Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slunce v Býku

 

 

Jak poznáme Býka

 

    Jeden můj známý, který je blázen do cestování a už byl všude nejmíň dvakrát, mi vyprávěl, že nikdy nezapomene na první výlet parníkem do jižního Španělska. Jednoho dne, když seděl na palubě a obdivoval výhled do kraje, se v dálce objevila mohutná skála, která se jakoby vynořovala z jasně modrého Středozemního moře. Někdo na lodi vykřikl: "Podívejte! Gibraltarský útes!" Na mého přítele to udělalo mocný dojem a vyfotografoval si skálu pro své známé doma. Potom se obrátil k znuděnému výrostkovi, který seděl na židli vedle něj, a poeticky ho oslovil: "Není to nádherné? Celá století se o ten útes tříští tuny vody, bičují ho bouře, útočily na něj armády, civilizace přicházely a mizely, ale on je tu pořád. Nic ho nikdy nezmění a nic s ním nepohne." Výrostek zívl. "Jo. Připomíná mi mýho tátu."

    Jeho otec se narodil v květnu. A tak poznáte Býka. Nejúrodnější místa, kde je hledat; jsou farmy, banky nebo realitní kanceláře, ale najdete je i na jiných pastvinách. Býci působí jako inženýři, filmové hvězdy, úředníci, zahradníci, králové a královny, kominíci, řezníci, pekaři a výrobci svící: Vždy ho poznáte podle rozhodného, mlčenlivého postoje. Dokud se s ním blíž neseznámíte, jeho nejdelší monology budou pravděpodobně "jo", "ne", "díky", "nashle" a často "e-e" což je náhražka pro "ani nápad". Působil-li při jeho narození silný vliv Blíženců, Berana nebo Střelce, může být povídavější a kráčet s větší vervou. Avšak typický Býk se raději pohybuje úsporně a moc toho nenamluví.

    Stejně jako Gibraltar je silný a pevný a nic nenaruší jeho klid. Můžete ho polít vodou nebo mu u nohou zapálit oheň. Můžete mu bušit pěstmi do hrudi, hypnoticky na něj zírat nebo ječet z plných plic. S Býkem to ani nehne. Jak se jednou k něčemu rozhodne, klidně si založí ruce a zapře se do země. Vystrčí svou výraznou bradu, roztáhne chřípí, přitáhne uši a to vám bude stačit.

    Zřídkakdy se žene dopředu a šlape vám na paty. Chce, abyste ho nechali na pokoji. Neotravujte ho a bude spokojený Budete-li ho k něčemu nutit, zatvrdí se. Přeženete-li to, připravte se na zuřivý výpad. Celé měsíce i roky může projevovat dokonalý klid a rovnováhu, vdechovat vůni květin a ignorovat nervózní rej kolem sebe. Potom nečekaně přijde den, kdy někdo na jeho široká ramena naloží příliš. Zafrká, hrábne nohou, přivře oči - a zaútočí. Kliďte se mu z cesty tak rychle, jak jen dovedete, a zachraňte si život! Býkova povaha je zřídka impulsivní, ale jakmile se rozzuří, zničí všechno, co mu přijde do cesty, včetně Štírů. Zničí není správné slovo. Spíš zdemoluje. Může chvíli trvat, než se usadí prach a zase nastane klid. Někteří Býci se natolik ovládají, že ztratí kontrolu jen jednou či dvakrát v životě. Dokonce i ti prchliví nevybuchnou víc než jednou nebo dvakrát za rok, a i to je hodně. Přesto je dobře si pamatovat, že tento člověk se obvykle nenaštve jen trochu. Jeli incident natolik velký, že ho vyburcuje z klidu, místo obyčejného hněvu můžete čekat slepou zuřivost.

    Znám jednoho Býka, jehož žena ho za celé manželství neviděla rozzlobeného. Až jednou večer v přeplněném klubu, kde večeřeli, se k jejich stolu připotácel neomalený opilec a utrousil nepříhodnou poznámku. Žena čekala, že choť si s opilcem poradí rázně a s obvyklým sebeovládáním. Jaké bylo její překvapení - i ostatních hostů - když Býk náhle vstal, převrátil dva stoly, zvedl muže do vzduchu a mrštil s ním na druhou stranu místnosti, kde málem zdemoloval pódium pro kapelu. Přitom nepadlo ani jediné slovo. Věřím, že je to pro vás dostatečné varování. Než začnete mrkat na cizí ženu, nebude na škodu zjistit si datum narození jejího průvodce.

    Mnoho lidí v tomto znamení skutečně připomíná býka, tedy muži, zatímco ženy mají jakýsi nedefinovatelný rys připomínající krávu. Oči této ženy jsou klidné a průzračné, ale zároveň má pevný pohled. Pohybuje se s grácií a netečnosti, ale s náznakem skryté síly. Pokud jde o muže, krk mají vždy objemný nebo svalnatý, ramena, hrudník a záda široké a silné. Celé tělo je souměrné, ať je malé nebo velké. Uši jsou obvykle malé a přiléhají k hlavě. Při jídle žvýkají pomalu a mívají vynikající zažívání. Můžete si povšimnout pramene vlasů (připomínající býkovu čelní hřívu) nebo prstýnku spadajícího do středu čela. Ne všichni, ale hodně Býků má vlnité nebo kudrnaté vlasy, zpravidla tmavé, stejně jako oči a pleť. Dokonce i občasní blonďatí Býci s modrýma očima a světlou pletí nikdy nevzbuzují dojem křehkostí duše či charakteru.

    Pochopitelně nemůžete čekat, že každý Býk bude mít své znamení napsané na čele. Je pravda; že často mají mohutná těla, která mohou být stejně svalnatá jako vyloženě otylá. Máte-li tuto představu pevně zakořeněnou v mysli, nepoznáte hubené, útlé Býky. Co budete dělat, když zapnete televizi a objeví se Býci Bing Crosby, Fred Astaire nebo Gary Cooper? Nedejte se zmást. Navzdory svižným nohám (vliv Ryb) a nenucenému šarmu (ten pochází z Blíženců) je Fred Astaire realistický Býk, který se drží při zemi, a vliv jiných planet v jeho horoskopu na tom nemůže nic změnit. Jen se zeptejte jeho přítele, choreografa Hermese Pana, nebo kohokoliv blízkého této taneční legendě. Zeptejte se jich, jak těžké bylo dostat ho někam, kam nechtěl, nebo udělat něco, do čeho se mu nechtělo. Bing Crosby se také proslavil svým klidem a dobráctvím. (Na tom parníku to byl patrně jeden z Bingových synů.) Pokud jde o Garyho Coopera, pořádně si prohlédněte vysokou, štíhlou postavu tohoto hrdiny starých westernů. Vypadá to, že má nohy přímo vrostlé do země. Na televizní obrazovce se pohybuje pomalu a rozvážně a počet úplných vět, které herec v těchto starých filmech pronese, se většinou pohybuje kolem desítky. Herec? Podle úctyhodného hollywoodského zvyku stereotypního obsazování herců hrál Gary Cooper vždy brilantně Gary Coopera. A podobně jako u mnoha Býků, které potkáte mimo jeviště a kameru, se v milostných scénách s Cooperem objevuje romantická dívka, která se vyznává: "Bláznivě, vášnivě tě miluju. Nemůžu bez tebe žít. Jsi celý můj život, miláčku. Řekni mi, že ti na mně záleží. Řekni, že cítíš to samé. Miluješ mě? Miluješ?" Jakou odpověď dostane ubohá dívka za svůj citový výlev? "Jo." (Ovšem kupodivu ji to může uspokojit.)

    Opačné pohlaví Býka silně přitahuje, ale nemá ve zvyku se bojovně hnát za jakýmkoliv druhem potěšení. Dává přednost tomu, že k sobě lidi přitahuje. Proč by měl mrhat energií a honit se za nimi? Krátký výlet na farmu a důkladné pozorování přírodních zákonů vám ozřejmí, jak se aktivují Býkovy emoce v lásce i přátelství. Typickým chováním je pasivita. Tito lidé raději někoho hostí doma, než aby se obtěžovali návštěvami. Snahu po získání popularity nemají v povaze. Chcete-li s Býkem mluvit, zavolejte mu. Bude vám k dispozici. Hodíte-li mu návnadu ve formě kamarádství nebo milostného vztahu, když bude mít zájem, chňapne po ní. Na rozdíl od družnějších znamení bude vědět, co s ní dělat.

    Zřídkakdy se užírá starostmi nebo si kouše nehty. Když mu něco nejde pod vousy, dovede být rozmrzelý a trucovat, ale není to nervózní typ. Je povahou stoik, který se se vším snadno vypořádá, a tuto tendenci nic nezmění.

    Znám jednoho Býka, který pracuje zároveň jako právník a účetní. Toto dvojí povolání by bylo náročné pro každého, hlavně v daňovém období, takže tento člověk by si mohl po právu nervózně kousat nehty. No dobrá, kouše si je hodně. Taky mluví rychleji než já (což je pěkně rychle) a na čele má pár starostlivých vrásek. Má však v horoskopu silný vliv Blíženců, který způsobuje tuto klamnou rychlost. Prohlédnete-li jeho dynamický vnější image, objevíte stejně Býka. Jeho mozek možná kalkuluje rychlostí blesku, ale rozhodnutí činí pomalu a opatrně. Jeho akce se dají předvídat; charakter má silný a můžete se zeptat jeho ženy, je-li snadné ho přesvědčit vyjít si někam večer, když chce zůstat doma. Také se můžete zeptat jeho klientů, kteří se ho snaží přinutit rychle se dohodnout. Sice je ochotně a trpělivě vyslechne; ale dokud nedospěje k názoru, že je to dobrý obchod, na úředních listinách se jeho podpis neobjeví. Ach ano, přes agilnost a důvtip Blíženců je to Býk. Ukvapené jednání nepatří k jeho špatným stránkám. Pospíchá pomalu a není to jen prázdné rčení.

    Býci jsou domáčtí tvorové. Těžko najdete takového, který by si nerad hověl pod vlastní střechou a ve známém, pohodlném prostředí. Změna ho vyvádí z míry (pokud nemá ascendent nebo Měsíc v Blížencích, Střelci nebo Vodnáři). Nevlastní-li váš známý Býk dům; aspoň o tom sní a jednou ho získá. Má blízko k půdě a vždy se nějakým způsobem dopracuje k lásce k ní. Pokud musí bydlet v stísněných podmínkách činžáku nebo paneláku, zřejmě bude mít okna obložená pelargóniemi nebo petúniemi. Když na něj příliš dolehne hluk velkoměsta, odhodlaně popadne rybářský prut a zamíří na nějaké klidné venkovské místo. Kdykoliv se svět kolem Býky zač ne točit moc rychle, jednoduše z něha unikne; dokud tempo nezvolní. Nemá-li rybářský prut nebo truhlíky za oknem, třeba začne fušovat do obchodu s nemovitostmi a zařizovat hypotéky jiným lidem, čímž se občas dostane na předměstí. Vždy má aspoň vzdálené spojení s půdou jako například potulování kolem závodiště, nedělní procházka parkem a vpíjení krásy a vůně přírody.

    Průměrný Býk se těší výbornému zdraví a má silnou konstituci. Nic ho jen tak nepoloží na lopatky, ale octne-li se na zemi, může se uzdravovat pomalu, hlavně kvůli tvrdohlavému odmítání lékařských nařízení. Vrozený sklon nedůvěřovat optimistickým vyhlídkám také příliš nepomáhá rychlému uzdravení. Místa nejvíce ohrožená infekcí a úrazy jsou krk, nohy, kotníky, reprodukční orgány, záda a oblast páteře. Nachlazení často vede k bolestem v krku a nadváha způsobená pověstnou vášní Býků pro dobré jídlo a pití, hlavně jídlo, nadměrně zatěžuje srdce a vede k špatnému krevnímu oběhu; slabým kotníkům, křečovým žílám a dalším chronickým problémům. Další možností je dna. Většina lidí narozených v květnu si však udrží zdraví déle než jiní lidé, pokud se vyhnou obezitě, letargii a zánětům ledvin. Řekněme to na rovinu. Jestli Býk nadměrně pije nebo ztloustne a zleniví, ztratí svoji perfektní kondici a zdraví. Jednou z hlavních příčin chorob je nedostatek čerstvého vzduchu a cvičení. Jeho organismus to neustále potřebuje, i když to Býk třeba tvrdohlavě popírá.

