Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vodnář

22. 9. 2007

Vodnář (Aquarius, Aqr.)

 

Obrazek Desáté největší souhvězdí oblohy se nalézá mezi souhvězdím Ryb a Kozoroha a zabírá velkou oblast hvězdné oblohy pod souhvězdím Pegase. Patří mezi souhvězdí zvířetníku. Jeho nejjasnější hvězda Sadalmelek je hvězdný veleobr, jehož svítivost odpovídá deseti tisícům našich Sluncí. Jeví se nám však jako nenápadná hvězda, protože je vzdálen jedenáct set světelných let. Také ostatní hvězdy Vodnáře jsou málo nápadné. V tomto souhvězdí se nacházejí radianty meteorických rojů zvaných Aquaridy, které lze spatřit na počátku května a koncem července.

 

Mytologie:

 

Souhvězdí je známé už z dob Sumeru. Staří Babyloňané je také zobrazovali jako klečícího muže vylévajícího vodu z vědra. Stejně znali Vodnáře i starověcí Egypťané, kteří mu přičítali každoroční blahodárné rozvodňování Nilu přinášející úrodné bahno a navracející půdě plodnost. Proto pro Egypťany znamenalo toto souhvězdí štěstí. Podle Sumerů naopak Vodnář způsobil potopu světa, která vedla téměř k jeho zničení. Tuto verzi převzali i staří Řekové, kteří ve Vodnáři spatřovali vládce bohů Dia trestajícího lidstvo potopou. Podobně jako v mýtech jiných národů se před potopou zachránili jen lidé dobří a spravedliví (u Řeků manželé Deukalion a Pyrrha), kteří pak založili nové lidstvo. Vodnář bývá zobrazován jako mladík se džbánem, ze kterého se vylévá voda.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

vodnář

(nejsem vodnář, 22. 6. 2010 19:20)

je super znamení! :D

Děkuji

(Děkuji, 14. 6. 2010 16:41)

Děkuji

vodnař

(terka, 27. 11. 2009 10:14)

ahoj tadyk ta stranka je fakt super už umim skoro všechno a budu se učit ještě vic o souhvězdi

VODNAR

(Adela, 28. 1. 2008 18:06)

mate tam místo MYTOLOGIE mtologie a me to celkem stve tak páááááááááááááááááááá!!!!!!:-DDDDDDD ale jinak je to uza stranka to je fak a hodne se toho dozvime!!! my nevzdelalni lide!!!!:-D