo i jen upřímné přání. Brzy se naučí se obrňovat.

    Nezapomínejte, že žije ve dvou rozdílných světech. Takové rozpolcení povahy může vyústit ve zmatenou osobnost, ale stejně tak může vytvořit genialitu. Jeho myšlenky mohou být stejně abstraktní a hluboké jako Einsteinovy, jenž kdysi řekl: "Bůh nehraje v kostky." Mínil tím, že zákon matematické pravděpodobnosti nemusí být nutně posvátný. Váš nadřízený má stejné pocity ohledně zavedených obchodních praktik a čas většinou ukáže, že jeho počáteční instinkt byl správný, jakkoli vizionářsky mohlo znít jeho vyjádření. Srdcem je mystik s tajnou vírou v neviděné a nadpřirozené, i když se asi upejpá o tom mluvit. Nepraktikuje ve své kanceláři šamanství ani nemedituje v lotosové poloze na lednici, protože se obává výsměchu, kdyby lidé objevili tento spodní proud jeho psychických vibrací. Oni na to však stejně přijdou, přestože chytře hraje roli zarytého realisty.

    Pamatujete se, když vám zlomil srdce ctitel, který vzal roha a přitom vzal s sebou i váš zásnubní prsten a všechny sny? Váš nadřízený Ryba vás pozval na večeři, odehnal vaši smutnou náladu příjemnými komplimenty a potom šel s vámi do divadla. Po představení vás vzal do zákulisí, představil vás hlavním protagonistům a potom každého pozval na pozdní večeři. Všechno to jídlo a víno a jiskřivá konverzace odvedla vaši pozornost od vrtkavého snoubence. I když byl někdy úmyslně strohý, aby to tak nebilo do očí, po několik následujících týdnů vždy našel nějaký způsob, jak vás rozveselit, dokud vás nepřestalo bolet u srdce. Přitom jste v práci neřekla živé duši, co se stalo. Jak věděl, že potřebujete v té černé době pomoc? Cikánka, která mu jednou četla z ruky, by vám to mohla prozradit. Hned si všimla, že má na ruce zvláštní znamení, které znamená, že je soucitný génius. Na světě jich není mnoho. Proto je to vzácná ryba.

  

Ryby podle narození ve třech dekanech

 

Ti, kdo se narodili v 1. dekanu (21.2.-1.3.), jsou podle některých astrologů pod dodatečným vlivem planety Saturn. Potřebují pomoc a silnou oporu v blízkém člověku. V jejich povaze spočívají dva rozporuplné city - potřeba romantických prožitků a chorobné sentimentální entuziasmus. V každodenním životě bývají velmi citliví a pohostinní. Mívají hluboký vztah k umění. Rádi cestují. Pokud ztratí rodinu, podléhají různým škodlivým vlivům.

  

Ti, kdo se narodili ve 2. dekanu (2.-11.3.), se vyznačují ambiciózností, jsou více hospodární, váží si produktivity práce, o kterou se také snaží. Obvykle čekají na vývoj událostí, přičemž bývají opatrní a klidní. Někteří lidé narození v této dekádě bývají přecitlivělí, žárliví, svéhlaví a citově nestálí.

  

Ti, kdo se narodili ve 3. dekanu (12.-20.3.), bývají pod dodatečným vlivem planety Mars. Mívají proto hrdý egoistický a někdy až agresivní charakter. Nedokáží se rozhodnout, pohybují se mezi zbabělostí a odvahou. Jsou vášnivými a velmi nestálými partnery, občas propadají až fanatickému nadšení. Škodí jim rovněž jejich nerozvážnost a nestálost.

 

úryvek z knihy SLUNEČNÍ ZNAMENÍ, autor Linda Goodman,

preložila Lenka Studničková 1994

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

super článek x)

(Ryba, 23. 2. 2010 22:13)

Přečetla jsem to celé, protože mě to zajímá a obrázky k tomu rozhodně jako někteří nepotřebuji. x) Vážně moc výstižné, tohle jsem nikde nečetla. Na mě to perfektně sedí. Jako žena ve znamení ryb, můžu uznat, že mám všechny negativní vlastnosti co jsou tu napsané!

Re: super článek x)

(lisa, 19. 7. 2011 21:10)

tak to potěší xDD

Re: astrologie

(poustevník, 28. 9. 2008 5:40)

díky za info, autor je již uveden :)

astrologie

(Rybka, 28. 9. 2008 5:38)

Text je z knihy SLUNEČNÍ ZNAMENÍ, autor Linda Goodman (copyright 1968), preložila Lenka Studničková 1994, vydal Knižní klub v Praze 1994.

Re: autorská práva - astrologie

(poustevník, 8. 2. 2008 17:03)

Tento text pochází z internetu kde byl volně ke čtení i stažení, nevylučuji, že jde o text z knihy, kterou jste četl. Pokud máte její titul a autora, uvedu ho na konec článku.

Re: stížnost

(poustevník, 8. 2. 2008 17:02)

ano, je to dost dlouhé, ale ještě nemám vypracované vlastní texty - ty budou i s obrázkama :)) chce to čas.

Pochopitelně, nikoho nenutím, aby to četl.

JJ, to sedí :)

(N5r, 8. 2. 2008 10:17)

hezký článek, mám pocit, že jsem něco podobného četl v jedné knize.. ale to asi nebude ona, vy byste určitě autorská práva neporušili.. ;)
"stížnost" -
1) hezká gramatika (dokončená 5. třída ZŠ?)
2) zkus Čtyřlístek, tam se dočteš víc

nwm

(králík, 7. 2. 2008 20:09)

:o)

stížnost

(králík, 7. 2. 2008 20:08)

máte to moc dlouhý a mě nebavý číst ani nemáte žádný obrásky