    Když mluvíme o tvrdohlavosti, nemá cenu říkat Býkovi, že je tvrdohlavý. Nemyslí si to. Je trpělivý. Je to otázka sémantiky: Vůbec není umíněný - jen rozumný a odhodlaný. Za celý život nepochopí, proč ho lidé tak nespravedlivě soudí.

    Pravda je, že Býk je tak tvrdohlavý, jak jen lidská bytost může být, aniž by se proměnila v kámen. Muži a ženy v tomto znamení se zdají být přilepeni ke svým židlím a názorům. Manžel Býk odmítne jít s ženou k přátelům, nemají-li pro něj pohodlná křesla, ve kterých by mohl sedět. Manželka ho může stokrát prosit, stejně nepůjde. Žena Býk, která neschvaluje manželovy kamarády, se s nimi jednoduše nebude bavit. Přesto se Býci mohou oprávněně hlásit k jedné ctnosti - trpělivosti. Mnozí snášejí citovou a fyzickou zátěž celé roky bez jediné stížnosti. Čím víc se vrší problémy, tím víc síly získává Býk k jejich snášení. Jeho oddanost rodině a přátelům často přesahuje veškeré chápání. Mnoho žen i mužů si zasluhuje zlatou medaili za statečnost, kterou projeví tváří v tvář ranám osudu, jež by dávno zlomily jedince narozené v jiných znameních. Dobrá. Uděluji Býkům řád za jejich duševní silu. Ale stejné jsou paličatí.

    Býkovu chuť k jídlu hned tak něco nepokazí. Může sníst cokoliv od pečených paprik přes čokoládový dort se šlehačkou ke kyselým okurkám a vodnici - to všechno během jednoho jídla - bez známky špatného zažívání. Jeho oblíbené pokrmy jsou obvykle steak a hovězí maso a rád dojídá bez jediného zbytku. Přidá-li k tomu alkohol, může silně připomínat krále Jindřicha VIII, jak se spokojeně cpe na královském banketu. (Ovšem ascendent v Panně může vést k dietě ze syrové mrkve a hlávkového salátu, zapíjené švestkovým džusem.)

    Býkovu mohutnou konstituci polechtá jen groteska. Mnozí z nich nepochopí jemnou satiru, ale mohou se uválet smíchy, když někdo uklouzne po banánové slupce nebo mu na tváři přistane pudink. Býkův humor je srdečný, zemitý a hravý a připomíná Falstaffa. Tito lidé jsou zřídka krutí nebo pomstychtiví, pokud vůbec. Je zajímavé; že krutí Býci mají často při narození hodně planet ve znamení Berana. Tato dvě znamení se v jednom horoskopu moc nesnášejí. Dobrým příkladem je Hitler.

    Nyní o penězích - Býk je zřídkakdy bez peněz. Ne každý je milionář, ale ve frontě na polévku jich moc nenajdete. Rád buduje své království pomalu a jistě. Začne s pevnými základy, potom postupně přidává jedno patro za druhým, dokud nemá zajištěný solidní obchod a nemalé bankovní konto. Vědomí, že s penězi se pojí moc, dostatečně uspokojuje jeho potřebu bezpečí. Proč by se měl obtěžovat manipulováním druhými? Na to je tady dost Kozorohů a Raků, zatímco on si může zdřímnout, vdechovat vůni sedmikrásek nebo okukovat hezké dívky. Stačí, že každý ví, kdo vlastní tuhle pastvinu. Dřív či později přijde Býk k penězům a obvykle si je udrží. Váží si peněz a majetku stejně jako rodiny, ale není lakomý. Jeho štědré srdce a kapsy jsou široce otevřené pro opravdové přátele, kteří mají skutečné potíže.

    Imponuje mu velikost. Čím je dům větší, tím víc ho fascinuje, a v zoologické zahradě přejde nevšímavě opice, aby ohromeně zíral na obrovské slony. Postaví se velkým zvířatům s neobyčejnou odvahou, ale bojí se mouchy. Při pohledu na tygra puštěného z klece ani nemrkne, ale vosa ho může dohnat k panickému útěku do koruny nejbližšího stromu.

    Hluboce na něj působí dobré obrazy a symfonie. Každý Býk má v sobě aspoň stopu lásky k umění a hudbě; jež s sebou nese planeta Venuše. Může to být třeba jen stará Carusova deska nebo muzejní fotografie.raného Van Gogha zastrčená pod tričkem, když jde o víkendech běhat. Nemálo mužů i žen Býků má nádherné hlasy. Někteří zpívají profesionálně, jiní si prozpěvují ve vaně a přitom sní o nejvýnosnějších cenných papírech. Hudba vždy nějak poznamená jejich život a kreslení či malování se často stane jejich koníčkem nebo povoláním.

    Býka s citlivými smysly ukolébá barva oblohy. Odstíny modré naplní jeho duši mírem; v menší míře i růžová, ale nikdy červená, jak by vám potvrdil každý matador. Přírodní zelená a hnědá ho také uklidňují. Zelené dolarové bankovky a honosný dům z hnědého pískovce mu zajistí dokonalou spokojenost.

    Ačkoliv má vždy rozumné nápady, mohou také zazářit jasností a hloubkou patnácti drahocenných safírů, které doplní šestero druhů štěstěny, zatímco Býk zdvojnásobí svoje jmění ozářen laskavým úsměvem bohů. Nic u něj není malé, včetně schopnosti trvalé lásky a potenciálu získat bohatství. Měď, která je Býkovým kovem, je vynikající vodič elektřiny a tepla a i po letech užívání září lesklou krásou. Ať ti netrpěliví přešlapují a handrkují se o prvenství. Býk nepotřebuje žádné planoucí pochodně, aby mu osvětlily cestu k zabezpečení, které hledá. Nakonec si k němu úspěch najde cestu a on bude připraven. Protože mu vzdálená Venuše nadělila do vínku touhu po přepychu, zaplatí za svůj majetek hodně a celý život ho bude pečlivě chránit. Přesto je zapřisáhlým nepřítelem mrhání a výstřednosti. Jeho dům je jeho hrad - a nikdo nesmí rušit Býkův klid. Je trpělivý jako sám čas, hluboký jako les a obdařený spolehlivou silou, která dokáže pohnout horami. Ale je tvrdohlavý.

 

Muž Býk

 

    Asi si představujete typického muže Býka jako klidnou, praktickou duši, která je rozumná a přízemní jako pár starých bot. Je to pravda. Také si možná všimnete, že se pomalu rozhoupává k akci, je rozvážný a opatrný To je také pravda. Proto usoudíte, že je jenom logické předpokládat, že není moc romantický Tak to je naprostý omyl.

    Jak vás napadlo, že můžete analyzovat Býkovu povahu pouze pomocí logiky? Zřejmě vám to nakukal někdo ve znamení Vah, kdo se na vás snaží udělat dojem. V každém případě se mýlí. Když se pokusíte rozluštit takový silný, mužný symbol, jako je Býk, kterého řídí milující a mírumilovná planeta Venuše, logika vám moc nepomůže. Pošlete toho chlapíka i s jeho inteligencí zpátky do knihovny.

    Býku.může chvíli trvat, než se rozhodne, jestli vás chce za ženu. Nevrhne se do jezera milostného vztahu po hlavě, aby cestou zjistil, že v něm není voda. Jakmile však dospěje k názoru, že jste ta pravá, a umíní si vás získat, i onen nápadník ve znamení Vah bude proti němu vypadat jako nemotora. Dokonce zahanbí i.zamilovaného Lva a vášnivého Štíra. Ten rozumný, praktický, pomalý, odhodlaný Býk je schopen vám posílat každý den jednu růžovou růži, dokud nepodlehnete jeho nabídce - k sňatku nebo k čemukoliv jinému. Dokonce možná napíše poetickou píseň nebo báseň a ostýchavě vám ji pošle bez podpisu, i když ví, že budete tušit pisatele. Umí být něžný a jemný milenec a ochránce. Jeho smyslovost ho činí zranitelným vůči vašemu exotickému parfému, hladkostí pleti a měkkostí vlasů. Asi vám to nepoví do očí květnatou řečí; ale najde způsob, jak vám to dát najevo. Býkův smysl pro dotyk je hmatatelný.

    V lásce je toto negativní pevné zemské znamení plné rozporů. Býk vás rád uvidí v drahých kožešinách a sytých barvách. Možná vám na rohu ulice koupí kytičku voňavých fialek a nechá staré prodavačce velký tuzér, protože mu připomíná jeho matku. (Vy mu však rozhodně nebudete připomínat ani matku, ani sestru - leda když vás musí chránit před neslušnými pohledy jiných Býků, kteří chtějí zaujmout jeho pozici.) Hudba vždy zapůsobí na jeho city a podnítí v něm lásku. Skoro určitě má oblíbenou píseň, která mu připomíná vás. Je to ta, kterou si vždy vybere na hracím automatu.

    Potřebujete-li další důkaz o jeho romantické duši, s typickým Býkem si vybudujete sbírku porcelánu a stříbra, které vám věnuje k narozeninám, a o vánocích vám sám připomene Ježíška, když přijde ověšený záhadnými balíčky a sentimentálními tretkami. Navrhne vám koupel při měsíčku, pikniky v odlehlém lese a procházky venkovskými cestami pod hvězdnou oblohou. Na svatého Valentina dostanete největší, nejhezčí a nejvýmluvnější přání právě od něj. Když se vám muž Býk dvoří, tak se do toho pustí s vervou a neokolkuje opodál. Zřejmě vás bude brát na večeře do honosných restaurací s tlumeným světlem a hrou na housle a nikdy nezapomene datum, kdy jste se poprvé setkali, nebo nějaké jiné intimní výročí. Kolik romantiky ještě potřebujete?

    Je naprostá pravda, že Býk není takový snílek jako Vodnář. Nikdy vás neohromí jako Lev, ani vám neslíbí jako Beran, že s ním odletíte na růžovém obláčku do pohádkového zámku. Spíš se u vás zastaví jednoho sobotního večera s plány od architekta na dům, který chce pro vás postavit ze skutečného materiálu za skutečné peníze. Patrně složí zálohu na stavbu nebo aspoň na pronájem bytu, ještě než se s vámi zasnoubí. Tento muž jde hned na věc: Jakmile vás přenese přes práh a usadí vás ve svém bytelném domě; který se ani v nejmenším nebude podobat pohádkovému zámku, můžete si být jistá, že jste finančně solidně zajištěná. A to je stěží důvod ke stížnostem. Budete se divit, jak jste si kdy mohla přát být zahalena těmi růžovými mraky, když si hovíte v Býkově měkké pokrývce materiálního zabezpečení. Budete příliš zaměstnaná radostí z nového nábytku a bankovního konta, než abyste ronila slzy nad mlhavými sny, které by se pravděpodobně stejně nesplnily. Pokud jste žena, která oceňuje solidní hodnoty. Bohužel, každá taková není. Ale rozumné dívky od osmnácti do osmdesáti si považují klidné, tolerantní a stabilní Býkovy povahy. Jeho sentimentální gesta a příjemné dvoření může být stejně uspokojivé jako procítěné poetické vzdechy pestřejších milenců nebo vzrušení vyzývavých donů Juanů, ba i víc. Zeptejte se kterékoliv ženy, která měla tolik rozumu, že se oddala lásce silného Býka. V okolí jsou spousty spokojených krav a šťastných jaloviček.

    Muž Býk pečlivě plánuje do budoucnosti. Jako si veverka shromažďuje ořechy už v létě, aby se zabezpečila na studenou, nehostinnou zimu, tak dočasná pohoda slunečného odpoledne nikdy neodvede Býka od příprav na dny, kdy budou ulice pokryté rozbředlým sněhem. Je zajímavé, že manželé, kteří jsou schopni vzít či poslat své ženy v lednu na Floridu, jsou často narození v květnu.

    Milostný vztah s Býkem má pochopitelně i své stinné stránky - nic není dokonalé. Předně se budete muset chovat jako opravdová dáma. Žádný Býk nebude tolerovat halasnou mužatku, která práská bičem jako krotitel. Chcete-li prosazovat své názory, nesnažte se o to na veřejnosti. V soukromí sice respektuje inteligentní ženu (i když si víc považuje obyčejného zdravého rozumu), ale při tanci - nebo i když budete jen sedět v restauraci - mu dopřejte víru, že on je ten chytřejší: Jestli se před přáteli budete předvádět jako emancipovaná žena, může reagovat dvěma způsoby. Je-li primitivní Býk (a budete překvapená, kolik jich je), asi s vámi po příchodu domů ne-li,ještě předtím-pořádně zalomcuje, nebo dokonce jednu schytáte. Pokud patří k kultivovanějšímu typu, prostě s vámi přede všemi přestane mluvit a po zbytek večera bude sedět jako zařezaný, až si budete zahanbeně přát, aby vás pohltila zem. Vašim přátelům to bude také velmi nepříjemné. Může to doopravdy pokazit večer i váš styl.

    Váš první impuls bude pokusit se napravit škodu; ale vytáhnout ho z této zaryté nálady předčasně se rovná zkoušet pohnout gibraltarským útesem. Hůř než to. Zkusíte-li' se ho škádlením znovu zapojit do normální zábavy, budete si asi záhy přát, abyste ho bývala raději nechala trucovat. Kámen je vlídnější než jeho reakce na vaše snahy ho rozveselit poté, co jste vzbudila jeho hněv. Poženete-li to do krajnosti, změní se z mlčenlivé sfingy na řvoucího tura; který se nebude rozpakovat použít pěkné peprné výrazy, takže vám tváře zrudnou ještě víc. Bud to, nebo chladně oznámí: "Promiňte, že vám kazím zábavu, ale musím tuhle ženskou s proříznutou pusou odvlíct domů a uštědřit jí pár lekcí." Potom se budete schovávat před všemi známými celé týdny. A to všechno, protože jste ho při jeho přednášce o současné politické scéně přerušila poznámkou: "Ale miláčku, nebuď tak naivní. Každý ví, že Utterbach bere úplatky: S jeho reputací by ho těžko zvolili předsedou na srazu skautů, natož kongresmanem. Nevíš, o čem mluvíš," v kteréžto chvíli zaryje paty do země, založí si ruce na mohutné býčí hrudi a začne trucovat - anebo vás rozdupe. Všimnete-li si, že sahá po kabátu, bude nejlepší se také obléct. Muž Býk zřídka nechá svou ženu napospas svůdcům, bez ochrany; jakkoli ho rozzlobila. Donutí ji jít s ním, i kdyby ji měl táhnout za vlasy. Nepodléhejte iluzi, že vás nechá samotnou, abyste mohla sklidit soustrast ostatních. Když jde on, jdete taky. A silně bych vám doporučovala; abyste se omluvila, ještě než dorazíte domů. On to totiž neudělá. Útěk k mamince vám také moc neprospěje. Dokud platí nájem, sdílíte s ním lože i všechno ostatní. Zásah příbuzných je to poslední, co typický Býk snese. Váš první pokus "běžet domů k mamince" bude pravděpodobně i poslední. Až vaši rodiče zažijí jeho zuřivost, raději zamknou dveře a nechají vás řešit si své problémy sama.

    Znám jednoho Býka s agresivní manželkou, který našel jedinečné řešení. Jednoduše odmítá chodit s ní mezi lidi. Její neodolatelná moc narazila na nepohnutelný objekt - na něj. Může jít ven sama a připravit všechny možné muže o jejich mužnost, ale Býka ne. Jinak jim to spolu v mnoha směrech docela klape a velmi si váží jeden druhého, ale dokud se žena nenaučí se podvolit, držet jazyk za zuby a dovolit manželovi být mužem, je nucena chodit na večírky, schůzky a do divadla bez doprovodu: Tento Býk ji odmítl doprovázet od té doby, kdy se sešli s několika dalšími páry na večeři v nóbl restauraci. Manželka mu vytrhla z ruky jídelní lístek a objednala jídlo pro celou společnost. Během předkrmu mu adresovala nelichotivé poznámky o jeho účesu a kravatě a při hlavním chodu doplnila pointu tří vtipů, které vyprávěl. Nyní chodí do společnosti sama, zatímco její partner se odmítá hnout ze svého hradu. Nemůžete ho vinit. Pouze je věrný svému znamení. Mají stále dobré manželství, ale vy takové štěstí mít nemusíte. Takže svého Býka neprovokujte a nepostrkujte ho z místa na místo.

    Je neobyčejně trpělivý, ale kruh v nose vám nosit nebude. Také nemusí zrovna toužit po břečtanu. Je příliš realistický a příliš miluje svobodu, aby se mu zamlouvala žena, která se na něj lepí jako psí víno a při každé příležitosti brečí. Vůbec mu nevadí, když má partnerka oheň a kuráž. Budí- to v něm zájem a kompenzuje jeho vyrovnanou zralost. S pobaveným úsměvem ji bude pozorovat, jak běhá kolem s typicky ženským půvabem, jako člověk pozoruje kotě hrající si s barevným klubkem. Ovšem kotě musí vědět, že když býk zatahá za přízi, hrátky skončily a je čas naslouchat pánovi. Nikdo není laskavější, jemnější a tolerantnější než Býk, není-li ohrožena jeho mužnost. Pro ženu, kterou miluje, udělá všechno na světě kromě jediného - nedovolí jí, aby nosila kalhoty. Někdy se může chovat jako neohrabaný cirkusový medvěd a jeho humor je často hrubý a směšný. Nicméně když skončí zábava, nenechá ze sebe dělat blázna.

    Místo aby se nerozvážně vrhl do vážného dvoření, dá si načas a vybírá si. Ta zmatená dívka, kterou už rok bere každou sobotu do kina, se asi diví, jestli se vůbec k něčemu rozhoupá. Býkovi trvá, než získá dostatek páry, aby se rozjel naplno, ale jak se jednou zaměří na určitou příslušnici ženského pohlaví, nic ho nesvede z cesty. Dokonce může zapomenout být rozumný a opatrný. Je-li typický Býk zasažen Amorovým šípem, stane se slepý a hluchý vůči varováním, že se se svou vyvolenou k sobě nehodí. Čím víc ho přátelé upozorňují na možné zádrhele, tím je zatvrzelejší, a víte dobře, jak zatvrzelý dokáže být. Proto tito muži často dělají tu chybu, že se zapletou s ohňovými a vodními znameními, zatímco by jim bylo lépe se zemskými a vzdušnými. Někdy to však má přínos. Protiklady se přitahují a to jim zůstane. Ovšem když to nevyjde, Býkovi trvá dlouho, než se mu zahojí rány z rozvodu a než je ochoten to znovu zkusit se ženou, která lépe vyhovuje jeho dispozicím a názorům.

    Finanční vyhlídka s Býkem je obvykle vynikající. Můžete ji klidně vidět růžově. Málokterému Býku se nepodaří se zabezpečit, když už přímo nezbohatne. Někteří hrají hru Monopoly s opravdovými penězi. A vyhrávají. Snadno získávají jak nemovitý majetek, tak peníze.

    Tento muž pravděpodobně miluje venkov, fotbal, rybaření a táboření. Pokud ne, má rád květiny, zahradničení nebo dlouhé procházky. Dává přednost knihám o chrabrých rytířích zašlých časů nebo životopisům budovatelů říší, než intelektuálské beletrii nebo hluboké filozofii. Většina Býků si předplácí několik mužských časopisů, od praktických po ty s lesklými stránkami plnými ženské krásy.

    Je nejmužnější z mužů, takže mu nikdy neservírujte titěrné chlebíčky s odříznutou kůrkou. Má rád kutnou domácí stravu s hromadou brambor a omáčky a jablkovým závinem, jaký dělávala jeho maminka. Opatřete si dobrou kuchařskou knihu. Také bude ochoten vás často brát na večeři do restaurace. Typičtí Býci od svých žen nečekají, že budou otrokyně u plotny. (Ale mohou vám pěkně zaneřádit kuchyň, když si v neděli hrají na šéfkuchaře a čekají, že budete dělat umývače nádobí.)

    Jako rodič je Býk zdrojem potěšení. Myslí si sice, že je důležité mít syna, aby zdědil rodinné jméno, ale dcerky bude milovat se zvláštní něhou. Tito muži jsou milujícími, vřelými a chápavými otci. Nastaví pro děti laiku vysoko a budou od nich čekat úctu k majetku. Otec ve znamení Býka je trpělivý. Nevadí mu, když se děti učí pomalu, naučí-li se správně. Zastává názor, že mladé mysli by se měly postupně formovat a zrát k dospělosti. Možná zjistíte, že klade příliš velký důraz na materiální věci a zahrnuje děti drahými dárky, které je kazí. Ale stejně tak je zahrne náklonností a spoustou svého času a v případě potřeby bude mít i pádnou ruku. Vše obecně je život s otcem narozeným v květnu příjemná zkušenost překypující láskou - až na řídké příležitosti, kdy Býk vyrazí v slepé zuřivosti k útoku a celá rodina se musí schovat za pianem.

    Typický manžel Býk je ke své ženě neobyčejně štědrý. Neodepře vám hezké šaty, parfémy a kosmetiku, vzhledný, ale praktický nábytek a plnou spíž. Zřídka šetří na zařízení, ošacení nebo jídle. Přesto ho peníze příliš v kapse nepálí (pokud nemá v horoskopu impulsivní finanční aspekty). Má rád luxus, ale dá si dobrý pozor, aby za své peníze dostal dobrou hodnotu.

    Tento muž hodně pracuje a potřebuje vydatný odpočinek. Dohlédněte, aby ho měl, protože když je unavený a nesvůj, dovede být pěkný mrznut. Nikdy do něho neryjte ani ho neobviňujte, že je líný. To je jako kdybyste mu mávala červeným šátkem před očima. Žije svůj život klidným tempem a nedá se postrkovat. Jeho tachometr je nastaven na jednu rychlost rozmyslnou a rozvážnou. Pokusy strhnout ho do víru společenských aktivit jsou odsouzeny k neúspěchu. Rád baví hosty doma, ale dává přednost jen několika lidem s podobnými zájmy. Pozvěte staré přátele nebo lidi se seriózními cíli a ambicemi a bude se chovat příjemně a pohostinně. Budete-li však trvat na tom, že do jeho hradu přivedete hordu povrchních frivolních typů, raději zmizí ze scény - někdy napořád.

    Kupte mu křeslo, jehož opěradlo se dá sklopit. A prosím žádný velký rámus, žádné rádio a televize na plné pecky, chaos a rozházené hračky. Udržujte v domě hudbu, krásu a klid. Pamatujte si, že kalhoty padnou lépe jemu než vám. Buďte jeho ženou a nemůžete si přát lepšího muže. Nikdo jiný s vámi nebude zacházet tak ohleduplně. Opravdu si za to od vás zaslouží respekt. Býkova láska je jednoduchá, obyčejná a upřímná. Jeho příchylná povaha a lichotivá pozornost vám poskytne vědomí, že jste milována, navzdory všem chybám a nedostatkům, které by jiní muži neustále kritizovali. Býk vám poskytne loajálnost a oddanost a upřímné srdce. Dodá vám citovou jistotu. Když k tomu připočtete finanční jistotu a romantiku, nemůžete si přát víc. Dobrá, je tvrdohlavý, ale vzpomeňte si, že tvrdohlavost obrácená vzhůru nohama je trpělivost, a to je vzácná vlastnost.

    Pořiďte hezkou chlupatou lehkou deku (Býk miluje věci měkké na dotyk), zabalte ho do ní v jeho křesle a čtěte mu burzovní zprávy. Připravte mu horkou koupel s vonnými oleji a spoustou bublinek. Nabídněte mu velkou misku dobré ovesné kaše. Pak si budete jistá, že máte silného, něžného muže, který vás ochrání před všemi bouřemi. Klíčové slovo je spokojenost. Nezní v tom útulnost?

