Jdi na obsah Jdi na menu
 


Každý se může připojit k protestu proti zbrojení a násilí

15. 6. 2008

Máte dost zbrojení? Vyvěste bílé vlajky jako výraz nesouhlasu!

 

Celosvětové výdaje za zbrojení opět rapidně rostou

 

Celosvětové výdaje na zbrojení loni opět výrazně rostly, a to dvakrát větším tempem než v roce 2006. Všechny státy světa v roce 2007 vydaly na vojenské účely celkem 1,34 biliónu dolarů (asi 21 bilionů Kč), což bylo o šest procent více než o rok předtím. A za posledních 15 let se zvýšily o celých 45%! A přední místo tabulky zemí s nejvyššími zbrojními výdaji za minulý rok obsadily už tradičně Spojené státy. Za USA, které nepostaraly za téměř polovinu celosvětových výloh na zbrojení skončila Velká Británie následovaná Čínou, Francií a Japonskem.

 

Ve své nejnovější výroční zprávě o tom v pondělí 9.6.08 informoval Stockholmský institut pro výzkum míru (SIPRI).

 

Naděje na odzbrojení žije

 

"Ze všech částí politického spektra přicházejí hlasy, které žádají, abychom v období nejrůznějších hrozeb, kterým lidstvo čelí, opět položili důraz na kontrolu zbrojení," uvedl ve svém prohlášení šéf SIPRI Bates Gill. "Je zřejmé, že v zájmu občanů i jednotlivých vlád je učinit pozitivní a pragmatické kroky tím správným směrem."

 

Vláda české republiky podporuje zbrojení USA

 

Součástí amerického zbrojního programu je i výstavba protiraketového radaru USA na území české republiky, proti které je více jak 70% občanů ČR. Vláda je však ochotná pro finanční profit podstoupit i taková rizika, jakou jsou zvyšování mezinárodního napětí a přiblížení možnosti ozbrojeného konfliktu.

 

Radar plánovaný v ČR je součástí systému Národní raketové obrany (NMD) Spojených států někdy také nazývaným jako projekt "Hvězdných válek". Jeho prvky mají být rozmístěny po celé planetě, na souši, na moři a dokonce i ve vesmíru a USA do tohoto programu otevřeně zahrnuje jaderné zbraně, kterých je v Evropě rozmístěno už nyní víc než tisíc a z nich téměř polovina patří právě USA. Tento systém narušuje mezinárodní bezpečnostní situaci a nutí další světové velmoci k adekvátní reakci.

 

Umístění prvků NMD - radaru a antiraket - v ČR a Polsku zvyšuje pravděpodobnost, že by se tento konflikt odehrál v Evropě. Před útoky 11. září 2001 jsme si většina z nás nedokázali představit podobný otevřený vojenský konflikt ve kterém "najednou" umírají nic netušící civilisté. Stejně nepravděpodobné je, že cílem útoku by se stali občané spojenců USA a pravděpodobným cílem budou vojenské základny spojených států. Právě za tato rizika dostane vláda ČR finanční úplatu

 

Evropa pro mír

 

Z nutnosti zamezit jaderné katastrofě se zrodila kampaň Evropa pro mír. Cílem této kampaně je, aby se Evropa díky své konkrétní mírové politice stala vzorem a příkladem pro zbytek světa. Řecko, Island, Dánsko i Kanada už USA vrátily atomové zbraně, které se nacházely na jejich území, aniž by to mělo pro jejich členství v NATO nějaké důsledky. Odmítnutí radaru občany České republiky by tak bylo dalším vyjádřením nesouhlasu s jaderným zbrojením a významným signálem míru pro celý svět.

 

Připojte se k protestu proti zbrojení a násilí vyvěšením bílé vlajky

 

Mír, složení zbraní, konec násilí a návrat k lidským právům. Především právě to vyjadřuje plápolající bílá vlajka, která je archetypálním výrazem pro čistotu, jednotu a celistvost a mír. Bílá vlajka dnes nevyjadřuje kapitulaci ani to, že se lidé vzdávají svých práv. Vyvěšení bílé vlajky je aktivní čin, který sjednocuje a zviditelňuje názory všech lidí, kteří opravdu touží po vytvoření bezpečného prostředí, je to jasný signál, kterým lidé vyjadřují svůj názor, že dávají přednost odzbrojování a diskusi před zbrojením a budováním vojenských základen.

 

Co můžeme udělat všichni?

 

1. Každý, kdo se chce zasadit za prosazení světového míru, ať vyvěsí na viditelném místě bílou vlajku na podporu protivojenských aktivit. Pokud nemáte možnost vyvěsit vlajku, vylepte třeba arch bílého papíru do okna.

 

Obrazek2. Dejte o sobě vědět celému světu díky mapě vlajek. Do tohoto jednoduchého formuláře napište jméno, místo vyvěšení vlajky a pokud chcete připojte i krátký vzkaz. Váš email nebude nikde uveřejněn.

 

3. Promluvte o této akci se svými přáteli a inspirujte je, aby i oni vyvěsili bílé vlajky a zapsali svou vlajku do celosvětové mapy

 

 

 

 

Pokud se podaří tento nápad rozšířit dostatečně, vytvoří se atmosféra, ve které se už lidé nebudou cítit bezmocní, ale naopak si uvědomí, že společně máme sílu rozhodovat o dalším vývoji v naší zemi.



Bílá vlajka neznamená, že se vzdáváme a kapitulujeme před hrstkou nezodpovědných lidí,

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář