Jdi na obsah Jdi na menu
 


Erich von Däniken nejen o roce 2012

 

Erich von Däniken je megastar světových záhad. Slavný švýcarský spisovatel šokuje senzačními zprávami nejen o mimozemšťanech. Úžasné záhady a objevy získávají miliony příznivců po celém světě. 30 knih přeložených do 32 jazyků prodává nákladem 60 milionů jako nejúspěšnější autor literatury faktu. Skvělá vystoupení i filmové show slaví úspěchy po celé planetě. 
 
 
R: Stal jste se celosvětové známým, publikoval miliony knih a vaše filmové dokumenty jsou mimořádné úspěšné. Jaká je největší změna mezi Erichem von Danikenem před 40 lety a dnes?
28046332.jpgD: Zestárl jsem, nyní je mi 76 let a samozřejmě jsem trošku zmoudřel. Doufám, že už nebudu opakovat chyby, které jsem dělal, když jsem byl mladší.
 
R: Jak silná proměna nastala ve vašem cestování? Vybíráte si dnes už jen ty nejlepší hotely?
D: Stále hodně cestuji. Před rokem jsem byl v horách Bolívie a Peru asi 4 600 m vysoko. Samozřejmě jsem často v Egyptě, kde stále podnikám náročné aktivity. Fotografoval jsem zde jezero pod pyramidami. Jsem stále velmi aktivní.
 
R: Náročná snůška aktivit je v takovém věku obdivuhodná!
D: Cítím se stále velmi mladý... (smích)
 
R: Vaše nejznámější kniha byla vydána v roce 1968, který byl zlomový pro Československo. Ztratili jsme u nás volnost a svobodu. Co tato slova pro vás znamenají?
D: Všichni preferujeme svobodu jako klíčovou hodnotu. Ceníme si svobody projevu, jsme dnes u nás naštěstí zcela volní v myšlení. Žádná vláda světa nám nemůže přikázat, jak máme mluvit, myslet či psát. To je velmi důležité, pro dobrý pocit zcela zásadní. Jsem obhájce volného psaní, myšlení, mluvení.
 
R: Jaké jsou největší hodnoty ve vašem životě dnes? Úspěch, sláva, další kniha, další film...
D: (dlouhý smích) Ale kdepak, žádná sláva, peníze, nic z těchto pomíjivých věcí. Nejdůležitější v mém životě je stále zvědavost. Věčný plamínek zvědavosti, který stále nezadržitelně plápolá v mém srdci. Vždy, když se vyřeší nějaká otázka, už se rodí další výzva. Zvědavost je dar nadělený z nebe. Jsem šťastný, že jsem stále stejně zvědavý jako zamlada... To je opravdu velice důležitá, příjemně motivující záležitost.
 
R: Jak znáte doktora Miloslava Stingla? Slovutný český spisovatel publikoval na 17 milionů knih, v ČR je fenomén právě v prodeji knih. Vaše knižní úspěchy jdou však ještě mnohem dál. Dosáhl jste neuvěřitelných výsledků po celém světě. Jaké máte na Miloslava Stingla vzpomínky?
D: Mám moc rád Miloslava Stingla. Poprvé jsem ho potkal kdysi dávno někde na malém pacifickém ostrově. Je to už hodně dávno, stihli jsme od té doby spoustu zajímavých věcí. Byl jsem tehdy v Pacifiku jako výzkumník, prožili jsme společně hodně podnětného a příjemného. Cestovali jsme spolu poté na další neuvěřitelné ostrovy jižního Pacifiku. Následně jsme se stali výbornými přáteli. V našem intenzivním přátelství pokračujeme dodnes. Pomáhal jsem mu s publikováním jeho knih v němčině. Hodně jsem se od něj i naučil. On je doktor etnografie. Samozřejmě nemáme stejné názory na spoustu věcí, ale vždy jsem ho respektoval jako osobnost. Myslím si, že máme stále krásné a pevné přátelství.
 
R: Je příjemné poslouchat takové věty. I já si samozřejmě doktora Stingla moc vážím, je pro mne výjimečnou osobností. Jeho zatím poslední kniha pojednává o konci světa roku 2012. Co si myslíte o tolik medializovaném konci světa 2012?
D: Nenastane žádný konec světa. Američané natočili film nazvaný 2012. Podle Mayského kalendáře bude prý svět v roce 2012 zničen. To je nesmysl. Nikde v Mayském kalendáři se neříká, že svět bude takto zničen. Samozřejmě Mayové vytvořili unikátní kalendář. M. Stingl je jeden ze znalců, kteří se v něm obratně orientují. Také to dokážu. Počátkem mayského kalendáře je 14. 8. 3114 před naším letopočtem, konec kalendáře vede k datu 23. 12. 2012. Ale to samo o sobě nic neznamená. Když kalendář skončí, jednoduše začíná znovu číslem 1, 2, 3, 4,... Mayské tradice říkají, že se někteří bohové vrátí na Zemi. Předpokládám, že se někteří z nich mohou vrátit na naši planetu. Ale nemůžeme si být nikdy jisti termínem. Data jsou pružná jako guma, nemohou mít pevně vymezené mantinely.
 
R: Která kniha Miloslava Stingla na vás udělala největší dojem? vondaniken_470x311.jpg
D: Dobře znám jen ty, které vyšly v němčině. Nemám bohužel představu, jaké byly ty československé. Vždy psal o archeologii. Jedna z těch velmi podařených knih pojednává o kulturách Mayů, vypráví o Palenque, dávném mayském městě v Mexiku. V Palenque byl nalezen gigantický náhrobek. M. Stingla učinil nesmazatelně slavným jeden z rozluštěných překladů tohoto náhrobku.
 
R: Se kterou zajímavou osobnosti byste se ještě rád setkal?
D: Rád bych se poznal s papežem v Římě.
 
R: Jaká výjimečná postava by to mohla být z minulosti?
D: Pro mě by nejzajímavější osobou byl Inok. Byl to sedmý patriarcha před velkou potopou, před čtrnácti tisíci lety. On je pro mě nejdůležitější osoba minulosti. Nikdo jej však bohužel moc nezná.
 
R: Jaký dojem máte z velkých duchovních vůdců, jako Mahátma Gándhí či nedávno zemřelý Sai Baba?
D: Neměl jsem možnost poznat Sai Babu osobně. Četl jsem o něm a respektoval jeho znalosti. Báječnou osobností byl Gándhí, který bojoval za mír beze zbraní. S revolučně novou myšlenkou byl úspěšný nejen v Indii. Na naší planetě žilo mnoho zajímavých vědců, kteří pomohli jít lidstvu kupředu. Bohužel mnohé z výjimečných osobností již nejsou mezi živými.
 
R: Jak byste charakterizoval osobnost našeho exprezidenta Václava Havla?
D: Stejně jako já je spisovatel a člen Mezinárodního PEN klubu. Samozřejmě, on fantasticky bojoval za svobodu. Nikdy jsem jej bohužel neměl možnost poznat osobně, ale vždy jsem jej obdivoval a plně respektoval.
 
R: Která místa planety jsou pro vás nejvíce zajímavá a která klíčová pro výzkum a vaše teorie?
D: Jsou to dvě lokality. První je poušť Nazca v Peru. Pokud letíte nad touto obrovskou pouští, vidíte obrovské pruhy na zemi, které vypadají jako letiště. Před tisíci lety to nebylo letiště, ale vypadá to jako autentická ranvej. Druhou lokalitou jsou pyramidy v Egyptě. V poslední době bylo ve velkých pyramidách elektronicky objeveno hodně šachet, tunelů a nových tajemných místností. Elektronicky znamená elektronickým měřením. Nikdo se tam však nemůže dostat, protože šachty jsou pro lidské tělo příliš malé. Jsem si jist. že během následujících let přijde právě z těchto velkých pyramid neuvěřitelně šokující překvapení.
 
erich-von-daeniken-240-307.jpgR: Jaké jsou vaše současné priority, o co se dnes nejvíce zajímáte?
D: History Channel v USA připravil rozsáhlý filmový projekt, já jsem pro tuto sérii programů pracoval na „Ancient Alien“. Jiná hollywoodská společnost se mnou spolupracuje na gigantickém 3D filmu, který bude dokončen v roce 2013. V současnosti jsem výrazně pohlcen právě těmito projekty společně s jejich tvůrci.
 