 

Žena Býk

 

    Vzpomínám si na rozhovor, který jsem jednou vedla se spisovatelkou, jejíž matka se narodila v květnu. Když jsme rozebíraly zvyky a charakter rodičů, mladá žena se zmínila, že "matka byla.velká žena". "Tak to musíte být po otci," poznamenala jsem, protože spisovatelka byla jen prostředního vzrůstu. Usmála se a nikdy nezapomenu, co odpověděla. "Nemyslela jsem centimetry. Matka byla menší než já. Měla jsem na mysli její duši." Ta žena byla narozená v Rybách, znamení, které do vás hluboko vidí.

    Měla pravdu. Žena Býk je velká žena. I když měří pod sto padesát centimetrů, dokáže dosáhnout dost vysoko, aby zvládla téměř každou krizovou situaci, kterou jí život přihraje do cesty. V mnoha směrech je tato žena solí země, kombinací většiny ryzích vlastností, které každý muž hledá a zřídkakdy najde. Může trpět výbuchy hněvu, před kterými by se i silný chlap ustrašeně schoval v lese (nebo aspoň pod stůl), ale k takovému zuřivému běsnění nikdy nedojde bez pořádné provokace. Když ji nemučíte víc, než může lidská bytost vydržet, nebo když jí osud nedal do vínku mimořádně špatné karty, bude hrát hru života poctivě a s obdivuhodným klidem. Její otevřenost a poctivost nejsou rozředěné běžnými ženskými triky a slzami. Dívka Býk má víc morální a citové odvahy než mnohý odolný muž, ale rovněž má dostatek důvěry ve vlastní pohlaví; takže pokud stojíte o to být tím, který poroučí, dovolí vám to: Nevyužijete-li této příležitosti, chopí se vlády sama, ale raději dává přednost prvnímu řešení. Hledá opravdového muže, protože ví, že je opravdová žena, a je na to hrdá. Neznamená to pro ni být nenapravitelná koketa, duševní ubožačka nebo mňoukající kotě, které předstírá slabost, aby bylo po jeho. Zanedlouho poznáte, že má vlastní vůli, která je tak silná, že se nemusí uchylovat ke škádlení, aby dosáhla cíle.

    Průměrná žena Býk má tolik sebekontroly, že kdyby se rozhodla ji uplatnit, zastavila by koňské spřežení (to vám poskytuje představu o síle její vůle). Doufejme, že se rozhodne. S ascendentem nebo Měsícem v Beranu nebo Lvu bude možná schopná občasné krutosti či podléhat citovým bouřím a se silným vlivem Ryb nebo Blíženců může být neklidnější a nerozhodnější, ale typická žena v tomto znamení se většinou ovládá za každé situace. Je to dobře, protože pod klidným zevnějškem se skrývá smyslná povaha, která stojí za malé prozkoumání.

    Muži vždy oceňují její přirozenou snahu brát lidi takové, jací jsou, ať je to vědec studující mouchy tse-tse v Kongu nebo polykač mečů na ulici. Dělají to, co chtějí, nic nepředstírají, a to na ni platí. Mezi jejími blízkými přáteli mohou být roztodivná individua, která jako by vystoupila z pláten Toulouse Lautrecových či Normana Rockwella. Ale jsou to opravdoví lidé, ne ti se škrobenými košilemi nebo sochy. Nemá-li někoho ráda, nepořádá kampaň na jeho zničení, ani nezpochybňuje jeho myšlenky a motivy. Jednoduše se mu vyhýbá. Žena Býk může projevit vůči svým nepřátelům pozoruhodnou lhostejnost, ale počítá-li vás k přátelům, bude vás podporovat při všech úspěších i prohrách. I nejvěrnější přátelství vypadá ve srovnání s jejím odhodláním být při vás jako letmá známost.

    Můžete řídit úplný vrak, vyšplhat na vlajkovou tyč, octnout se za mřížemi nebo nosit ve vlasech sedmikrásky. Jste jejím přítelem a nějak vaše akce ospravedlní. Máto jen malý háček. Bude od vás vytrvale očekávat, že jí oplatíte její slepou loajálnost a nehynoucí věrnost. Neprojevíte-li jí naprostou oddanost, bude trucovat v koutě jako černý mrak potlačované zášti.

    S žárlivostí je to jiné. Průměrná žena Býk se smíří s mužským koníčkem sledovat dívky. Na rozdíl od žen v Beranu nebo ve Lvu nezrudne vztekem pokaždé, když budete otevřeně obdivovat hezkou dívku. Abyste ji opravdu rozzlobil, je třeba víc než běžné flirtování nebo polibek přítelkyně na dobrou noc. Překročíte-li vlak hranice její představy o fair play, může se proměnit v soptící saň, ovšem tato hranice je stanovena se značnou benevolencí. Musíte ji opravdu přitlačit ke zdi, aby ji ovládla typická býčí zuřivost. Můžete klidně mrkat na pohlednou pokladní, ale nezkoušejte trpělivost vaší partnerky příliš. Má své hranice, i když se zdají bezmezné. Jestli jste ji ještě neviděl rozzuřenou, máte se na co těšit.

    Tato žena se neřídí striktně duševními cíli. To neznamená, že není chytrá. Duševními schopnostmi se může měřit s nejinteligentnějšími muži i ženami, ale není tolik upnutá na vyřešení teorie relativity nebo na abstraktní jevy. Četnými univerzitními hodnostmi ji rozhodně neomráčíte. K získání jejího respektu stačí úplně jeden diplom. Zdravý rozum a schopnost pochopit základy jakékoliv látky nebo tématu jsou pro ni nejdůležitější. Avšak typická dívka ve znamení Býka není intelektuálka, kterou vzrušuje četba filozofů, a složité ideologie nejsou její silnou stránkou. Myslí přímo a pragmaticky bez duševních prostocviků. Stojí nohama pevně na zemi a nemá na nich připevněná křídla. Tyto ženy jsou zřídka vrtkavé - udržují si psychickou rovnováhu. Býkova perspektiva je za normálních okolností přímočará, bez zákrut a oklik a deformací (i když Měsíc v Blížencích ji může poněkud strhnout do víru).

    Žena Býk je vyloženě fyzické stvoření. To vás bude zřejmě zajímat, ale abyste zajímal vy ji, musí její citlivě naladěné smysly něco zaujmout. Nechce slyšet, že něco "je pro ni dobré", že "všichni ostatní to dělají" nebo že ji něco bude "mentálně stimulovat". Tento druh přesvědčování u ní vyvolá zívání. Živý zájem v ní vzbudí jen to, co jí přinese citové uspokojení.

    Stěží ji přistihnete, jak dává do vázy umělé květiny. Její květy musí být skutečné a musí opravdu vonět. Na jaře přinese velké kytice kočiček, na podzim lilek potměchuť a v létě naplní dům jiřinami. Její parfém bude obvykle exotický, i když některé ženy volí opačnou cestu a dávají přednost vůni čistých vlasů a pleti. Tuto dívku dojme čerstvě vyprané povlečení vonící sluncem nebo lahodné aroma pekoucího se chleba. Duševně ji povzbudí také vůně ranních novin, čerstvě posečené trávy po jarním dešti, hořících svíček nebo kouře z.hromady páleného podzimního listí. To by vás mělo přimět k tomu, abyste používal dobrou značku vody po holení, do uší si vetřel trochu čerstvé tiskařské černě, do knoflíkové dírky saka si vetkl spálený list a zapnul vodní rozprašovače těsně předtím, než ji políbíte na dobrou noc. Stejně drasticky na ni působí nepříjemné pachy. Toto není dívka, která by chtěla skunka jako domácí zvířátko, i kdyby byl jeho zápach odstraněn. Nevoďte ji nikam, kde se smaží ryby, ledaže byste s sebou vzal aerosol s květinovou vůní. S čerstvými rybami vytaženými z bystřiny je to jiné; to je přírodní pach. Stáje rovněž neurazí její delikátní nosík. To je také matka příroda. Chcete-li ji získat pomocí čichových vjemů, neuškodí si sestavit seznam, co jí dělá dobře.

    Barvy jsou pro její smysly stejně tak důležité; čím sytější, tím lepší. Každý odstín modré, od světlé po indigo, zeslabí její odmítavost: Stejně tak růžové barvy. Až k ní půjdete na návštěvu, vezměte si modrou vázanku a ostře růžovou košili, ale ne obojí najednou. Pamatujte si, že má také smysl pro harmonii. listě nechcete vypadat jako chovanec koedukované mateřské školky.

    Její jídlo musí mít tu správnou chuť a obvykle si na něj nasype štědrou dávku koření (pokud nemá ascendent v Panně nebo Kozorohu). Určitě ji vezměte na místa s nejlepšími šéfkuchaři, protože hamburger a hrachová polévka bez chuti ji nechají citově chladnou. Budete-li mít štěstí, pozve vás na domácí jídlo a v tom případě ji můžete požádat o ruku ještě před moučníkem. Když si toto děvče uváže zástěru, není to jen kvůli přípravě toastu. Nejlepší je jít ji navštívit vždy s prázdným žaludkem. epická žena Býk si kuchařským uměním najde cestu k vašemu srdci a její kuchyně je opravdovou pastí na muže.

    Harmonické zvuky a krásné vizuální efekty ji přitahují jako magnet. Většina těchto žen má výrazný talent pro hudbu a umění nebo je alespoň obdivují: Její čmáranice na telefonním seznamu představují často důmyslné kresby. Koncerty a umělecké výstavy jsou dobrými tipy na rande a Niagarské vodopády či Velký kaňon jsou ideálními místy pro svatební cestu. Při pohledu na přírodní krásy bude v extázi.

    Pokud si Niagarské vodopády nemůžete dovolit, jděte s ní do zábavního parku. Určitě se bude chtít svézt na horské dráze, cítit vítr na tvářích, sledovat barevná světla a poslouchat pouťovou hudbu. (Horská dráha bude přitahovat spíš její sestry v Beranu a Blížencích.) Jen vzácně se vyskytne dívka Býk, která nikdy nebyla na farmě nebo nepěstovala turistiku a která nemá ráda jízdu na koni a chytání ryb. Přes svou smyslovost je v koutku srdce trochu větroplach. Neodolatelně ji vábí země - a ona se v upřímném vytržení vrhne do náruče matky přírody. Chcete-li, aby se v upřímném vytržení vrhla i do vaší náruče, rozhodně nehrajte v její přítomnosti moc odvázanou hudbu, nejezte česnek, aniž byste potom použil ústní vodu, a nenoste oblečení v barvách, které neladí.

    A konečně je tu její smysl pro dotek, hmatový vjem. Právě tyto ženy si stěžují, že váš svetr škrábe. Není na omak příjemný. Málem dokážou poznat barvu látky jen podle hmatu se zavřenýma očima. Samy nosí pouze měkké, jemné materiály, které nedráždí kůži, a pravděpodobně se budou oblékat jednoduše a vkusně. Jejich smyslovost patrně nepůjde tak daleko, aby si oblíbily přehnaně elegantní prádlo a šaty (kromě těch, které mají ascendent nebo Měsíc v Rybách či ve Lvu). Dávají přednost sportovnímu oblečení a jednoduché, ale kvalitní garderóbě bez zbytečných ozdob. Hlavním kritériem je pohodlnost, což odpovídá praktickému založení. Ty, které mají silný vliv Vodnáře, to občas mohou při nákupech přehnat, ale i tak bude neobvyklý výběr zaměřen na účelnost.

    Až ji lépe poznáte, uvědomíte si, že tato dívka dokáže být velkou oporou. Jen zřídka je náročná - kromě požadavku věrnosti - a její chování je obyčejně vyrovnané a příjemné. Lidé mají rádi její přímé, tolerantní způsoby; mají uklidňující účinek jako horká koupel. Ona má asi také ráda horké koupele se spoustou bublinek a vůně: Koupelna těchto žen nezřídka vypadá jako Kleopatřin budoár. Jenom čekáte, kdy se objeví otrokyně a začne vás ovívat palmovým listem.

