Jdi na obsah Jdi na menu
 


V Indii i v Brně proběhne na protest alternativní olympiáda

1. 6. 2008
autor: Radka Zajícová, zdroj: ČT24 aktualizováno: 15. 5. 2008 12:20

 

Vlajka pro TibetVlajka pro Tibet


Dillí/Brno - V Indii začíná alternativní olympiáda, kterou pořádají exiloví Tibeťané. Chtějí tak upozornit na situaci v Tibetu, kde Čína nedávno násilně potlačila nepokoje. Podobná akce proběhne začátkem června i v Brně. Návštěvníci si budou moci v několika disciplínách například vyzkoušet, jak se cítí lidé při útěku z Tibetu.

Organizátorka českých alternativních her Klára Vrbová říká: "Bude se soutěžit, sportovat i diskutovat, disciplíny zábavnou formou upozorní na porušování lidských práv v Číně a Tibetu." Organizace Studenti za svobodný Tibet spolu se sdružením M.O.S.T. a  Malým Občanským Sdružením Tolerance připravily od 7. června pro návštěvníky několik disciplín. Lidé si budou moci na vlastní kůži vyzkoušet, jaké pocity mají věznění Tibeťané.

Na místě bude i lanové centrum, které má návštěvníků přiblížit, jaké překážky musejí překonat lidé, kteří chtějí z Tibetu uprchnout. Šplhání po lanech tak vzdáleně připomene událost, jež se stala na hranicích Tibetu před dvěma lety. Tehdy se totiž skupinka Tibeťanů pokusila přes Himaláje utéct ze země, čínská armáda ale dva z nich zabila.

Na olympiádě v Brně budou k dispozici i podrobnější informace k problematice porušování lidských práv v Číně. Lidé budou moci podepsat petici. Poklidný happening je otevřený všem - dospělým i dětem.

Podobná akce startuje v současnosti i v Indii v Dharamsále. Je to alternativní olympiáda pro tibetské exulanty, kteří budou soutěžit v deseti disciplínách. Jde o klasickou sportovní olympiádu, sportovci změří své síly v běhu, plavání, střelbě, lukostřelbě apod.

Cílem obou akcí je upozornit na násilné potlačení nepokojů v Tibetu. Čína se Světovému olympijskému výboru zaručila, že do začátku letních olympijských her v Pekingu napraví otázku lidských práv, životního prostředí nebo trestu smrti. Podle aktivistů ale Čína žádný z těchto slibů zatím nevyplnil.