Jdi na obsah Jdi na menu
 


Beznohý Číňan vysázel sám celý les


Sanxiao Ma, 62 let, vysázel celý lesDvaašedesátiletý Číňan Sanxiao Ma, který postupně přišel o obě nohy, strávil deset let výsadbou více než tří tisíc stromů v odlehlé horské oblasti v severočínské provincii Hebei. Zpočátku si Sanxiao sázením vydělával na živobytí, postupem času se pro něj ale práce stala životním posláním.

Sanxiao Ma přišel v roce 1985 kvůli otravě krve o spodní část pravé nohy a v roce 2004 ztratil ze stejného důvodu i levou nohu. V roce 2001 si začal na živobytí vydělávat výsadbou nových stromů a tato práce ho zaujala natolik, že se rozhodl nastartovat kariéru ochránce životního prostředí.

Vzhledem k tomu, že horské stezky a silnice jsou příliš kopcovité, nemůže po nich Sanxiao chodit s berlemi. Za svou prací proto každý den vyráží po vlastních rukách, které má chráněné pouze pracovními rukavicemi. Horský terén je tak náročný, že Ma musí kvůli opotřebování měnit rukavice každých pět dní. „Ty horské silnice obrušují můj zadek i moje ruce,“ říká Sanxiao.

Jednoho dne, když se vracel z práce, zkutálel se Sanxiao z kopce a poranil si ruku. Kvůli problémům s otravou krve se rána nehojila a Ma tak přišel kromě nohou i o malíček na pravé ruce. Přesto ale pokračuje ve své práci, protože jak sám tvrdí, stromy jsou důležitější než jeho život. „Za posledních dvacet let jsem prodělal sedm operací, ale nikdy jsem nebrečel. Když jsem ale uviděl umírat strom, slzy jsem neudržel a měl jsem zlomené srdce,“ říká Sanxiao.

 

 

Beznohý Číňan vysázel 3000 stromů


 

 

Ma tvrdí, že když uslyšel od lidí, že životní prostředí v oblasti se výrazně zlepšilo, úplně prý zapomněl na útrapy, které zažil. Sanxiao už vysázel přes tři tisíce stromů a plánuje výsadbu dalších nejméně tří set, bez ohledu na to jak to bude těžké. On sám si přivlastnil titul „velitel stromového pluku“ a stromy považuje za své vojáky v boji za záchranu Taihangských hor.
 
zdroj: novinky.cz