    Možná vás nepříjemně překvapí, že nemá ráda, když jí oponujete, obzvlášť na veřejnosti. Ale proč byste to dělal, když je snadnější rozumět jejímu znamení? Pamatujte si, že všechno dělá ráda pomalu. Pokud ji popoháníte, dostane zlost a to není radno. Její tempo se pohybuje od pomalého k rozvážnému a plynulému; jen zřídka je impulzivní. Ale je-li vyprovokována, dovede být prudká.

    Mateřství se dobře snáší s její klidnou povahou. Bude se mazlit s miminky a zbožňovat batolata, ale jak děti porostou, může být až moc přísná. V této ženě je rys tvrdošíjnosti, který jí znesnadňuje pochopit často matoucí proměny dospívajících dětí. Je-li disciplína této matky mařena, rozhněvá se. Neposlušnost ani odpor nesnáší. Probudí se v ní býčí zuřivost. Také má těžkostí tolerovat lenost a nedbalost, takže děti budou patrně udržovat své pokoje v pořádku - jinak uvidí.

    Obdiv ke kráse a harmonii znemožňuje ženě Býku smířit se s lajdáckými návyky. Při pohledu na nepořádek vidí rudě. Kromě těchto několika slabostí však bude dobrým rodičem; jak léta poplynou, bude víc přítelkyní než jen matkou. Většina potomků si z raného věku pamatuje matku narozenou v květnu jako vřelou, mateřskou osobu a později jako kamarádku se smyslem pro humor. Roky mezi tím - když se netrpělivost mládí střetne s pevným býčím odhodláním - mohou zanechat pár nemilých vzpomínek. Matka však bude děti urputně bránit před ranami zvenčí a bude se snažit jim předat svou vlastní upřímnost a odvahu.

    Býci nejsou žádné padavky. Málokdy naříkají nebo si stěžují. Toto je žena, která jde bez řečí do práce, aby podporovala manžela na lékařských studiích, nebo si v důsledku náhlé finanční krize v rodině ochotně vezme práci domů. Navzdory pomalým a rozvážným pohybům a potřebě často odpočívat nemá v těle jedinou lenivou kůstku. Je to dříč. Klidně vyleze na žebřík a vymaluje byt stejně zdatně jako muž, ale odpoledne si bude muset zdřímnout, aby obnovila zásoby energie. Bude hrdě kráčet vedle svého muže a zřídka se bude schovávat v jeho stínu. Mnoho žen ve znamení Býka pomáhá partnerům při studiu nebo jim doma vyřizují korespondenci, kterou si přinesou z práce. V těchto oblastech jsou skvělé pomocnice. Nikdy nečekají, že je bude někdo živit, aniž by přispěly svým dílem, a cítí se špatně s mužem, který nepřispěje svým, i když přesto budou dělat všechno, co je v jejich silách. Slabost v jakékoli formě nemohou vystát.

    Jejich netečnost vůči bolesti a citovému stresu je téměř zázračná. Dokonce v tom předstihnou svoje ženské protějšky ve Štíru. Vzpomínám si na scénu, kterou jsem jednou zažila v nemocnici. Žena Býk měla podstoupit vážnou operaci, tak vážnou, že měla velmi malou šanci na přežití, a věděla to. Bylo to velké riziko. Když ji nakládali na vozík, aby ji odvezli na operační sál, všimla si, že manžel má slzy v očích. Ale nijak to nekomentovala. Místo toho žertovala, až se sestry hihňaly, a dokonce i doktor se usmíval. Poslední věc, kterou od ní její rodina slyšela, když se ji zřízenci snažili vmanévrovat do výtahu, byla přesnou ukázkou Býkovy povahy: "Než mě na tuhle věc zase naložíte, namažte ty zatracený kolečka." Žena Býk nikdy nedovolí, aby city převládly nad rozumem.

    Muž, který se ožení s dívkou narozenou v květnu, si nevezme uplakánka ani zlatokopku. Bude od něj očekávat, že se o ni postará a bude rozumně spravovat rodinné finance. Také bude chtít jídlo a zařízení nejlepší kvality. Ale neustále bude pátrat jako ostříž po výhodné koupi a bude ochotná si počkat na přepych, po kterém touží.

    Rychlé nabytí věcí bez solidního základu příliš nevyhovuje jejímu smyslu pro stabilitu. Raději vás uvidí, jak pečlivě budujete a plánujete do budoucnosti. Je pro ni důležité udělat dobrý dojem. Proto mnoho žen v tomto znamení pobízí manžely, aby v zájmu zajištění budoucnosti zvali na večeři vlivné lidi. Taková manželka je ztělesněná pohostinnost.

    Je to žena, která zůstane vzhůru celou noc s nemocným děckem a bude se modlit za jeho uzdravení s neotřesitelnou vírou - typ ženy, která ráda dodá muži naději, když se cítí poražený, a povzbudí ho příkladem vlastní neohroženosti. Je stejně spolehlivá jako dědečkovy hodiny a stejně schopná opravit vodovod nebo vypadlé pojistky jako upéct třešňový koláč a přišít chybějící knoflík. Vždy má v srdci dost místa a lásky pro jiné lidi, a jestli vás právě zastihla bouře, v jejím domě se zahřejete. Jak řekla moje přítelkyně, žena ve znamení Býka je "velká" žena.

 

Dítě Býk

 

    Patrně začne být evidentní, že vaše novorozené dítě je Býk, když ho oblékáte na cestu domů z porodnice. "Strč ručičky do toho hezkého svetříčku, co ti upletla babička," pobízíte ho ' něžným, mateřským tónem. "Proč zatínáš pěstičky a držíš ruce tak ztuhle? No tak, bud' hodné miminko a povol ručičky. Povol je, prosím tě." "Nech mě to udělat," řekne váš manžel. "Tak dej si říct, broučku. Strč ruce do těch rukávů. Nic to není. Slyšels mě, Charlie? Povol ruce. Povol je!" Do toho přijde sestra. "Nic si z toho nedělejte," řekne. "Malinké děti je vždycky těžké obléknout. Tohle je tak hodné dítě. Je vzhůru, ale ani nemukne." "Ano, je tiše," řekne váš manžel. "Ale pořád má ruce křečovitě zaťaté a nemůžu s nimi hnout. Je tak silný, že je od sebe nemůžu odtrhnout." "Myslím, že ten svetr nechce," poznamenáte s nepříjemným pocitem, puzena mateřským instinktem. , Sestra na to jde s profesionálním přístupem. "Já ho obléknu. Tak šup! Jeden rukávek - tak to má být." Násilím strčí ručičku do rukávu svetru. Náhle se obličejík malého Býka zbarví do nachova a ozve se zakvílení, po kterém do pokoje přiběhnou všechny sestry z celého poschodí. (Je to spíš řev než kvílení. Internista na druhém konci chodby si myslel, že ve sklepě explodoval kotel.) Vaše dítě právě dává na vědomí, že se mu nelíbí být k něčemu nuceno. Je to varování. A není poslední.

    Vaši sousedé uslyší stejný zvuk pokaždé, když se budete snažit donutit své májové dítě udělat něco, do čeho se mu nechce. Budete s ním mít spoustu problémů, jako například vpravit ovesnou kaši do pevně sevřených úst, dostat ocelovou nožku do plenkových kalhotek nebo ponořit do vany baculaté růžové tělíčko, které se najednou proměnilo v beton. Ztratíte pár kilogramů a posílíte si svaly. Děti ve znamení Býka jsou vždy výjimečně silné, i když na to leckdy nevypadají.

    Kromě této tvrdohlavosti však jejich výchova přináší spíš potěšení. Rodiče zjistí, že chlapci i dívky se moc rádi mazlí. Váš malý Býček s prstýnky vlasů na čele vám vyskočí na klín, aby dostal pusu, a vyrazí vám dech svým mocným objetím. Důvěřuje-li vašim přátelům, bude se k nim chovat se stejnou přítulností. Děvče v Býku bude flirtovat na své dětské stoličce, aby dostalo ještě jeden zákusek. Zřejmě je tátův mazlíček. Otec nedokáže odolat jejímu dětskému kouzlu, stejně jako matka neodolá synově líbezné, tiché povaze. Děti obou pohlaví bývají silné, zdravé a sportovně založené. Hoši budou stoprocentní kluci, někdy trochu zlobiví, plní legrace, houževnatí a odolní. Děvčátka budou velmi ženská, budou se starat o panenky a udržovat pořádek. Některá z nich mohou být trochu divošky, které přistihnete při lezení na strom nebo cvrnkání kuliček s chlapci, ale v jádru dovedou uplatnit veškeré ženské kouzlo, pokud se k tomu rozhodnou, a to dělají dost často.

    Děti v Býku se zdají být vcelku schopnější a šikovnější než ostatní děti, dokonce už jako batolata. Zejména jsou citově vyrovnané a zřídka podléhají depresím a záchvatům a rovněž se moc nepředvádějí. Umějí být odmítavé a tvrdohlavé, někdy stydlivé a zakřiknuté, ale jinak je s nimi málo problémů, běžných u jiných dětí stejného věku. Normálně jsou Býci klidní a příjemní. Nedají se snadno vyvést z míry. Netlačí-lije někdo příliš ke zdi, mají bezproblémovou; veselou povahu a jejich chování se dá celkem snadno předvídat. Na rozdíl od dětí narozených v jiných znameních (kromě Kozoroha a Štíra) jsou jaksi dospělejší. Dokonce se ve společnosti většinou dobře chovají, ale když jsou nuceny být středem pozornosti, jsou jako zařezané. Nechte je, aby si hrály někde v koutku, a všichni hosté se budou divit, jak dobře jsou vychované.

    Dítě Býk si v tichostí hledí svého a málokdy vás-zahanbí hrubosti nebo arogancí. Ovšem když ho škádlíte (což nesnáší), vyvíjíte na něj tlak nebo po něm chcete něco, co je mu silně proti srsti, může být agresivní. Jediným východiskem z takové situace je láska. Nikdy síla. Dítě ve znamení Býka, které bylo dospělými často k něčemu nuceno, může vyrůst v zaraženého, náladového a krutého člověka. Pamatujte si; že nedokáže odolat fyzickým projevům náklonnosti. Laskavé objetí nebo přátelský polibek a povzbudivý úsměv zlomí jeho tvrdošíjnost. Vždy mu všechno logicky vysvětlete. Křik a nadávky ho pouze donutí zavřít oči i uši. Vydrží se vzpírat disciplíně a příkazům až do soudného dne. Laskavost ho obměkčí během minuty.

    I v raném dětství na něj platí zdravý rozum. Pokud se mu něco zdá rozumné, udělá to, ale bude chtít vysvětlení. Nic složitého. Jenom obyčejnou, nepřekroucenou pravdu. "Musíš jít spát, protože ti to nakazuju," vás nikam nedostane. Nedává mu to smysl. Avšak nenásilné prohlášení jako: "Musíš jít spát; protože zhasneme světlo. Jestli nepůjdeš, nebudeš si zítra moct jít hrát ven, protože budeš moc unavený," ho patrně brzy pošle do říše snů. Také se vyplatí říci: "Vlez si do teplé postýlky, máš ji čistě povlečenou a já tě přikryju touhle měkkou dekou. Potom ti přečtu pohádku." Tato slova téměř jistě udělají z vašeho neústupného dítěte úplného anděla. Popis pocitů, které vzbuzují určité věci, se u jeho smyslové povahy vždy setká s kladnou odezvou. Nutit ho splnit vaše požadavky je jednak marné, jednak nebezpečné pro vývoj jeho osobnosti.

    Barvy a zvuky rovněž hluboce působí na jeho city. Jasné barvy jako oranžová a červená v jeho pokoji vzbuzují neklid a tvrdohlavost. Pastelové odstíny růžové a všech tónů modré budou mít téměř kouzelný účinek. Toto dítě bude viditelně reagovat na barvy. Harmonizují-li s jeho vibracemi, zůstane klidné. Pokud ne, mohou poškodit jeho citovou stabilitu. Hlasité zvuky mají stejný účinek.