R: Patrně znáte světovou legendu o Šangri-la, ztraceném ráji vysoko v horách Himálaje.
D: Znám dobře onen příběh, byl jsem mnohokrát v Himálaji, nejen v Indii. Samozřejmě, když jsem byl mladší, opakovaně jsem se pohyboval ve velkých horách Tibetu, ale nikdy jsem legendární Šangri-la neobjevil. Šangri-la je slavné místo štěstí a splněných snů. V mé oblíbené Barmě mají také nádherné chrámy, ve kterých sní o Šangri-la. Nikdo nikdy však dosud slavné Šangri-la nenašel, všichni jej zatím jen vytouženě hledáme. Šangri-la v něčem trochu evokuje Atlantidu.
 
R: Místa, o kterých jste zatím hovořil, jsem také navštívil, pochopitelně kromě Atlantidy, tu si nechávám uzrát, až ji vy ve správný okamžik naservírujete… Všichni se snažíme najít své vytoužené Šangri-la, zatím o něm však jen marné sníme. Věříte, že někde v lůně Himálaje může být opravdu ukryto údolí věčného štěstí? Ať už jej nazýváme Šangri-la, Šambala nebo jakkoliv jinak?
D: Ano, věřím. Stále pevně doufám, že někde v Tibetu musí být gigantické podzemní tunely, komory, kde jsou obrovské knihovny. Stejné objevy se čekají i v Jižní Americe, třeba v Ekvádoru. Znám jedno unikátní místo i jeho přesnou geografickou lokaci, kde jsou unikátní podzemní knihovny. Dříve nebo později budou s velkou slávou představeny lidstvu.
 
R: Středomoří si vysnilo bájnou Atlantidu. Věříte v ni?
D: Definitivně ano, ale ne ve Středozemním moři. Znám Platóna, zvláště jeho dialog Kritiás a Týmaios, velice podrobně. Napsal jsem knihy o Řecku, ne však o řecké historii, ale o zajímavých příbězích Řecka, o slavných mýtech a legendách. Jsem si absolutně jistý, že Atlantida existovala. Jen jsme ji dosud ještě neobjevili.
 
R: Křesťanství posunulo ráj až na nebesa. Věříte, že pokud v životě konáme dobré skutky, zasloužíme si jít následně do nebe?
D: Ano, byl jsem vychován a učen jako katolík. V náboženských termínech je nebe místem absolutního štěstí. Nebesa jsou místem, kam se snažíme dostat po smrti. Zde máme být spojeni s velkými bohy, s vesmírem, se vším. Ale v mytologii, ve starých náboženstvích, nebe není to samé. V mytologii bylo mnoho lidí pozdviženo k nebi, například Abrahám se podle některých tezí ocitl v nebi. Nebo Inok se dostal svérázně do nebe. V nebi byli speciálně vyučováni, naučili se jazyk lidí z nebe nazývaný "enšnl". Poté se vrátili s novým poselstvím zpět na zemi. Podle mého názoru nebe není místo absolutního štěstí, jak ho vnímáme z našich pozemských náboženství. Je v jiné realitě podobně jako třeba vesmírná loď. Zvláštní osoby byly v minulosti vychovány na mateřské vesmírné lodi. Učily se tam speciálním znalostem a poté se vrátily zpět na zemi, aby vše nové mohli sdělit celému lidstvu. Například v tradici judaismu či ve starém křesťanství se učilo. že i v nebi byla někdy válka. Anděl umění Lucifer vystoupil na trůn bohů a řekl, že už nebude více nikomu sloužit. Poté Lord Michael vyhnal Lucifera z nebe a Lucifer se stal ďáblem. Když se podíváme na nebe jako na místo absolutního štěstí, není možné tam mít nepřátelství, válku. Nebe není nebe. Musíme "přemyslet" slovo nebe. Podle mého názoru byla nebe mateřská vesmírná loď.
 
R: Jaká je představa vašeho Šangri-la, ráje, kam byste se chtěl přemístit?
D: To je něco velmi zajímavého. Například Inok byl sedmý patriarcha před velkou potopou. Byl autorem knihy „Inok has come to ash to the rest of the world from Etiopia'', je to velmi stará kniha. Inok byl vynesen do nebe, zavedl nás do záhadné zahrady se záhadnými květinami, ovocem... a vůbec vším, co neexistovalo na zemi. Náboženské tradice nyní říkají, že Bůh přivedl Inoka až do ráje. To je ale nesmysl. Inok nebyl v nadpozemském ráji, ocitl se však překvapivě na plantáži záhadné mateřské vesmírné lodi. Ale o tomto všem spolu musíme více hovořit osobně. Po telefonu je to komplikované a citlivé...
 
R: Moc se na společné hovory těším. Jaká je vaše představa skutečně největšího štěstí, vašeho největšího snu?
D: Víte, jsme jen lidé a chceme být stále spokojení. Když jsme zamilovaní, potom jsme absolutně šťastní. Samozřejmě štěstí je spojováno pro lidské tělo se sexualitou, ale to není tak důležité. Štěstí pro mě znamená být naplněn. Být si jistý, že jsem na správné cestě. Je to především dobrý pocit, že mohu někomu pomoci.
 
R: Před třemi dny jsem se vrátil z Indie, kde jsme měli několik setkání a audiencí u jeho Svatosti dalajlamy. Co si o dalajlamovi myslíte? Věříte v reinkarnaci, znovuzrození?
D: Osobně ano. Ale nemám pro to žádný vědecký důkaz. Není to věda, je to hlavně otázka víry. Já skutečně věřím v reinkarnaci. Ano, věřím, že jsem byl již dříve narozenpromo_erich_von_daniken_voronez_brno_10042010.jpg mnohokrát.
 
R: Co pro vás znamená dalajlama?
D: Nikdy jsem se s ním bohužel nesetkal osobně. Zmeška l jsem to, proto toho moc lituji. Neměl jsem správnou šanci se s ním setkat. Znám jeho učení, vím, co říká. Znám to však jen z novin... To, čemu naslouchám, působí velmi dojemně. Dalajlama je muž svobody, míru, něco jako Gándhí. Mír bez války, mír beze zbraní.
 
R: Při své poslední návštěvě Indie jsem s ním strávil mimořádné chvíle, dalajlama je plný energie. Bylo to s ním opravdu neuvěřitelné. Je tolik nabitý novými myšlenkami. Změnil hodně i mé myšlení. Vy jste také plný energie, stále máte netradiční nápady. Co je vaším zdrojem energie? Jaké je to místo, které vám dodává energii pro další bádání?
D: Každou noc. než usnu, se modlím. Když jsem byl mladý, modlil jsem se ke křesťanskému bohu Ježíši a k Panně Marii. Nyní se už nemodlím k žádnému křesťanskému bohu ani k žádné konkrétní osobě. Ležím v posteli, dívám se na strop a někdy se až začínám bát, že jsem jen velmi malinká, mikroskopická bakterie v ohromném vesmíru. Potom se jen modlím a děkuji vesmíru za tuto vědomost a znalost.
Děkuji za stvoření, děkuji, že mohu být členem tohoto grandiózního vesmíru. Stávám se jen nicotnou maličkou součástí. Toto je můj způsob modlení, které mi dává sílu. Opravdu nikdy nejsem unavený. Jsem naopak plný energie, nemám žádné problémy ani s mozkem ani s tělem. Mimochodem s dalajlamou jsme stejně staří.
 
R: Ano, on se narodil také v roce 1935.
D: Jako já.
 
(Převzato z časopisu "kult.", leden 2012)