Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pověst O kamenné panně

4. 2. 2009

Nedaleko Měnínské brány, v domě na Orlí číslo 16, už více než jedno století přitahuje zájem Brňanů zvláštní socha, která je umístěna v zadní části dvorního traktu. Do dnešních dní zdejší obyvatele vzrušuje příběh dívky Johanky, do které se zamiloval syn z urozené rodiny.

Protože dívka byla chudá a nikdo nevěděl, odkud do Brna přišla, neměla to ve službě lehké. Čím víc jí mladý pán miloval, tím hůř se děvčeti vedlo. Všichni se postavili proti ní. A jak to v takových případech bývá, zloba a závist jsou nejhoršími rádci.

Když matka viděla, že domluvy synovi, že má přece už určitě jinou, bohatou nevěstu a tu že si musí vzít, nic nepomáhají, rozhodla se jinak. Počkal, až si otec se synem vyjeli na celý den do okolních lesů na lov, a hned začala jednat. Zavolala rychtáře a dívku obžalovala, že je čarodějnice, že jejímu synovi učarovala, a proto že musí být co nejpřísněji potrestána.

Marně se dívka bránila, marně prosila. Když viděla, že není záchrany, vyběhla z domu na nádvoří a tam skočila do studny. Bylo po všem. Ve chvíli, kdy jí vytahovali, vracel se její milý. Zlá předtucha ho hnala domů. Přijel ale pozdě. Krásnou Johanku už nemohl zachránit.

A protože ji opravdu miloval, nechal si její podobu vytesat do kamene, aby mu neustále připomínala jejich lásku.

 

Poznámka: Když si vybavím vzpomínky z 90.tých let na toto klidné místo, cítím ještě dnes jeho vůni, je tajuplné a vysoko mezi domy krouží a křičí spousty rorýsů, kteří si zde našli svá hnízdiště. Je to neuvěřitelná scenérie na hony vzdálená dnešní uspěchané době.