    Prospěje mu, když se začne co nejdřív učit hrát na nějaký nástroj nebo zpívat. Téměř každé dítě Býk má měkký melodický hlas a mnohé mají výrazný pěvecký nebo hudební talent, který je lépe objevit v raném věku, aby mohlo být dítě správně školeno. I když se nebude zabývat hudbou profesionálně, bude ji rádo poslouchat ve svém pokoji. Asi bude dávat přednost klasické hudbě před moderní či dětskými říkankami. Také bude pravděpodobně rádo malovat a i v této oblasti může mít umělecké sklony. Rozhodně pořiďte svému dítěti hodně papírů a pastelek. Je to jeho oblíbená forma sebevyjádření.

    Pro učitele je toto dítě obvykle přínosem. Pokud hoši i dívky ve znamení Býka nemají v horoskopu rušivé vlivy planet, jsou ve škole pilní, metodicky se učí a dovedou se výtečně soustředit. Nejsou to sice malí géniové jako Blíženci nebo Vodnáři či Berani, ale nebudou chodit pozdě a plivat ve třídě, i když se asi rozchechtají, když si učitelka strčí prst do ořezávátka a nemůže ho vytáhnout. Jsou také vcelku poslušní. Látku vstřebávají pomalu, ale nikdy nezapomenou, co se naučili. Písemné práce mají také dobré, protože se na ně pečlivě připraví. Často jsou vybraní do čela zájmových skupin, protože mají smysl pro spravedlnost - a také zdravý rozum a dobrý úsudek.

    Toto dítě sice může způsobit svou tvrdohlavostí svému okolí horké chvíle, ale nebude jich mnoho. Jedna matka dítěte narozeného v Býku, kterou znám, dovedla jednoho dne syna do školy a krutě litovala, že raději nezůstala doma. Malý Býk urazil učitelku, protože trval na tom, že nemá pravdu. Přirozeně ji neměl ani autor učebnice. Příští den ho matka dovedla k učitelčině stolu s nekompromisním příkazem: "Omluv se slečně Applegardenové, Sammy." To bylo v devět ráno. V poledne matka už značně unaveně opakovala rozkaz v kanceláři ředitele: "Omluv se slečně Applegardenové, Sammy." Později, když ostatní žáci odešli domů, vysypával školník odpadkové koše. Když míjel kancelář, slyšel podivný, třesoucí se hlas, který zněl jakoby z velké dálky: "Omluv se slečně Applegardenové, Sammy. Tak naposledy, omluv se." Za dveřmi se ozval zvuk rákosky. Potom ticho. Další den seděl chlapec opět v lavici. Měl větší výdrž než učitelka, matka i ředitel. Nikdy se neomluvil. Ale za své výsledky dostal diplom.

    Jakmile se smíříte s tím, že když se váš Býk zapře; nehnete s ním ani heverem a bude vám k vaší radosti prospívat před očima. Asi bude chodit domů s tunami špíny na šatech, jak si bude hrát se svými náklaďáky a traktory, a jeho vlasy budou neustále podivně cítit jako teplé ptačí hnízdo bez ohledu na to, jak často je myjete, ale neztratí žákovskou knížku ani kuličky. Až bude starší, nebude jezdit s otcovým autem příliš rychle a neskončí na telegrafním sloupu. Možná vám vybílí ledničku a sní smažené kuře, které jste šetřila k večeři, nebo nebude moc ohleduplný k novému nábytku. Ale nebude vám dělat velké starosti a nezapomene na vaše narozeniny. Vaše malá holčička si možná roztrhá sváteční šaty při lezení do skrýše na stromě nebo se bude vztekat, když jí někdo rozbije drahocennou hračku. Ale pomůže vám péct perník, a když si založí vlastní rodinu, budete v jejím útulném domě vždy vítána. A vaše vnoučata budou v každém případě dobře vychovaná.

    Vychovávejte svého býčka nebo jalovičku v atmosféře pohody a lásky. Namísto neviditelného plotu z ostnatého drátu ho obklopte zjevnou náklonností. Netahejte ho moc za rohy a nechte jej pást se svým klidným tempem. Naplňte mu uši hudbou a oči krásou a on za to jednou naplní vaše srdce klidem a mírem. Dokonce i slečna Applegardenová mu odpustí.

 

Podřízený Býk

 

    Doufám, že váš podřízený ve znamení Býka pro vás nepracuje coby prodavač. Jestli ano, co nejdřív si zkontrolujte jeho horoskop. Možná v něm má některé planety v Blížencích, Beranu, Lvu nebo Rybách. V tom případě ho můžete dál bez obav nechat prodávat vaše zboží. Jinak vám však oběma bude lépe, když ho nenápadně přesunete (jen ho proboha nenuďte) na nějaké jiné místo ve firmě.

    Jako obchodník nebo prodejce na vaše klienty asi neudělá nejlepší dojem. Jeho obvyklý postoj vůči zákazníkovi bude: "Jestli to chcete, vezměte si to. Jestli ne, jděte si po svých." Průměrný zaměstnanec Býk nepřinutí potenciálního zákazníka sáhnout hlouběji do kapsy. Ani se nevyznačuje výřečností a nechrlí ze sebe vynalézavé, nápadité fráze. Pokud za ně nepovažujete "ehm", "hm", "mm" a podobně. Ne že by neměl dobré vlastnosti. Má. Ale většinou není typ, který by dokázal přesvědčit lidi a donutit je k podpisu šeku. Spíš jim vysvětlí, proč by raději měli dát ruce pryč.

    Nejdůležitější důvod, proč Býky zřídka přitahuje prodej, souvisí s jejich základní potřebou zabezpečení. Práce jim musí dávat pocit bezpečí, jinak se u nich potenciál k dosažení úspěchu - který může být obrovský - značně rozmělní. Pokud tento pocit není stabilní, takový podřízený dá bez ohledu na velikost možné odměny přednost jistotě vědomí, kolik dolarových bankovek bude mít každý týden bezpečně v ruce. Býk zcela závislý na provizi je zpravidla ta nejnešťastnější bytost na světě. Pevný plat s prémiemi za uskutečněný prodej mu spíš dodá pocit dosaženého výkonu či úspěchu, ale i tak pro něj místo prodejce není ideální.

    Samozřejmě existuje pár výjimek z pravidla, kromě již jmenovaných planetárních vlivů. Většina Býků zvládne úspěšně prodej některých solidních trvanlivých výrobků, který není spojen s velkým stresem. K nim patří zemědělské nářadí, traktory, náklaďáky, sekačky a podobně. Tyto výrobky dokáže prodat, protože hovoří stejným jazykem jako lidé, kteří je kupují. Peníze jsou další položkou, kterou zvládne na obou stranách přepážky, a prodej za hotové může být dokonce jeho specialita. To znamená, že například v bance by se výtečně hodil do kreditního oddělení. Ale máme-li být upřímní, nakolik je třeba přesvědčovat nesolventního člověka, že potřebuje peníze?

    Existuje pár dalších kategorií, kde se může blýsknout jako prodavač, například v obchodě s nemovitostmi. Cítí se jako ryba ve vodě, když klientům ukazuje dům nebo jim popisuje hodnotu pozemku. Ukáže na vyhlídku a řekne: "Hm". Potom nastíní možnosti zahradní úpravy nadšeným "mm". Dále předvede vodovodní a plynové potrubí, kanalizaci a úložný prostor s vysvětlujícím "ehm". Nakonec dojedná finanční podmínky rozhodným "ha". I když se to může zdát neuvěřitelné, odpověď zájemce o koupi domu bude patrně: "Jo. Vezmu ho." Na to Býk odpoví: "Dobrá. Je váš." Nebo něco podobného. Trik je v tom, že Býkova upřímnost a zřejmá spolehlivost kladně působí na lidi, kteří našetří dost peněz na dům. Potom je tu oblast vzdělání. Býk tak neoblomně věří v pevné základy a fakta a má takovou víru v přípravu na budoucnost - přičemž odsuzuje ignoranci - že by dokázal přesvědčit dívku, aby se zapsala do kursu strojírenství na Massachusettském technologickém institutu. Vůbec se mu nezdá hloupé, aby_dívka studovala strojírenství. Hlavním měřítkem je pro něj praktické využití bez ohledu na pohlaví.

    Je zde také možnost, že se Býk s ascendentem nebo Martem v Blížencích stane vynikajícím hlasatelem v televizi nebo rozhlase. Typické melodické tóny jeho řeči doplněné šarmem a výmluvností Blíženců přispívají k nenucenosti a přirozenosti projevu v těchto médiích. A pokud se při narození nacházely ty pravé planety ve znamení Berana, jejich vliv může vést k výjimečným schopnostem v propagaci a styku s veřejností, i když to není člověk, který by vydržel velký tlak. Obávám se, že to asi tak pokrývá možnosti Býka ve sféře prodeje. V ostatních oblastech, navíc bez příslušných planetárních vlivů, je mnohem lepší ve věcech, které jsou přirozenější pro jeho neotřesitelnou povahu.

    Jednou z nich je schopnost, jež je stejně neocenitelná v politice jako v obchodním světě. Býk zapustí kořeny u stolu, ke kterému byl přidělen, s odhodláním uspět a pravděpodobně se mu to povede. Pracuje zvolna a jeho cílem je dokonalost a bezchybnost, čehož obvykle dosáhne, má-li k tomu dostatek klidu a příliš se na něj nespěchá. Čím víc zodpovědnosti jeho místo vyžaduje, tím moudřejší je ho na něj dosadit. Těžko byste mohli získat spolehlivějšího, důvěryhodnějšího a upřímnějšího zaměstnance. Bude pracovat na rozmachu vaší firmy, ne svého ega. Úspěšný Býk nosí klobouk stejné velikostí jako v dobách, kdy teprve začínal.

    Ačkoliv nemá rád změnu, výjimečně schopný Býk u vás nezůstane napořád. Neodejde proto, že je nestálý, ale z důvodu, který je pevnou součástí jeho povahy. Jakmile zajistí rozvoj vaší společnosti, není typ, který by zůstal a řídil ji za vás. Víc ho zajímá upevňování a rozvíjení vlastního postavení a majetku. Příliš si cení své svobody, než aby se nechal připoutat k intrikám a manipulacím spojeným se složitým řízením podniku nebo aby se z něj stalo neviditelné kolečko převodového soustrojí. Je spolehlivý a loajální, ale chce mít volnost, aby mohl pokračovat v budování, místo aby ho svazovaly komplikované detaily. Pokud už nemá možnost růst spolu s firmou, pocítí legendární býčí svědění položit vlastní základy a vystavět svoji vlastní říši, ať už velkou nebo malou.

    Zaměstnanec Býk, talentovaný i průměrný, je vždy výborný pracovník a jednou z jeho nejpříjemnějších vlastností je ochota přijímat příkazy bez odporu. Důvod k tomu je prostý Je vnitřně přesvědčený, že cesta k tomu stát se vedoucím udělujícím příkazy začíná tím, že je nejdříve spokojený podřízený, který je přijímá. Jeho respektování autority pramení z vědomí, že až se on stane šéfem, bude od svých zaměstnanců očekávat, že se budou řídit jeho nařízeními, a sám bude mít ucelené a neměnné názory a metody. Proto se mu vůbec nezdá divné či nepříjemné dodržovat řád stanovený svým vedoucím. Pokud jde o něj, uznává, že v čele stojíte vy.

