Jdi na obsah Jdi na menu
 


Andromeda

22. 9. 2007

Andromeda (And.)

 

 

Obrazek Andromeda je souhvězdí podzimní noční oblohy. Má přibližně tvar malého „y“. Nejlépe ho najdete podle blízkého a nápadnějšího souhvězdí Pegasa. Andromeda a Pegas mají totiž jednu hvězdu společnou. Je to hvězda Alfa Sirrah, která tvoří Andromedinu hlavu a zároveň zadní část Pegasa. Dvojhvězdí gama Andromedae – Alamanak (u nohou postavy) patří mezi nejhezčí barevné dvojhvězdy. Větší hvězda Almanak je oranžová, menší gama Andromedae je modrá.V souhvězdí Andromedy také můžete vidět nejvzdálenější objekt viditelný pouhým okem. Je to M31, Velká galaxie v Andromedě, a je od Země vzdálena přes 2,9 milionu světelných let. Nachází se mezi Andromediným pravým bokem a zápěstím.

 

Mytologie:

 

Princezna Andromeda byla dcerou Etiopského krále Cefea. Měla být přikována ke skále a obětována mořské obludě (která bývá ztotožňována se souhvězdím Cetus - velryba). Byla to oběť bohům na usmířenou za urážku, které se dopustila Andromedina matka Kassiopea (rovněž souhvězdí) tvrzením, že její dcera je krásnější než mořské nymfy – dcery boha moře Poseidona. Uražený bůh poslal na jejich zemi obludu, která polykala stáda i lidi. Aby bylo neštěstí odvráceno, měl král Cefeus obětovat dceru. Naštěstí ji však zachránil hrdina Perseus. Netvora zabil tak, že mu ukázal uťatou hlavu Medusy, po jejímž spatření netvor na místě zkameněl. Za odměnu dostal Andromedu za ženu. Tím ovšem vše neskončilo, Perseus ještě musel bojovat s Andromediným nápadníkem Fineem kterého nakonec rovněž nechal zkamenět.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Díky!

(TYN, 26. 5. 2010 23:10)

Moc pěkné povídání o hvězdách! Textíky i obrázky se mi moc hodí na náš letošní starořecký tábor, neb mám v plánu dětičky trošku vzdělat ;)
Díky za ně!

Re: Díky!

(zlatíčko, 20. 2. 2012 18:08)

zdarec moooc hezky :D