    Takový postoj je jistě přínosem, ale nenechte se mýlit, jestli si myslíte, že s ním můžete snadno manipulovat. Od takových lidí si udržuje jistý machiavelistický odstup a chová se k nim taktně a diplomaticky. Přesto při bližším pohledu zjistíte, že nakonec si Býk i vůči agresivním lidem stejně prosadí svou. Ještě větší úspěch mu zaručuje schopnost vyčkávat tak dlouho, dokud je to nutné, aby vyhrál nad typy, které se chtějí prosadit za každou cenu. Nicméně jsou-li pošlapány jeho city nebo raněna jeho pýcha, chladnou vyrovnanost může vystřídat dětinská umíněnost, Pamatujte si, že když trucuje, je výbušný a každou chvíli může explodovat. Tento výbuch nepotrvá dlouho a po každém "výpadu" bude Býk zlověstně mlčet. Nedojde-li hned k nápravě, jednoduše zmizí, aniž by se jedinkrát ohlédl. Když Býk vyjde ze dveří, je pryč. Nepokusí se vloudit zpátky. Poslední, co uvidíte, budou jeho mohutné plece. Žádná slova ani skutky ho nepřesvědčí, aby změnil názor. Rozhoduje se totiž tak pomalu, že nikdy nepotřebuje situaci znovu zvažovat. Jeho předvídavost vylučuje pozdní lítost. Má citlivou a milující povahu, ale spousta bývalých partnerů či partnerek vám zřejmě smutně sdělí, že jakmile Býk řekne sbohem, je to definitivní. Jak v lásce, tak v práci lidé často dělají chybu; když si myslí, že jeho trpělivost je věčná, protože mu trvá tak dlouho ji ztratit.

    Podřízená ženského pohlaví v tomto znamení je většinou opravdový klenot. Je-li typický Býk, má tichý a hluboký hlas a klidné chování. Z těchto žen jsou většinou vynikající sekretářky. Krizové situace je nikdy nevyvedou z míry. Naopak v nich zmobilizují ty nejlepší vlastnosti. Možná jsou trochu pomalejší při psaní na stroji a diktování. Nejsou jako vítr a nikdy je neuvidíte jezdit do práce na motorce, ale svou práci vždy udělají. A dobře. Pokud cítí, stejně jako muži Býci, že práce stojí za to, budou se snažit, jak nejlépe dovedou. Každý člověk narozený v květnu má toto pravidlo pevně vryto do paměti. Tato žena před vámi nebude zívat, když rozvíjíte své oblíbené teorie. Jsou-li vaše nápady rozumné, pravděpodobně s vámi o nich bude debatovat jako muž. Její názory stojí za slyšení a její přístup bude smysluplný a logický. Přesto se nedejte zmást domněnkou, že to není pravá žena.

    Buďte opatrní. Nenechá se zatáhnout do povrchních flirtů v kanceláři. Dovede být vtipná a je s ní legrace; ale pod srdečným humorem je její mysl pevně upnutá na sňatek. Přijme-li pozvání na večeři dvakrát za sebou, nepovažuje vás jen za zajímavého společníka pro deštivý večer, ale patrně vás již ohodnotila jako muže, který se dokáže postarat o rodinu. Pro tyto ženy je milostný vztah vážná věc. Jestliže se vejdete do jejích měřítek na manžela, rozhodně nejste obyčejný muž. Muž v podniku, který je předmětem zájmu ženy v Býku, stojí za pozornost. Směřuje k nějakému cíli. Pokud jste to vy, brzy sice můžete ztratit fantastickou sekretářku, ale získáte milionovou ženu, která vám bude oporou.

    Je příjemné mít kolem sebe pracovnice Býky, protože hezky voní, hezky vypadají, jsou vlídné a kromě jiného nekouří doutníky. (Pokud nemáte jednu s Měsícem nebo s ascendentem v Beranu, která voní a vypadá stejně hezky, ale může kouřit doutníky a občas zvýšit hlas.)

    Býci obou pohlaví neradi spí v cizích postelích a rádi to veřejně prohlašují: Proto raději tráví dovolenou doma. Tráva na jejich vlastním dvorku se jim vždy zdá hustší a zelenější, kromě těch, kteří mají Měsíc v Blížencích nebo ascendent ve Střelci. Pokud je z naléhavých důvodů odvoláte z dovolené, kde labužnicky popíjejí limonádu a vdechují vůni květin, nejspíš vám vyhoví s dobrosrdečným úšklebkem a dokonce budou cítit, že je to jejich povinnost. Ale nedělejte to moc často. Vznášíte-li takové požadavky opakovaně, vzbudíte Býkův hněv, což by bylo pošetilé. Raději se zastavte dřív, než bude pozdě.

    Býk s potěšením pracuje coby květinář, v dobytkářském či drůbežářském průmyslu nebo ve velkoobchodu s potravinami. Také je dobrý lékař nebo inženýr. Uspokojí ho i umělecká kariéra. Zvuk hudby a vizuální hypnotismus umění ho magneticky přitahují. Nic pro něj není přirozenější než vyjádřit se tvůrčím způsobem, prostřednictvím smyslů, ovšem jen do té doby, dokud je finanční odměna přiměřená a základy se neotřásají.

    Býk, který skládá písně, se většinou cítí mizerně, hlavně v prvních hubených letech; dokud nenapíše první hit. Ale když spojí svůj tvůrčí talent s jistějším a stabilnějším úkolem produkování a aranžování desek, je ve svém živlu. Zjistíte, že každý zpěvák nebo skladatel Býk většinou bez výjimky skončí do určité míry na produkční straně hudební branže,

    Když najde správnou pastvinu, kde se urodí hojně příležitostí, zřídka hledá změnu nebo jiná pole, která by dobyl. V letech oddanosti svému povolání bude vážit, porovnávat a vstřebávat vědomosti. Je-li přesvědčen, že má něco budoucnost a je-li mu jeho povolání šité na míru nebo se v něm cítí příjemně, dokáže překonat hodně. Býk neuvěřitelně dlouho vytrvá, dokud nedosáhne kýžené odměny, ale pouze když je v centru dění - nikdy v případě, že někde na krajíčku nejistě okusuje zbytky a čeká na průlom. Jakmile cítí dostatečný úspěch a jistotu a získá pozici, kdy může stavět dál, postupuje stále výš se sebedůvěrou. Potom už nedokáže odolat prchavé, vrtkavé bohyni úspěchu. Neodvrátí hlavu. Zůstane jí věrný, ale odkáže ji na příslušné místo - a bude z toho láska na celý život.

 

Nadřízený Býk

 

    Říkáte, že máte jednoho z těch příjemných nadřízených, kteří z ničeho nedělají vědu a nesekýrují vás, a že nepotřebujete radit, jak,jednat s touto spokojenou, líbeznou, mírumilovnou bytostí? Ze ho máte právě tam, kde jste ho chtěli - totiž v hrsti? V tom případě poznáváte znamení zvěrokruhu právě včas, abyste unikli pohromě. Než bude pozdě, raději si vryjte do paměti hlavní pravidlo pro jednání s nadřízeným Býkem: Nezkoušejte příliš jeho trpělivost.

    Dodržovat toto pravidlo je obtížnější, než se může zdát. Jeli to typický šéf Býk, je tak nebetyčně trpělivý, až to provokuje. Je tak klidný a vyrovnaný, že máte sklon ho považovat za neškodného, dobráckého medvěda, i když občas trochu tvrdošíjného, a tak se taky k němu chováte. Protože v pohádkách medvědi nikomu neubližují, přestanete být ostražití. A to právě nesmíte dělat, protože by to mohl být začátek konce.

    Medvědi totiž nejsou býci. To, že někdo zaměnil jejich akcie na burze, neznamená, že si máte tato dvě zvířata plést i v práci. Medvědi žijí.v lese a občas shánějí med. Býci žijí na farmě a občas proženou lidi; kteří je otravují. Medvědi dovedou v legraci člověka pořádně zmáčknout, ale nechtějí mu ublížit. Jsou hraví. Býci dokážou v slepé zuřivosti vědomě zničit vetřelce či rozšlapat porcelán. Jsou nebezpeční. Konec lekce ze zoologie.

    Dnes jste v bezpečí. Ale kdo ví, co bude zítra? Můžete trpce litovat, že jste při zkoušení šéfovy trpělivosti zašli příliš daleko. Můžete si přát, abyste nevyužívali jeho dobromyslnou povahu s takovou samozřejmostí. Není těžké vidět, co vás svedlo na nesprávnou cestu. Lidem, kteří mají nadřízené ve znamení Býka, se to stává zas a znovu. Když mu odevzdáte nedbale napsaný dopis, je tak mírný a chápavý, že se příště nebudete moc obtěžovat kontrolou pravopisu. Když spletete údaje na pololetní zprávě, je tak ohleduplný, že máte tendenci odbývat matematické výpočty i na jiných dokumentech. Protože na vás nekřičí a nevrhá na vás vražedné pohledy, když o půl hodiny přetáhnete oběd, příští týden se zdržíte o hodinu déle a postupně to natáhnete na dvě. Je tak snadné se nechat ošálit. Dovolili jste si vklouznout do těchto lenivých zvyků pod vlivem svého klidného, příjemného vedoucího? Raději byste si měli nad stůl zavěsit tabulku s nápisem: "Pozor - divoký býk" (jaké mají někdy na venkově). Brzy vám to možná zachrání život nebo aspoň práci a někdy je to skoro totéž. Nemůžete dost dobře říci svému domácímu: "Nezlobte se, že jsem už tři měsíce nezaplatil nájem, ale ještě jsem nenašel nové zaměstnání. Z toho předchozího mě vyhodili na hodinu, protože, víte, já mám šéfa narozeného v květnu a předtím jsem nevěděl o působení planety Venuše na Býkovu povahu. Ta zatracená Venuše mě zmátla." Pokud najdete domácího, který vás po takovém vysvětlení hned nevyhodí z domu, musíte žít v říši zázraků.

    Mnohem snadnější je hned od začátku uplatňovat znalost slunečních znamení. Důvodem, proč se váš nadřízený nevzrušoval nad vaším dopisem, chybami ve zprávě a dlouhou pauzou na oběd, nebylo to, že je to dobrácký chundelatý medvěd. Ani to, že je ostýchavý a bojí se vznést požadavky nebo uplatnit autoritu. Po pravdě řečeno, nezdálo se mu smysluplné vás ztrapňovat scénami kvůli pár přehmatům. Počítal, že máte sami dost zdravého rozumu (pamatujte si tu frázi), abyste je neopakovali. Rozhodl se vás trpělivě sledovat, jestli se dokážete poučit z minulých chyb. Tady to máte! Ta trpělivost byla pečlivě promyšlená a měla za účel vás podrobit zkoušce a dát vám šanci prokázat své schopnosti. Váš vedoucí obdivuje lidi, kteří se naučí kázni: On se taky vypracoval sám. Proč ne vy? Je ochotný vám k tomu dát příležitost.

    Je rozhodnut poskytnout každému dostatek času. Nesoudí ve spěchu. Nečeká, že se přes noc stanou zázraky; ani mu nevadí; když vám chvíli trvá, než se přizpůsobíte zavedeným metodám a postupům. Budete mít šanci se porozhlédnout a zapracovat a nejednou přimhouří oko, když klopýtnete ve tmě. Ale nemějte naivní představy o jeho konečném cíli. Chce; aby se věci dělaly podle něho. Podle něho znamená vyzkoušenými a osvědčenými metodami. Dokud mu tyto metody vydělávají peníze, bude se jich držet. Vyplýtvá hromady své nekonečné trpělivosti, aby našel zaměstnance, kteří zapadnou do jeho představ. Jakmile však jeho trpělivost vyčerpáte, nejdříve se zarazí, potom si odfrkne a nakonec vykřikne: "Máte výpověď!" - patrně z plna hrdla. (Aspoň se to bude zdát hlasité; protože je to tak důrazné.) Vaším jediným varováním bude, že předešlý den neodpověděl na váš nenucený pozdrav "dobré ráno". Vůbec nepochybujte o tom, že jak se jednou rozhodne vás vyhodit, svůj úmysl nezmění. Nic nedonutí Býka změnit názor. Asi vám vyplatí štědré odstupné, protože nechce, aby ten nemilosrdný domácí vyhodil vás, vaši nemocnou babičku a dvanáct dětí ven na mráz. Je-li však přesvědčen, že jste pro firmu, které si cení jen o málo méně než své manželky, pouhým břemenem, už nedostanete příležitost. Ne že by nebyl laskavý. Jestli si to myslíte, máte krátkou paměť. Vzpomeňte si, jak jste pročítal inzeráty s nabídkou zaměstnání a jak byl na vás milý po všechny ty měsíce, kdy jste systematicky využíval jeho důvěru ve vás.

    Nadřízený Býk je zcela praktická duše. Přestože potřebuje cítit, že mu jeho podnik umožňuje vyjádřit tvůrčím způsobem krásu, pro niž má takový smysl, ještě víc potřebuje uspět materiálně, Muži v tomto znamení se nikdy nespokojí s malou firmou. Chtějí vybudovat celé impérium. Šéf Býk vždy plánuje rozšiřování společnosti, ať je sebemenší. Nezavádí však žádné revoluční změny a postupuje krok za krokem. Buduje postupně, bez okázalosti a bez fanfár, ale buduje. Když něco začne, také to dokončí, a totéž bude vyžadovat od vás.

    Nepokoušejte se vše si nějak ulehčovat. Váš vedoucí od vás chce fakta, bez příkras. Má stejně málo trpělivosti pro zbytečnou chválu jako šéf ve znamení Kozoroha. Jeho oblíbené rčení je "k věci", ale upozorní vás bez jedovatosti či sarkasmu. Rozvláčné vysvětlování ho znervózňuje, i když naoko si zachová svou netečnost.

    Nebude příjemné, když s ním vaše nejlepší nápady nepohnou ani o píď a když vás nenechá vyzkoušet nový systém, o kterém jste četli v časopise Fortuhe (nebo jste se o něm dozvěděli od svého švagra, který ho líčil s takovým nadšením). Pravda, někdy dělá chybu, že odmítá pokrokové myšlenky, a polichotí vám; když je úspěšně vyzkouší jiná společnost. Ale když se nakonec sečte skóre, váš šéf z toho vyjde vítězně. Co když u toho nového přístroje, který tvrdošíjně odmítal jako "schizofrenický výmysl", dojde k zádrheli a firma, která s ním udělala terno, najednou zbankrotuje? Vaši domýšlivost vystřídá pocit hlouposti a nakonec respekt k onomu často nevrlému a neústupnému, ale laskavému a chápavému nadřízenému na jehož mohutných ramenou sedí tak prakticky uvažující hlava.

    Nadřízení Býci obvykle preferují kopanou před baseballem a klid před hlučnými hádkami. Vždy se pokusí o klidnou, rozumnou diskusi místo dramatických scén. Pamatujte, že jejich klíčovým slovním spojením je zdravý rozum. To však neznamená, že postrádají představivost nebo neoceňují vybrané, hezké věci. Téměř jistě ocení váš kvalitní parfém nebo růžově nalakované nehty (samozřejmě pokud jste ženského pohlaví). Milují příjemné vůně a konejšivé pastelové barvy. Také je potěšíte hrncem domácí bramborové polévky, kterou uvařila maminka. Cizí slova a honosné tituly se však míjejí účinkem a navíc v nich vzbuzují nepříjemný pocit. Muži, kteří pracují pro Býka, by měli nosit modře laděné kravaty a elegantní boty a držet nohy na zemi, ne na stole.

    Tvrdohlavý postoj vašeho nadřízeného vás jistě aspoň jednou týdně rozčílí, ale pamatujte si dobře: stejně tak neoblomná je jeho loajálnost vůči lidem, kteří ho nepodrazí. Buďte jedním z nich a nikdy se nebudete muset obávat nebezpečného Býka. Pokud mu před obličejem nemáváte moc často červenou muletou vašeho odporu, je docela mírný a laskavý. Popadněte pár cementových panelů a pomozte mu stavět jeho království. Zasloužíte-li si to, rád ho s vámi bude sdílet. Chápe, že toužíte po povýšení, ale rozmazlovat vás nebude. Čeká, že si své břímě ponesete sami, ale stane-li se pro vás příliš těžkým, pomůže vám. Je silný a spolehlivý. Ří1cá, co si myslí, a to, co říká, myslí vážně. Nebudete potřebovat tlumočníka. Řekne-li vám, že jste hlupák, rychle se vytraťte a nehledejte výmluvy. Řekne-li vám: "To zvládnete," nemusíte se o své místo strachovat. Znamená to, že jste prošli zkouškou loajálnosti, upřímnosti, schopnosti a potenciálu. Vystupte z řady. Dostali jste vyznamenání. Blahopřejeme! Když si ten úspěch nenecháte příliš stoupnout do hlavy, máte před sebou slibnou budoucnost.

 

Býk podle narození ve třech dekanech

 

Ti, kdo se narodili v 1. dekanu (21.4.-1.5.), bývají rozenými estéty. Milují všechno, co je krásné, potrpí si na harmonii barev, lad a pořádek. Jejich vnitřní život bývá velmi bohatý, touží po všech příjemnostech života, nic si nedokáží odepřít. Touží především po pohodlném životě a přepychu. Bývají rozenými diplomaty, galantní, jemnocitní, v jednání rozhodni a příliš nedůvěřiví. Patří spíše do kategorie lidí tichých a uzavřených. Pokud jsou ženatí či vdané, snaží se stmelovat rodinné vztahy.

 

Ti, kdo se narodili ve 2. dekanu (2.-11.5.), jsou na rozdíl od svých starších bratrů a sester povahy proměnlivé. Bývají romantičtí, rádi se toulají a mají sklon ironizovat a kritizovat okolí. Mívají umělecké schopnosti, zvláště v oblasti hudby, herectví a literatury. Někdy však podléhají nadměrnému egoismu a komerčním vztahům ke svým bližním. Rádi poučují, jsou svéhlaví a mívají sklon k pedanterii. Na svůj zevnějšek úzkostlivě dbají a jsou ve všem velmi důkladní, až perfekcionisté.

 

Ti, kdo se narodili ve 3. dekanu (12.-21.5.), jsou snaživí, spořiví, pracovití a mají slušný organizační talent. Ve své činnosti se řídí rozumem, nikoli citem. Jsou až přehnaně ambiciózní, bývají i bezdůvodně žárliví. Při získávání majetku i v každodenním životě mívají potíže. Jsou výjimečně poctiví a životního úspěchu dosahují především tvrdou a každodenní prací. Je s nimi nelehké počínání - předělat se nedají, zbývá vám jen držet pusu a krok. Oni si to opravdově zaslouží! Pokud je k vám Býk tvrdý, nezapomeňte, že je tvrdý i sám k sobě. Náročnost a požadavky vyměřuje stejným metrem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re

(Sonia, 24. 5. 2017 0:27)

Pokud chcete, aby vaše Ex milenec, manželka nebo manžel zpět já prosím o radu, obraťte se na skvělý doktor. Ojenga prostřednictvím
e-mailem greatojenga@yahoo.co.uk , protože on má sílu znovu sjednotit rozbité vztahy v rámci
místo z 48 hodin, stejně jako pro mě. On byl schopen přivést zpět můj milenec, který mě opustil jeden rok
jeho silný láskou kouzla a teď jsme šťastně žijí.
Skvělý doktor Ojenga je opravdu silný a umí svou práci dokonale. Pokud tomu tak není pro něj bych mohl
Nelze si představit, co by se stalo. Můj ex byl vždy vyzvednout argument se mnou a byl vždy
bije mě. Začal hrát, bizarních a vtipné a odešel bez příčiny za jinou dívku. Myslel jsem
všechny naděje byla pryč. Hledal jsem pomoc na internetu a narazil jsem na skvělý doktor Ojenga. Viděla jsem tak
mnoho svědectví o něm. Byl jsem potěšen a já ho kontaktovat na jeho e-mail a řekl mu, co bylo
děje. Zasmál se a ujistil mě uklidnit, že mi pomůže a že můj ex se vrátí
mě prosit. Řekl mi, že požadavky a udělal jsem, jak mě poučil, protože jsem nemohl jít vidět ho
osobně. On dělal svou práci a kouzlo pro mě a v době 48 hodin, můj ex přišel omluvit jen
Jak mi řekl. Udělal jsem trochu a já se vrátil můj vztah. Stálo to za to. Dnes žijeme
společně jsme ještě více v lásce než jak nám umožňuje být předtím, než odešel. Obraťte se na skvělý doktor
Ojenga vlastní nápovědu. On se také specializuje na těhotenství pravopisu a mnoho více, můžete ho kontaktovat na
greatojenga@yahoo.co.uk

testimony

(GISEL, 28. 2. 2017 23:56)

Hola Donante

Thanks to Dr. Iroko

(Caroline Webb, 23. 11. 2016 19:40)

Big Díky Dr.Iroko mé jméno je Caroline Webb. Já jsem z United States Jsem zde, abych šířit celou práci reálného spell kolečka s názvem Dr.Iroko, kteří jen mi pomohl získat zpět svou jednotu s mým manželem a aby náš vztah velmi silnější a přinesla radost a štěstí do našeho marriage.He také vyléčil rakovinu prsu mé sestry. kontaktovat ho dnes v některé z vašich problémů:
1. PŘÍPRAVA Váš bývalý milenec zpátky.
2. ROZVOD kouzlo.
3. VÍTĚZNÉ loterií
4 plodném.
5. vytvrzování HIV a mnoho dalších.
6. BYLINNÁ CARE.
9. BEAUTY kouzlo.
10. BUSINESS CHARMS.A
Můžete ho kontaktovat pomocí tohoto e-mailu; irokospiritualspellcaster@hotmail.com~~HEAD=dobj.

ojabuspelltemple@gmail.com

(Angela, 26. 12. 2014 0:59)

GREAT DR OJABU, který přivedl můj manžel se ke mně jen jeden den. Mé jméno je Angela jsem z Velké Británie, jsem se oženil před 1 rokem. Můj manžel a já jsem žil velmi šťastný a krásný život. Tak jak šel čas, začal jsem si všímat této podivné postoj, který byl disponující. Ten se nyní bude spolu s dalšími dívkami, do té míry, že už není vyzvednutí mé volání, a on nebyl ani spát v domě ještě. Stal jsem se zmatený a nevěděl, co mám dělat. Tak jsem se stal strach a pletl, že přinesl tolik myšlenek v mé mysli, protože jsem ještě nikdy nezažil nic podobného v životě. Tak jsem se rozhodl navštívit kouzlo kolečko, aby zjistil, jestli mi může pomoct. A tak hned jsem šel na internet, kde jsem viděl úžasnou svědectví kouzla kolečka, která něčí bez milenku přivezl, "DR OJABU", tak jsem ho okamžitě kontaktoval a vysvětlil jsem mu všechny své problémy a on mi řekl, že to bude velmi snadné pro něj řešení, v porovnání s těmi, které mu předtím. A on mi taky dal nějaký důkaz, že se opravdu jisti, že jeho práce, a ujistil mě, že můj manžel se vrátí ke mně, jakmile je až s casting kouzla. A také mi řekl, abych veškerou svou důvěru v něj, a opravdu jsem ho poslechl. Tak to bylo 08:00 na příští ráno, když jsem se chystal jít do práce, když jsem dostal můj manžel výzvu, a on mi řekl, že se vrací domů, a on byl omlouval se mi, mi říká, že je velmi Omlouváme se za bolest, že mě stála. A po několika hodinách, opravdu se vrátil domů, a to bylo, jak jsme pokračovali v manželství s hodně lásky a štěstí, a naše láska byla silnější než teď, jak to bylo předtím. DR OJABU mi také řekl, že kdysi moje srdce touha byla poskytnuta ke mně, že bych měl jít a svědčit o jeho práce přímo tady na internetu. Právě teď jsem nejšťastnější žena na světě dnes píši toto svědectví, a já chci opravdu poděkovat "DR OJABU" pro podání zpět svého manžela, a přináší radost a lásku ke své rodině. Takže moje největší rada pro vás, kteří tam váš manžel nebo vaše žena chovala divně, nebo máte jakýkoliv problém s vaším vztahem, nebo cokoli, co má co do činění s kouzla kouzlení, on je schopen řešit jakýkoliv problems.All, co potřebujete udělat, je pro můžete kontaktovat tohoto muže kdykoliv, a ujišťuji vás, že to bude pomoci pro vás, já jsem 100% jistý, že to bude řešit to, pokud už budete potřebovat jeho mu pomohl kontakt s tohoto e-mailu: ojabuspelltemple@gmail.com